ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Η αλήθεια είναι ότι για να φτιάξεις κολοκυθάκια γεμιστά με αβγολέμονο θέλει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει με το παραπάνω.
Τα κολοκυθάκια γεμιστά με αβγολέμονο είναι ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην ελληνική κουζίνα και αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές παραδοσιακές συνταγές. Η ιστορία της συνταγής αυτής αντανακλά τη χρήση απλών, φρέσκων υλικών που είναι άμεσα διαθέσιμα στον ελληνικό τόπο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα κολοκυθάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά λαχανικά και καλλιεργούνται ευρέως σε όλη την Ελλάδα. Το αβγολέμονο, από την άλλη, είναι μια παραδοσιακή σάλτσα που παρασκευάζεται από αβγά και λεμόνι, και χρησιμοποιείται για να προσθέσει πλούσια, κρεμώδη γεύση σε πολλές ελληνικές σούπες και φαγητά.
Η συνταγή αυτή συνδυάζει τη γλυκύτητα των κολοκυθιών με την ξινούτσικη γεύση του λεμονιού και την κρεμώδη υφή των αβγών, δημιουργώντας ένα αρμονικό και απολαυστικό πιάτο.
Tip: Προτιμώ στρογγυλά κολοκύθια και βάζω τόσα όσα χωράει η κατσαρόλα μου στη βάση της, για να «στριμωχτούν» το ένα δίπλα στο άλλο και να μαγειρευτούν ομοιόμορφα.
Συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά αβγολέμονο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά
- Μερίδες: 4
Υλικά
- 8 κολοκύθια στρογγυλά
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι δυόσμος
- 1 ματσάκι άνηθος
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 καρότο
- 1 ντομάτα
Για το αβγολέμονο
- 2 αβγά μεγάλα, χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια
- χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια. Κόβουμε την επάνω πλευρά και με σκάβουμε το εσωτερικό ένα κουτάλι.
Περνάμε από το χοντρό του τρίφτη την ψίχα των κολοκυθιών, το κρεμμύδι, την ντομάτα και το καρότο. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ τον κιμά, το ρύζι, τον άνηθο και τον δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα σκεπάζουμε. Τα μεταφέρουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα «στριμώχνουμε» και γεμίζουμε με νερό που τα καλύπτει για 2-3 δάχτυλα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει, και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, για 35-45 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το ρύζι και αν δεν έχει γίνει βράζουμε άλλα 5-10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι να κρυώσει ελαφρώς.
Για το αβγολέμονο
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και τους ενσωματώνουμε σταδιακά στη μαρέγκα.
Προσθέτουμε αργά αργά τον χυμό λεμονιού με συνεχόμενη ροή, ενώ ανακατεύουμε συνεχόμενα.
Με μια μεγάλη κουτάλα της σούπας παίρνουμε υγρό από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε αργά στο αβγολέμονο, χτυπώντας συνεχόμενα δυνατά.
Θέλουμε να ζεσταθεί καλά για να μην κόψει.
Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα όσο δεν είναι στη φωτιά, και την ανακινούμε δεξιά-αριστερά για να απλωθεί παντού. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακινώντας με κυκλικές κινήσεις.