Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΑΠΙΘΑΝΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΧΑΜΗΛΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Το μεξικάνικο ρύζι με κοτόπουλο είναι ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες αλλά φουλ σε πρωτεΐνη, που χορταίνει και ικανοποιεί απόλυτα με τη γεύση του.

Το μεξικάνικο ρύζι με κοτόπουλο είναι ένα δημοφιλές πιάτο που συνδυάζει παραδοσιακά υλικά και γεύσεις της μεξικάνικης κουζίνας. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση της μεξικάνικης κουζίνας, η οποία έχει επηρεαστεί από τον πολιτισμό των Αζτέκων και των Μάγια, αλλά και από την ισπανική κουζίνα, που έφερε νέες γεύσεις και τεχνικές μαγειρικής.

Το ρύζι εισήχθη στο Μεξικό από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, τον 16ο αιώνα, και έγινε βασικό συστατικό της διατροφής των ντόπιων.

Το μεξικάνικο ρύζι (ή arroz rojo, όπως συχνά ονομάζεται λόγω του χαρακτηριστικού κόκκινου χρώματος) φτιάχνεται συνήθως με ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και ζωμό κότας, που συνθέτουν μια πλούσια και γευστική βάση. Το κοτόπουλο, από την άλλη, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες πρωτεΐνες στη Μεξικάνικη κουζίνα και συνδυάζεται τέλεια με το πικάντικο και αρωματικό ρύζι.

Η προσθήκη του γιαουρτιού και του αβοκάντο στο σερβίρισμα του μεξικάνικου κοτόπουλου φέρνει μια πιο σύγχρονη νότα, δίνοντας στο πιάτο μια φρεσκάδα και κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι προσθέτει δροσιά και ισορροπεί τις πικάντικες γεύσεις, ενώ το αβοκάντο, που είναι επίσης δημοφιλές στο Μεξικό, φέρνει πλούτο σε υγιή λιπαρά και μια βουτυρώδη υφή.

Συνταγή για μεξικάνικο ρύζι (arroz rojo) με κοτόπουλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Μερίδες: 4

μεξικάνικο ρύζι
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 220 γρ. μακρύκοκκο ρύζι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
  • 100 γρ. κόκκινα φασόλια (κονσέρβας)
  • 2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (κατά προτίμηση καπνιστή)
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
  • φρέσκο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. σριράτσα (καυτερή σος – προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Μόλις το κοτόπουλο ψηθεί, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να αρχίσει να γίνεται διαφανές.

Ρίχνουμε μέσα τον πολτό ντομάτας, το κύμινο, την υπόλοιπη πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε το ρύζι να βράσει.

Μόλις βράσει το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε το τηγάνι με ένα καπάκι.

Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να είναι έτοιμο.

Σερβίρουμε το μεξικάνικο ρύζι σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω το κοτόπουλο.

Συνοδεύουμε με μια κουταλιά γιαούρτι και φέτες αβοκάντο.

Προαιρετικά, γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο και σριράτσα.