Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ MUFFINS ΜΕ ΑΧΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Ζουμερά αχλάδια και σπιρτόζο τζίντζερ δένουν τέλεια σε μια συνταγή για muffins, που θέλει μόνο 20 λεπτά προετοιμασία και άλλο τόσο ψήσιμο.

Φθινοπωρινά muffins με φρέσκα αχλάδια, που είναι στην εποχή τους, και με τζίντζερ, που ταιριάζει άψογα με το συγκεκριμένο φρούτο και δίνει στο σύνολο μια ζεστή και ευχάριστα πικάντικη νότα.

Χρησιμοποιούμε αχλάδια ώριμα, αλλά όχι παραγινωμένα ή πολύ μαλακά. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα αλλά να κρατήσουν το σχήμα και, κυρίως, της γεύση τους.

Βάζουμε ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, που είναι μερικά σκαλοπάτια ανώτερη από την κλασική λευκή ζάχαρη. Για να βγει σωστό το μείγμα, η ζάχαρη πρέπει να είναι ψιλή. Αν η ζάχαρη που έχουμε είναι πιο χοντροκομμένη, μπορούμε να την επεξεργαστούμε σε ένα μπλέντερ ή μούλτι ώστε να γίνει ψιλή.

Τα muffins με αχλάδι και τζίντζερ είναι τέλειο συνοδευτικό για καφέ ή τσάι, ενώ μεταφέρονται εύκολα για σνακ στο γραφείο ή το σχολείο!

Συνταγή για muffins με αχλάδι και τζίντζερ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
  • Vegetarian

muffins
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 9-10 muffins

  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 190 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για τη φόρμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (ψιλή)
  • 2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 4 αβγά μεσαία
  • 200 γρ. αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (3 αχλάδια)
  • 2-3 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

αχλάδια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Βουτυρώνουμε τη φόρμα για muffins. Η συνταγή μας βγάζει 9-10 κομμάτια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το τζίντζερ και το μπέικιν πάουντερ.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε αρχικά μόνο του το βούτυρο, ώστε να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς γρήγορη ταχύτητα περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει μια κρεμώδες πάστα.

Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, ενώ χτυπάμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε εναλλάξ 2-3 κ.σ. από το μείγμα με το αλεύρι και αντίστοιχα 2-3 κουταλιές της σούπα κομμένο αχλάδι, ενώ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Αυτό το στάδιο μπορούμε να το κάνουμε και στο χέρι με μια σπάτουλα.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Δεν χρειάζεται υπερβολικό ανακάτεμα σε αυτή τη φάση, γιατί το κέικ μας δεν θα βγει αφράτο. Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.

muffins
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη.