Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ ΣΕ ΜΟΝΟ 20 ΛΕΠΤΑ

Θέλεις να ετοιμάσεις στα γρήγορα μια αυθεντική ιταλική σπεσιαλιτέ ιδανική για το καλοκαίρι; Η συνταγή για σπαγγέτι αλά πουτανέσκα είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Ανάμεσα στις αγαπημένες μου μακαρονάδες είναι αυτή η ταπεινή συνταγή για πουτανέσκα.  Όχι, δεν μιλάω βρώμικα! Μιλάω για μία από τις κορυφαίες συνταγές της θρυλικής  Ναπολιτάνικης κουζίνας. Με τους Ιταλούς γείτονες μοιραζόμαστε την ίδια σλανγκ λέξη για τον όρο «πόρνη» και, όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, το όνομα της μακαρονάδας αυτής σχετίζεται με τη λέξη!

Η συνταγή ή παραλλαγές της προϋπήρχαν στην Νότια Ιταλία πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της η πουτανέσκα στη Νάπολι. Η πρώτη καταγραφή της συνταγής με αυτόν τον τίτλο έγινε μόλις τη δεκαετία του 1960. Πιθανώς ονομάστηκε έτσι επειδή λένε πως την έφτιαχναν στα γρήγορα, στα κενά τους, οι πόρνες στην Ισπανική συνοικία, μια λαϊκή περιοχή που κάποτε ήταν γεμάτη οίκους ανοχής.

Οικονομική, με λίγα και απλά υλικά, γρήγορη για να γίνει, αλλά και πολύ νόστιμη, η πουτανέσκα κατάφερε να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είναι μια συνταγή καλοκαιρινή και ελαφριά, που είναι και ιδανική αν μαζευτεί παρέα στο σπίτι.

Δεν χρειάζεται τυρί και να θυμίσω πως οι αντζούγιες είναι καλή πηγή ω-3 και σιδήρου – ακόμα κι αν είναι παστές.

Συνταγή για πουτανέσκα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

πουτανέσκα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες για σάλτσα, τριμμένες στον τρίφτη (χωρίς τη φλούδα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή
  • ½ περίπου κούπα ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κ.σ. γεμάτες κάπαρη
  • 9 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 πακέτο σπαγγέτι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα σπαγγέτι al dente σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίζουμε και φυλάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Στο μεταξύ, τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το οποίο αλατίζουμε λίγο για να σοταριστεί ωραία και να πάρει ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο και τις αντζούγιες, και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αρωματίσουν.

κρεμμύδι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ματζουράνα, λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Προσέχουμε το αλάτι, γιατί η συνταγή έχει αντζούγιες, ελιές και κάπαρη, που είναι ήδη αλμυρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πιει τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη, 1 κ.σ. από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια και αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμα 1-2 λεπτά.

πουτανέσκα
Καρολίνα Δωρίτη

Αφαιρούμε τη δάφνη από τη σάλτσα και ανακατεύουμε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια που βράσαμε. Αν είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε πάλι ελάχιστο από το νερό που έβρασαν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε μέσα τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, το μπούκοβο, ή απλά μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.