BURRITOS ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Φτιάχνουμε φανταστικά μεξικανικά burritos με κοτόπουλο, που θα λατρέψετε – κάτι σαν το σουβλάκι των μεξικάνων!
Τα burritos είναι σούπερ ιδέα όταν έχουμε μαζεμένη παρέα στο σπίτι και πολλά στόματα να ταΐσουμε, γιατί ετοιμάζουμε από πριν το κοτόπουλο, το ρύζι και τη salsa (μεξικανική σάλτσα) και απλά τα συναρμολογούμε στη στιγμή και τα βάζουμε 10 λεπτά στον φούρνο, ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να λιώσει το τυρί.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, το μεξικανικό ρύζι θα σας αρέσει τόσο πολύ που θα το φτιάχνετε και στην καθημερινότητά σας. Σερβίρετε τα burritos είτε με τη salsa που προτείνω εδώ, είτε με ένα ωραίο γουακαμόλε ή απλώς με λίγο γιαούρτι.
Συνήθως όταν φτιάχνω συνταγές με κοτόπουλο, επιλέγω φιλέτο από μπούτι που είναι πιο ζουμερό και νόστιμο. Μπορεί όμως να γίνει και με στήθος αν το προτιμάμε.
Συνταγή για burritos κοτόπουλο
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Υλικά για 4-6
Για το κοτόπουλο:
- 700 γρ. κοτόπουλο φιλέτο μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- ½ κ.γ. τσίλι, σε σκόνη (λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλουμε)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 400 γρ. φασόλια κόκκινα από κονσέρβα, στραγγισμένα
- 100 ml ζεστό νερό ή ζωμό
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ρύζι:
- 450 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 250 ml βραστό νερό
- ½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ¼ κ.γ. τσίλι, σε σκόνη (προαιρετικά και ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε)
- 3 κ.σ. καλαμπόκι βραστό
Για τη salsa (μεξικάνικη σάλτσα):
- 400 γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες με τα ζουμιά τους
- 20 γρ. κρεμμύδι κόκκινο, ψιλοκομμένο
- λίγο τσίλι, σε σκόνη (ανάλογα με το πόσο πικάντικο μας αρέσει)
- ½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- αλάτι
- χυμός από μισό λάιμ
- 1 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου φρέσκα, χοντροκομμένα
Για τη συναρμολόγηση των burritos:
- 4-6 τορτίγιες
- μερικά φύλλα κόλιανδρου
- τσένταρ, τριμμένο
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο:
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, ρίγανη και τσίλι. Ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τον πελτέ. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε απαλά, και προσθέτουμε το νερό/ζωμό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι, για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
Για το ρύζι:
Τοποθετούμε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και αμέσως ρίχνουμε το νερό. Ρίχνουμε το κύμινο, το σκόρδο, το τσίλι, καλύπτουμε με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Δύο λεπτά πριν να είναι έτοιμο, ανακατεύουμε μέσα το καλαμπόκι.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα.
Για τη salsa:
Αδειάζουμε τη ντομάτα σε μπολ. Ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, το τσίλι, το κύμινο, λίγο αλάτι, τον χυμό από το λάιμ και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε.
Συναρμολόγηση των burritos:
Βάζουμε την τορτίγια πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Πρώτα βάζουμε 2-3 κ.σ. ρύζι και το απλώνουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω 2 κ.σ. από το μείγμα με το κοτόπουλο. Ρίχνουμε 2-3 κ.γ. τριμμένο τσένταρ και τέλος φρέσκα φύλλα κόλιανδρου. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις δυο άκρες και στη συνέχεια ρολάρουμε το burrito. Το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα burritos. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά. Κόβουμε το κάθε ρολό στη μέση και σερβίρουμε αμέσως με τη salsa.