ΑΥΤΗ Η ΣΑΛΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Τα μικρά λευκά φασόλια που ονομάζονται βανίλιες Φενεού έχουν γλυκιά γεύση και βράζουν εύκολα. Απολαύστε τα σε μια αρωματική σαλάτα που αποτελεί από μόνη της πλήρες γεύμα.
Ανέκαθεν είχα μεγάλη αδυναμία στις σαλάτες με όσπρια. Τρώγονται όλες τις εποχές, είναι χαμηλές σε λιπαρά και υψηλές σε πρωτεΐνη, και αποτελούν από μόνες τους ένα πλήρες γεύμα – ενώ, αν θέλουμε, συνοδεύουν υπέροχα και κρέας, πουλερικά ή ψάρι. Μπορεί να είναι με φακές, όπως η πολύ χορταστική σαλάτα με φακές και κέιλ, ή με ρεβίθια, όπως η δροσερή σαλάτα με ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι. Γιατί όμως να μην είναι και με φασόλια;
Από τα διάφορα είδη φασολιών, που έχουν αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα, αγαπώ πολύ για τις σαλάτες τα μικρά λευκά φασόλια που ονομάζονται βανίλιες Φενεού, γιατί παράγονται εκεί και είναι προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε). Εκτός από το μικροσκοπικό τους μέγεθος και το λευκό τους χρώμα, το ιδιαίτερο που έχουν τα φασόλια βανίλιες Φενεού είναι ότι βράζουν εύκολα, διατηρώντας ωραίο σχήμα και υφή, και ότι είναι γλυκά στη γεύση.
Αυτή η αρωματική σαλάτα με φασόλια βανίλιες είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ υγιεινή. Αποτελεί τέλεια λύση για φαγητό στο γραφείο ή το σχολείο, αφού χορταίνει, αλλά και διατηρείται άψογα στο ψυγείο από την προηγούμενη νύχτα (καλό είναι, όμως, η ρόκα να μπαίνει την ίδια ημέρα).
Αν δεν θέλουμε ένα vegan γεύμα, η συγκεκριμένη σαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό ψάρι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μέσα λίγο τόνο, κατά προτίμηση Αλοννήσου, ή και να τη μεταμορφώσουμε σε μερακλήδικο μεζέ για τσίπουρο βάζοντας λίγο γαύρο μαρινάτο, σύγκλινο ή απάκι!
Συνταγή για αρωματική σαλάτα με φασόλια βανίλιες Φενεού
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά (τα φασόλια θέλουν 8 ώρες μούλιασμα αποβραδίς)
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4 μερίδες
- 230 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού
- 1 μεσαίο κρεμμύδι κόκκινο
- ½ αγγούρι με τη φλούδα, κομμένο σε κυβάκια
- 4-5 κόκκινα ραπανάκια, κομμένα σε κυβάκια
- 50 γρ. φύλλα ρόκας, καθαρισμένα
- 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 30 ml χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 60 ml ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Φέρνουμε σε βράση και βράζουμε για 5 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακριβώς το ίδιο, αφήνοντάς τα να βράσουν για άλλα 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια με το αγγούρι, τα ραπανάκια, το κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και την κάπαρη. Προσθέτουμε στο τέλος τη ρόκα και ανακατεύουμε απαλά για να μην μαραθεί.
Σε ένα μικρότερο μπολάκι, ανακατεύουμε τον χυμό λεμόνι με τη μουστάρδα. Ενώ ανακατεύουμε, προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα μας, ανακατεύοντας απαλά.