Καρολίνα Δωρίτη

ΔΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ

Το ρύζι μπασμάτι είναι από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως. Για να βγει ωραίο και σπυρωτό, θέλει προσοχή στις αναλογίες και το βράσιμο.

Μικρή με φωνάζανε «κινεζάκι» γιατί τρεφόμουν σε μεγάλο βαθμό με ρύζι. Ακόμα το λατρεύω! Όλα τα ρύζια, άσπρα κόκκινα, άγρια κα ήμερα! Το κάθε ρύζι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα μυστικά μαγειρέματος. Το ρύζι μπασμάτι είναι μικρόκοκκο, απολαυστικά αρωματικό και πολύ εύγεστο. Μαγειρεύεται γρήγορα αλλά αν το παραβράσουμε χάνει την ωραία του υφή και λασπώνει, όπως όλα.

Έμαθα να μαγειρεύω σωστά το μπασμάτι σε ινδικά εστιατόρια με τα οποία συνεργάστηκα στο παρελθόν. Ως τότε το έβραζα κανονικά σε νερό και μετά το σούρωνα. Λάθος! Το μπασμάτι θέλει λίγο νερό για να βράσει σωστά. Η αναλογία είναι 1 κούπα ρύζι προς 1 ½ κούπα νερό. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ατμούς με το νερό και αφού το ρύζι «πιει» το νερό να συνεχίζεται να μαγειρεύεται στους ατμούς. Έτσι βγαίνει ωραίο και σπυρωτό, με γεμάτη γεύση και σωστή υφή.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, δηλαδή την επιλογή ρυζιού. Πάμε σε μια καλή μάρκα, κατά προτίμηση από Πακιστάν ή Ινδία, όπου έχουν το καλύτερο μπασμάτι. Από εκεί και πέρα, υπάρχει αυτό που ονομάζεται «extra long», το οποίο αφού βράσει επεκτείνεται λίγο παραπάνω σε μήκος και προσωπικά το προτιμώ.

μπασμάτι
iStock

Βασικό βήμα πριν μαγειρέψουμε οποιοδήποτε ρύζι είναι να το ξεπλύνουμε πολύ καλά. Αυτό το κάνουμε για διάφορους λόγους: Πρώτος και βασικός είναι ότι το ρύζι συχνά περιέχει αρσενικό, είτε από το ίδιο το χώμα είτε από φυτοφάρμακα (που χρησιμοποιούσαν κυρίως παλιότερα). Το ενδιαφέρον είναι ότι επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό αρσενικού το συναντάμε στην εξωτερική φλούδα του ρυζιού, τα λευκά (αποφλοιωμένα) ρύζια θεωρούνται πιο ασφαλή ως προς αυτό.

Ο άλλος λόγος που το πλένουμε είναι για να απομακρύνουμε το πολύ άμυλο και εγγυάται σωστότερο βράσιμο, σπυρωτό και αφράτο αποτέλεσμα και φυσικά καλύτερη όψη και υφή.

Το μπασμάτι ταιριάζει με πολλά

Το ρύζι το αρωματίζουμε καλύτερα κατά το βράσιμό του. Πώς; Το καβουρδίζουμε ελαφρώς σε λίγο λάδι ή ghee μαζί με τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε, ανάλογα με το πώς θέλουμε να το σερβίρουμε και με τι.

Αν το θέλουμε απλό, μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα φυλλαράκι δάφνης. Αν το θέλουμε πιο έντονο, μπορούμε να βάλουμε ξύλο κανέλας, μπαχάρι, ή κύμινο. Πολύ ωραίο είναι και με κάρδαμο ή με λίγο σαφράν. Πειραματιστείτε!

μπασμάτι
Καρολίνα Δωρίτη

Εδώ δίνω μια βασική συνταγή για ρύζι μπασμάτι, κατάλληλη για να συνοδεύσετε μεγάλη γκάμα φαγητών, από ασιατικές συνταγές, όπως το κοτόπουλο tikka masala, οι πανεύκολες γαρίδες με κάρι και μάνγκο, ή το ασιατικό μοσχάρι με μπρόκολο, μέχρι ένα απλό ψητό.

Και βέβαια, αν περισσέψει ρύζι μπορείτε να το αξιοποιήσετε για ένα απολαυστικό fried rice!

Η διαδικασία για τέλειο αποτέλεσμα

  • 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
  • 1 ½ κούπα βραστό νερό
  • αλάτι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. λάδι (καρύδας, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κ.λπ.)

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με νερό. Το ανακατεύουμε με τα χέρια μας και το σουρώνουμε.

μπασμάτι
Καρολίνα Δωρίτη

Επαναλαμβάνουμε άλλες 2-3 φορές, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και όχι θολό. Το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε μια τελευταία φορά. Αφήνουμε να στραγγίσει.

Βάζουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ρύζι και τη δάφνη, καθώς και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα για ένα λεπτό.

ρύζι
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το βραστό νερό. Αμέσως καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή (στο 2).

Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι.

Ανοίγουμε το καπάκι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα, τοποθετούμε πάλι από πάνω το καπάκι και αφήνουμε να σταθεί έτσι για 10-15 λεπτά.