ΕΥΚΟΛΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ, ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Μια απλή ψαρόσουπα με μπακαλιάρο είναι ο πιο γρήγορος και γευστικός τρόπος να βάλουμε το ψάρι στη διατροφή των παιδιών από μικρή ηλικία.
Η ψαρόσουπα επιδέχεται πολλές παραλλαγές, όπως η κόκκινη ψαρόσουπα με μπακαλιάρο και γαρίδες που έχουμε φτιάξει. Ας πάμε όμως πίσω στα βασικά, φτιάχνοντας μια ψαρόσουπα απλή, γρήγορη, ελαφριά και νόστιμη, που είναι ό,τι πρέπει για παιδιά και κατάλληλη και για μωρά – από την ηλικία φυσικά που επιτρέπει ο παιδίατρος το ψάρι.
Για τη διατροφική αξία του ψαριού δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Υπάρχουν τόσα είδη και τόσοι τρόποι μαγειρέματος, που μπορούμε σίγουρα να βρούμε τρόπο να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη για ψαρόσουπα –αλλά και για μικρά παιδιά– είναι ο μπακαλιάρος, ένα λευκό οικονομικό ψάρι, με ήπια γεύση και λίγα κόκαλα.
Γενικά, προτιμούμε φρέσκο ψάρι, ειδικά όταν κάνουμε σούπα. Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας το καθαρίσει και φυσικά το θέλουμε ολόκληρο, με το κεφάλι, που έχει και όλη τη γεύση. Για ορισμένα ψάρια το κόστος δεν είναι καθόλου αμελητέο, αλλά υπάρχουν και τα πιο οικονομικά (μερικά μάλιστα, όπως οι σαρδέλες, είναι καλό να τα τρώμε πιο τακτικά όσο μεγαλώνουμε). Αν ψωνίζετε από λαϊκές αγορές, από κάποια ώρα και μετά οι τιμές αρχίζουν να πέφτουν και στα ψαρικά.
Τα βήματα είναι απλά. Πρώτα βράζουμε το ψάρι, που γίνεται γρήγορα, πάντα σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθεί ή παραψηθεί. Στη συνέχεια, σουρώνουμε τον ζωμό –κυρίως για να μην ξεφύγει κάποιο κόκκαλο– και ετοιμάζουμε τη σούπα με τα λαχανικά και λίγο ρυζάκι. Αν φτιάχνουμε τη σούπα για μωρό ή μικρά παιδιά, μπορούμε να την πολτοποιήσουμε στο τέλος. Επίσης, αν φτιάχνουμε τη σούπα για μωρά, μπορούμε να παραλείψουμε τελείως το αλατοπίπερο.
Συνταγή για ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
- Gluten-free
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 μπακαλιάρος φρέσκος, περίπου 500 γρ.
- 1 κρεμμύδι μικρό ολόκληρο, καθαρισμένο
- 3-4 κόκκοι πιπέρι μαύρο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κλωναράκια σέλινο
- αλάτι
- 1,8 lt νερό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 3-4 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
- 1 πατάτα μεγάλη, κομμένη σε κυβάκια
- 2 κολοκυθάκια μεσαία, κομμένα σε κυβάκια
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- xυμός από μισό λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- λεμόνι
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης, τα κλωναράκια σέλινου, λίγο αλάτι και το νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Καλύπτουμε με καπάκι και φέρνουμε σε βράση. Σιγοβράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι.
Σουρώνουμε και φυλάμε όλο τον ζωμό.
Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα για περίπου 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τον ζωμό που φυλάξαμε από το ψάρι. Καλύπτουμε με καπάκι και φέρνουμε σε βράση.
Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα το ρύζι, αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει. Μισοκλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλάτι.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε προσεκτικά το ψάρι και το αφήνουμε στην άκρη.
Όταν είναι έτοιμη η σούπα, ανακατεύουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε σε πιάτα.
Προσθέτουμε μέσα καθαρισμένο ψάρι, λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και επιπλέον πιπέρι ή λεμόνι, αν θέλουμε.