iStock

ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΕΝΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ BRUNCH ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΣΟΥ

Άσε τα βιβλία μαγειρικής στην άκρη. Σου έχουμε ένα εορταστικό brunch που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η ιδανική περίοδος για συγκεντρώσεις στο σπίτι. Ο κρύος καιρός μάς προ(σ)καλεί να πιούμε ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο τζάκι, σε ένα όμορφα στολισμένο σαλόνι με τις γλυκές μυρωδιές λαχταριστών φαγητών και γλυκών να μας συνεπαίρνουν. Με λίγη όρεξη και φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια φαντασμαγορική γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Μια όμορφη αφορμή για συγκέντρωση είναι και ένα εορταστικό brunch. Το καλό είναι ότι ένα τέτοιο brunch δεν διαθέτει κανόνες ούτε ακολουθεί κάποιο εθιμοτυπικό. Επίσης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει αρμονία μεταξύ φαγητών ή γεύσεων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τις γευστικές μας επιθυμίες, λαμβάνοντας υπόψη μερικούς κανόνες διατροφής και τη χαρούμενη διάθεσή μας.

Ιδέες για ένα εορταστικό brunch

  • Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο: Αλείφουμε ψωμί τσιαπάτα ή μπέιγκελ με φυστικοβούτυρο. Έπειτα, κόβουμε ένα αβοκάντο σε λεπτές φέτες, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σταγόνες λεμονιού και το τοποθετούμε πάνω στο ψωμί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε φέτες από βραστό αβγό, πασπαλισμένο με γλυκό μπούκοβο ή μαυροκούκι και αλάτι. Κλείνουμε το σάντουιτς και το σερβίρουμε σε πιατέλα.

εορταστικό brunch
iStock

  • Μπρουσκέτα με μαλακά τυριά: Απλώνουμε στις μπρουσκέτες τυριά, όπως ανθότυρο, ρικότα, κοπανιστή, μανούρι και από πάνω τριμμένη φρέσκια ντομάτα, φύλλα βασιλικού και ελαιόλαδο.
  • Αλμυρές αβγόφετες με τηγανητό αυγό και φέτα: Χτυπάμε σε ένα μπολ 200ml φρέσκο γάλα, 3 αβγά και μια πρέζα αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε χωριάτικο ψωμί σε φέτες μετρίου πάχους και το βάζουμε μέσα στο παραπάνω μίγμα, αφήνοντας τις φέτες να απορροφήσουν μικρή ποσότητα από κάθε πλευρά. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε αβγά μάτια, τα οποία σερβίρουμε πάνω στις αβγόφετες με τρίμμα φέτας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.
  • Γαλλικά κρουασάν βουτύρου με διαφορετική γέμιση (για να διαλέξει ο κάθε καλεσμένος στο εορταστικό αυτό brunch όποιο επιθυμεί).

Γέμιση τσιζκέικ: *2 μεγάλα κρουασάν βουτύρου *100 γρ. βατόμουρα (κατεψυγμένα) *5 κ.σ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε *Ξύσμα και χυμό από μισό lime *1 κ.σ. ζάχαρη άχνη (για τα βατόμουρα) *1 κ.σ. ζάχαρη άχνη (για την κρέμα τυριού)

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά τα βατόμουρα και τη ζάχαρη, μέχρι το σιρόπι από τα βατόμουρα να δέσει και να γίνει σαν σάλτσα. Παράλληλα, χτυπάμε με μίξερ χειρός το τυρί κρέμα, την ζάχαρη και τον χυμό και το ξύσμα για 2 λεπτά. Κόβουμε τα κρουασάν σε κομμάτια και τα ζεσταίνουμε ελαφρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τα αλείφουμε με το μείγμα τυριού και τα περιχύνουμε με την σάλτσα βατόμουρο. Κλείνουμε με το καπάκι του κρουασάν σαν σάντουιτς.

Γέμιση μπανάνα, μέλι και καρύδια: *2 μεγάλα κρουασάν βουτύρου *2 κ.σ. βούτυρο *2 μπανάνες (κομμένες ροδέλες) *1 κ.σ. μέλι *2 κ.σ. καρύδια (χοντροκομμένα)

Εκτέλεση: Κόβουμε τα κρουασάν στη μέση και τα ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια, τα αλείφουμε με το βούτυρο και απλώνουμε τις ροδέλες μπανάνας. Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια.

εορταστικό brunch
iStock

Γέμιση πραλίνα, φουντούκι, καραμέλα: *2 μεγάλα κρουασάν βουτύρου *4 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού *2 κ.σ. φουντούκια (χοντροκομμένα) *1 κ.σ. σάλτσα καραμέλας (πωλείται στα καταστήματα)

Εκτέλεση: Κόβουμε τα κρουασάν στη μέση και τα ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Έπειτα, τα αλείφουμε με την πραλίνα, πασπαλίζουμε με φουντούκια και περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας.

Ένα εορταστικό brunch με όλα αυτά θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς μας καλεσμένους.

Η Αντιγόνη Στρατηλάτη είναι σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας.