Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΤΙΑΞΕ ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΑΦΙΝ ΜΕ ΜΟΝΟ 3 ΥΛΙΚΑ

Τι χρειάζεσαι εκτός από αλεύρι για να φτιάξεις λαχταριστά vegan μάφιν; Δύο ακόμα υλικά που μάλλον δεν φαντάζεσαι!

Την πρώτη φορά που δοκίμασα αυτά τα μάφιν, δεν πίστευα ότι φτιάχνονται με τρία μόνο υλικά: αποξηραμένα φρούτα, πορτοκαλάδα και αλεύρι! Μπορείς να συνδυάσεις ό,τι αποξηραμένα φρούτα έχεις στο σπίτι, όπως σταφίδες, χουρμάδες και βερίκοκα. Αν αγοράσεις, προτίμησε αποξηραμένα φρούτα όσμωσης που δεν έχουν ζάχαρη και θα βρεις πολλές επιλογές, από αποξηραμένη φράουλα μέχρι τζίντζερ.

Όταν λέω πορτοκαλάδα, εννοώ την κλασική με ανθρακικό. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν επιλογή και χωρίς ζάχαρη, δηλαδή με γλυκαντικά όπως η στέβια. Διαλέγεις ό,τι προτιμάς.

Η μηχανική που κρύβεται στον συνδυασμό της πορτοκαλάδας με τα αποξηραμένα φρούτα λειτουργεί ως εξής: Καθώς αφήνουμε τα φρούτα μέσα στην πορτοκαλάδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτά ενυδατώνονται και δημιουργούν ένα ενιαίο μείγμα, ενώ κρατάνε και το ανθρακικό, που λειτουργεί σαν διογκωτικό στη συνταγή μας.

Φρούτα και πορτοκαλάδα έχουν όλη τη γλυκιά γεύση που θες από τα μάφιν σου. Την επόμενη μέρα απλά προσθέτεις το αλεύρι, ανακατεύεις και ψήνεις.

Συνταγή για μάφιν με αποξηραμένα φρούτα και πορτοκαλάδα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
  • Vegan

μάφιν
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά για 12 μάφιν

  • 500 γρ. αποξηραμένα φρούτα
  • 300 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό (χωρίς ζάχαρη)
  • 190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αποξηραμένα φρούτα με την πορτοκαλάδα σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα, ώστε τα φρούτα να ενυδατωθούν και να μαλακώσουν.

Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες για μάφιν σε φόρμα ψησίματος.

Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των φρούτων και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τα ¾ της χωρητικότητάς τους.

Ψήνουμε για 22-26 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο τους.

Αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν για λίγα λεπτά στη φόρμα πριν τα βγάλουμε.