Καρολίνα Δωρίτη

ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

Αν θέλεις να τσικνίσεις στο σπίτι, δοκίμασε μπιφτέκια γεμιστά με μοτσαρέλα και ντοματίνια, συνδυασμένα με ντομάτες ψητές.

Μεγάλο κεφάλαιο τα μπιφτέκια στην ελληνική μαγειρική: Με τι κιμά θα τα πλάσουμε, τι μυρωδικά θα βάλουμε, πώς θα βγουν ωραία και αφράτα και πώς θα τα ψήσουμε για να μη στεγνώσουν. Φέτος, για «σπιτική» Τσικνοπέμπτη προτείνω μπιφτέκια πολύ σπέσιαλ!

Για την ακρίβεια, μια πολύ αγαπημένη μου εκδοχή για μοσχαρίσια μπιφτέκια τα οποία γεμίζουμε με λίγη μοτσαρέλα και ντοματίνια. Χρησιμοποιώ 100% μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, που περιέχει λίγο λίπος το οποίο χρειάζεται το μπιφτέκι για να μη στεγνώνει. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που πολλοί χρησιμοποιούν ανάμεικτο κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό. Τον κιμά ζητάμε από τον χασάπη μας να τον περάσει δύο φορές από τη μηχανή.

Ψωμί δεν χρησιμοποιώ καθόλου. Βάζω απλά πολύ λίγη γαλέτα για να δέσουν. Όσοι δεν τρώτε γλουτένη μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γαλέτα με ανάλογο υποκατάστατο χωρίς γλουτένη, ή να τρίψετε νιφάδες βρόμης ή φαγόπυρου.

Στο μείγμα του κιμά προσθέτουμε λίγη σκόνη μουστάρδας, που βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με μπαχαρικά. Αν δεν έχετε, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 κ.γ. κανονική μουστάρδα.

Τα γεμιστά μπιφτέκια μας τα ψήνουμε στο τηγάνι με ένα τρόπο που σας εγγυώμαι ότι τα κάνει πολύ ζουμερά και νόστιμα. Έτσι γίνονται και γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να ανάψουμε φούρνο. Αρχικά, τα ψήνουμε από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά, ώστε να ροδίσουν καλά και να «θωρακίσουν» τα ζουμιά τους εσωτερικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι μας λίγο ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε με καπάκι, ώστε να ψηθούν εσωτερικά χωρίς να χάσουν καθόλου υγρασία. Απορροφώντας παράλληλα τον ζωμό λαχανικών, γίνονται ακόμα πιο νόστιμα! Αν δεν έχουμε ζωμό, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με ζεστό νερό.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με ψητή ντομάτα που τους ταιριάζει πολύ, την οποία περιχύνουμε με πέστο βασιλικού. Και βέβαια κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση αν τα συνδυάσουμε με πατάτες σε όποια εκδοχή προτιμάμε, από baby πατάτες φούρνου ή τσακιστές, μέχρι τις ανεπανάληπτες πατάτες Hasselback (εντάξει, θα ανάψουμε και φούρνο, αλλά χαλάλι μέρα που είναι). Αν προτιμάτε ρύζι ή κάποια σαλάτα φυσικά ταιριάζουν επίσης, ενώ αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα μπιφτέκια με κουνουπίδι με πατάτες στο φούρνο!

Συνταγή για μπιφτέκια γεμιστά και ψητή ντομάτα και πέστο βασιλικού

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά | Αναμονή: 30 λεπτά τουλάχιστον

μπιφτέκια
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 8 μπιφτέκια

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (λάπα)
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 2 κ.γ. ξερός δυόσμος
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 40 γρ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
  • 1 κ.γ. μηλόξιδο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 125 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 5-6 ντοματίνια, κομμένα σε μικρά κυβάκια (αφαιρούμε τα πολλά σπόρια)
  • πέστο βασιλικού
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το ψήσιμο

  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 4 ντομάτες κομμένες στη μέση
  • σπιτικό πέστο βασιλικού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια μας και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε κι από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί και να τα ψήσουμε το βράδυ.

Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε 8 περίπου ίσες μπάλες (γύρω στα 120 γρ.).

Δημιουργούμε με το δάχτυλο μια τρύπα στη μέση και τη γεμίζουμε με 2-3 κομματάκια μοτσαρέλα και 2-3 κομματάκια ντοματίνι.

ζύμωμα
Καρολίνα Δωρίτη

Κλείνουμε την τρύπα πιέζοντας τον κιμά πάνω από τη γέμιση και πατικώνουμε ελαφρά το σχήμα της μπάλας να γίνει πλακέ. Προσέχουμε να κλείσουν καλά οι ενώσεις γύρω από τη γέμιση, για να μη χυθεί απέξω κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, στο οποίο να εφαρμόζει καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τα μπιφτέκια (μπορούμε φυσικά να ψήσουμε όσα χρειαζόμαστε, απλά με τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία όταν αποφασίσουμε να τα ψήσουμε).

θωράκιση
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε τα μπιφτέκια για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν έντονα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό ζωμό, τόσο όσο να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση τους – όχι να τα καλύψει, γιατί τότε απλώς θα βράσουν! Προσέχουμε να μη χύσουμε τον ζωμό απευθείας πάνω στα μπιφτέκια, αλλά στο τηγάνι.

μπιφτέκια
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να ψηθούν μέσα στον ζωμό για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι, γυρίζουμε τα μπιφτέκια και συνεχίζουμε να σιγοψήνουμε για λίγα λεπτά. μέχρι να τραβήξουν την σάλτσα. Αν θέλουμε, τα ξαναγυρίζουμε, θα βγούνε ακόμα πιο ωραία!

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε τις ντομάτες μέσα στο ίδιο τηγάνι αν έχουμε χώρο. Βάζουμε πρώτα από την κομμένη πλευρά τους και μετά από 2-3 λεπτά τις γυρίζουμε ανάποδα για άλλο τόσο.

ντομάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Αν δεν χωράνε μαζί, αφού βγάλουμε τα μπιφτέκια, ψήνουμε στο ίδιο τηγάνι τις ντομάτες. Προσθέτουμε στις ντομάτες λίγο αλάτι και πιπέρι όσο είναι στο τηγάνι.

Σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε 1-2 κ.γ. πέστο πάνω από κάθε ψημένη ντομάτα. Αν θέλουμε, στύβουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι στα μπιφτέκια.