Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΦΡΟ ΓΙΑΟΥΡΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Το γιαουρτογλυκό είναι ένα γλύκισμα που συστήνουν ακόμα και διαιτολόγοι, καθώς συνδυάζει ωφέλιμα συστατικά και απόλαυση με χαμηλές θερμίδες.

Η εικόνα του γιαουρτογλυκού στο γυάλινο πυρέξ που αντικρίζεις με το που ανοίγεις το ψυγείο σε επαναφέρει αυτόματα στα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα των παιδικών σου χρόνων! Οι εποχές βέβαια έχουν αλλάξει, η περιττή ζάχαρη έχει φύγει από το μενού και η έμφαση στην πρωτεΐνη έχει γίνει ουσιαστικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό επιλέγω με μεγάλη προσοχή τις πρώτες ύλες, φτιάχνοντας ένα γιαουρτογλυκό που μπορεί να μπαίνει στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα του καλοκαιριού. Ένα γλυκό που επιτρέπει –και προτείνει– και ο διαιτολόγος.

Επιλέγω ένα γιαούρτι στραγγιστό 2%, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, μετατρέποντας το γλυκό σε ένα θρεπτικό σνακ, δροσερό και πολύτιμο. Το γιαούρτι πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων μας, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία και δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προάγοντας την υγεία.

Το ζελέ χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά, είναι το πιο ανάλαφρο γλύκισμα που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Από φρούτα επιλέγω φράουλες, αλλά μπορείς ακόμα να προσθέσεις σμέουρα ή μύρτιλα. Οι φράουλες είναι εξαιρετικά θρεπτικές, με πολλά οφέλη για την υγεία. Πρώτα απ’ όλα, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου, που διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό.

Οι φράουλες είναι χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τις ιδανικές για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Συνταγή για γιαουρτογλυκό με ζελέ και φράουλες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 6 ώρες
  • Μερίδες: 8
  • Vegetarian

γιαουρτογλυκό με φράουλες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά
  • 250 ml καυτό νερό
  • 250 ml κρύο νερό

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
  • 1 φακελάκι ζελέ χωρίς ζάχαρη, με γλυκαντικά
  • 250 ml καυτό νερό
  • 250 ml κρύο νερό

Εκτέλεση

Για τη βάση του γιαουρτογλυκού μας, διαλύουμε το ζελέ σε καυτό νερό σε ένα μεγάλο μπολ

Προσθέτουμε το κρύο νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε το μείγμα στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου –αλλά πριν πήξει– προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο φαγητοδοχείο

Αφήνουμε να πήξει για 3 ώρες και να σφίξει καλά.

Για την επικάλυψη, διαλύουμε το ζελέ σε καυτό νερό σε ένα μεγάλο μπολ

Προσθέτουμε το κρύο νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε το μείγμα στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου –αλλά πριν πήξει– προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε καλά.

Με μια κουτάλα το ρίχνουμε πάνω από τη βάση.

Αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει για 3 ώρες κι έπειτα σερβίρουμε.