Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ

Το κουνουπίδι γιαχνί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Προσθέτοντας φασόλια χάντρες, έχουμε ένα πιάτο πολύ χορταστικό και νηστίσιμο.

Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υπάρχουν αμέτρητες φανταστικές συνταγές που είναι κατάλληλες για περιόδους νηστείας. Είναι υγιεινές, νόστιμες και εύκολες στην εκτέλεσή τους. Σε πολλές κλασικές συνταγές που γίνονται με κάποιο λαχανικό, μου αρέσει να συνδυάζω όσπρια, ώστε το πιάτο να γίνεται πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη και χορταστικό. Στη συνταγή αυτή συνδυάζω το κουνουπίδι γιαχνί με φασόλια χάντρες, που ταιριάζουν υπέροχα!

Μπορούμε βεβαίως να χρησιμοποιήσουμε και κλασικά φασόλια που ίσως έχουμε ήδη στο σπίτι.

Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα πράσινο κουνουπίδι, που πήρα από τη λαϊκή. Υπάρχουν κουνουπίδια σε διάφορα χρώματα και πολλοί το πράσινο ή το μοβ το μπερδεύουν και με μπρόκολο, αλλά είναι κουνουπίδι!

κουνουπίδι
iStock

Το γεγονός ότι είναι μοβ, πράσινο ή κίτρινο του προσδίδει κάποια επιπλέον ευεργετικά συστατικά, όπως π.χ. β-καροτένιο ή ανθοκυανίνες. Σε αυτή τη συνταγή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε κουνουπίδι έχουμε.

Το κουνουπίδι πρώτα το βράζουμε για 2-3 λεπτά, να μαλακώσει λίγο, και στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά πριν το προσθέσουμε στο φαΐ μας. Εκτός από τη διαδικασία αναμονής να μουλιάσουν και έπειτα να βράσουν τα φασόλια, αυτή η συνταγή γίνεται γρήγορα και δεν απαιτεί κόπο στην εκτέλεσή της.

Συνταγή για κουνουπίδι γιαχνί με φασόλια χάντρες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος βρασίματος για τα φασόλια: 40-45 λεπτά
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

κουνουπίδι γιαχνί
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 μερίδες

  • 250 γρ. φασόλια χάντρες
  • 370 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε φουντίτσες (σχετικά μεγάλες για να μη λιώσουν)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. πετιμέζι από σταφύλια
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 150 ml ντομάτα πασάτα
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο

φασόλια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπολ και τα μουλιάζουμε.

Το επόμενο πρωί τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Καλύπτουμε με μπόλικο φρέσκο νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν σωστά.

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν έρθει σε βράση, προσθέτουμε αλάτι και ζεματίζουμε το κουνουπίδι για 3 λεπτά. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει από τα νερά για λίγα λεπτά.

Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 4 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Αφού αρχίσει να μαλακώνει, προσθέτουμε και το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ξυλάκι κανέλας.

Προσθέτουμε το κουνουπίδι, λίγο αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα φασόλια, ανακατεύουμε απαλά να απλωθούν στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την πασάτα, τον πελτέ και το ζεστό νερό.

Προσθέτουμε το ξύδι και το πετιμέζι, δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο κατά βούληση.

Μόλις πάρει βράση το φαΐ, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε –κουνώντας περιστασιακά την κατσαρόλα για να αποφύγουμε το ανακάτεμα με κουτάλι– για περίπου 10-15 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τον μαϊντανό και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για πέντε λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαΐ να σταθεί 10 λεπτά, πριν σερβίρουμε.