ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Πιστεύεις ότι το σπανακόρυζο είναι βαρετό; Αυτή η συνταγή με φρέσκα μυρωδικά θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη.
Το σπανακόρυζο είναι από τα αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Είναι υγιεινό, και ελαφρύ, vegan και χωρίς γλουτένη και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της σαρακοστής.
Το σπανάκι είναι στην εποχή του για αρκετούς μήνες από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και ουσιαστικά το αποφεύγουμε μόνο τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που δεν αντέχει ιδιαίτερα κανένα φυλλώδες λαχανικό.
Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σπανακόρυζου, με ντομάτα ή χωρίς, με τα μυρωδικά του ή επιπλέον χόρτα, όπως σέσκουλα, τσουκνίδες και άλλα χόρτα που ιδανικά δεν πικρίζουν πολύ.
Σπανακόρυζο: Μάθε τα μυστικά του
Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο πιάτο είναι να γίνεται απαραιτήτως με φρέσκο σπανάκι και να μην το παραβράζουμε και λιώνει. Θέλει χαμηλή φωτιά, λίγο νερό και καλό ελαιόλαδο. Επίση, πλέον το σπανακόρυζο μπορεί να γίνει με διάφορα μη παραδοσιακά ρύζια, όπως είναι το μπασμάτι ή ακόμα και χωρίς καθόλου ρύζι. Στη θέση του μπορούμε να βάλουμε κινόα, κεχρί, αμάρανθο ή φαγόπυρο.
Εδώ στο σπανακόρυζο προσθέτω φρέσκα σούπερ-μυρωδικά. Τα λέω σούπερ γιατί η θρεπτική τους αξία είναι πολύ μεγάλη και επειδή ζούμε σε μια χώρα με τεράστια βιοποικιλότητα και υπέροχα άγρια χόρτα και μυρωδικά βότανα, επιβάλλεται να τα χρησιμοποιούμε!
Το μυρωδικά που επιλέγω σε αυτή τη συνταγή είναι εύκολο να τα βρεις τέτοια εποχή σε όλες τις λαϊκές αγορές, σε οργανωμένα μανάβικα, σε σούπερ μάρκετ και φυσικά στη φύση, αν θες να τα μαζέψεις. Βάζουμε καυκαλίθρες και μυρώνια, μάραθο (και τη ρίζα του, το φινόκιο), πρασινάδα από καρότα και άνηθο φυσικά. Με αυτά εμπλουτίζεις το άρωμα και τη γεύση του σπανακόρυζου, αλλά και τη θρεπτική του αξία. Όμως, επειδή μπορεί να μην έχεις χρόνο να προμηθευτείς όλα αυτά τα μυρωδικά, μην απογοητεύεσαι, μπορείς να φτιάξεις το σπανακόρυζο με όσα από τα παραπάνω μυρωδικά διαθέτεις ή ακόμα και μόνο με άνηθο (απλά θα βάλεις λίγο παραπάνω).
Συνταγή για σπανακόρυζο με φρέσκα μυρωδικά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 35 λεπτά
- Vegan/Gluten-free
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καθαρισμένο
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 ντομάτα, τριμμένη
- 160 γρ. ρύζι νυχάκι
- 3 κ.σ. φύλλα καρότου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 4 κ.σ. καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
- 3 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
- 3 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 100 ml χυμός λεμόνι
- 200 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φινόκιο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για επιπλέον 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι, χούφτα-χούφτα, για να χωρέσει και να μαραίνεται σταδιακά στην κατσαρόλα μας. Βοηθάει αν στο ενδιάμεσο κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι, έτσι μαραίνεται το σπανάκι πιο εύκολα και γρήγορα.
Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα του καρότου ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα την τριμμένη ντομάτα και στη συνέχεια το ρύζι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 220 ml νερό ζεστό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον άνηθο, τον χυμό λεμόνι, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι αν χρειάζεται, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.