ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΜΕΛΩΜΕΝΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ
Οι γίγαντες μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο γεύμα, σαρακοστιανό και όχι μόνο, με πολλή γεύση. Διάβασε όλα τα μυστικά τους για έξτρα νοστιμιά και δοκίμασέ τους σε αυτή την απλή, αλλά διαφορετική συνταγή με σελινόριζα.
Από τα πιο δημοφιλή όσπρια είναι οι γίγαντες. Γίνονται με πολλούς τρόπους – βραστοί, γιαχνί, τηγανιτοί, πουρές και φυσικά στον φούρνο. Οι σωστά μαγειρεμένοι, μελωμένοι γίγαντες φούρνου είναι από τα πιο ασυναγώνιστα φαγητά της ελληνικής κουζίνας κατά τη γνώμη μου. Οι γίγαντες καλλιεργούνται πολύ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη βόρειο Ελλάδα σε περιοχές όπως η Καστοριά, οι Πρέσπες και το Νευροκόπι.
Είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και πλούσιοι σε καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες όπως η Β6, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.
Σε αυτή τη συνταγή μαγειρεύουμε τους γίγαντες με σελινόριζα, την οποία λατρεύω και η οποία ταιριάζει υπέροχα εδώ με τα υπόλοιπα υλικά. Συνήθως πωλείται με τα κοτσανάκια και φύλλα του σέλινου – ειδικά αν την αγοράσουμε από τη λαϊκή. Εδώ τη χρησιμοποιώ ολόκληρη, δηλαδή και τη ρίζα και το ίδιο το σέλινο.
Η σελινόριζα έχει άπειρες χρήσεις, ενώ τρώγεται και ωμή σε σαλάτες, κυρίως τριμμένη. Μαγειρεμένη γίνεται με όλους τους τρόπους, λειτουργεί τέλεια σε πουρέ, και συνδυάζεται ωραία με πολλά λαχανικά, ψάρια, αλλά και κρέατα, όπως το χοιρινό. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες όπως C, Κ & B, καθώς και σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο.
Μυστικά όταν μαγειρεύετε γίγαντες και γενικότερα όσπρια
- Όταν μαγειρεύουμε με όσπρια γενικά, φροντίζουμε να προμηθευόμαστε από τη φετινή σοδειά. Έτσι είναι και πιο νόστιμα και πιο βραστερά.
- Τα μουλιάζουμε συνήθως από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε πριν τα βράσουμε.
- Πάντα ξεκινάμε το βράσιμο των οσπρίων με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για να έχουν ωραία όψη και υφή. Επειδή οι χρόνοι που θέλει το κάθε όσπριο να βράσει πολλές φορές διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα τους, θα πρέπει να το ρυθμίσετε ανάλογα.
- Το σημαντικό όταν ετοιμάζομαι γίγαντες στο φούρνο είναι να έχουν μαλακώσει στο βράσιμο πριν μπουν στον φούρνο.
- Φυλάμε επίσης και λίγο από το νεράκι που έβρασαν έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε στο ταψί και πάντα φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα καλό ελαιόλαδο (ειδικά αυτό που μπαίνει στο τέλος), γιατί πραγματικά παίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιτυχία του πιάτου.
Συνταγή για γίγαντες με σελινόριζα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 75 λεπτά περίπου
- Χρόνος βρασίματος: 45 λεπτά περίπου
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4-6 άτομα
- 250 γρ. γίγαντες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 3 καρότα, κομμένα σε κυβάκια του 1 εκ.
- 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια του 1 εκ.
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 200 ml ζεστό νερό από τα φασόλια (ή απλά ζεστό νερό)
- 200 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
- 6 κ.σ. σέλινο, ψιλοκομμένο
- 220 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό από το προηγούμενο βράδυ (ή για 6-8 ώρες). Σουρώνουμε, ξεπλένουμε και βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες. Σουρώνουμε και φυλάμε το νερό που έβρασαν.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε τη δάφνη, το σκόρδο, το καρότο και τη σελινόριζα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε 200 ml ζεστό ζωμό ή νερό.
Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν σχετικά και να πιουν τα πολλά υγρά. Η σάλτσα μας πρέπει να είναι ζουμερή, αλλά όχι νερουλή. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ψιλοκομμένο σέλινο και τους βρασμένους γίγαντες. Δοκιμάζουμε πάλι το αλατοπίπερο και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο πυρέξ και απλώνουμε ομοιόμορφα. Προσθέτουμε ζεστό νερό από τα φασόλια που έβρασαν (ή απλά ζεστό νερό), τόσο ώστε να φτάσει το ύψος των φασολιών, αλλά να μην τα καλύψει τελείως. Είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετό ζουμί στο πυρέξ, ώστε να μην στεγνώσουν τα φασόλια στο ψήσιμο.
Βάζουμε το πυρέξ σε χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μελώσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170-180 βαθμούς και ξαναβάζουμε μέσα το πυρέξ για ακόμη 5-10 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, ανακατεύουμε, αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.