Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΙΘΑΝΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΤΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Μια λαχταριστή πίτσα χωρίς αλεύρι, με τραγανή βάση από πατάτα και πλούσια γεύση! Φτιάχνεται εύκολα, είναι ελαφριά, χωρίς γλουτένη, και συνδυάζεται με τα αγαπημένα σου υλικά.

Μια φανταστική και πολύ εύκολη συνταγή για να απολαύσουμε μια ελαφριά, χειροποίητη εναλλακτική πίτσα, που γίνεται με βάση από τριμμένη πατάτα, χωρίς ίχνος από αλεύρι ή γλουτένη! Φυσικά, από πάνω μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας αρέσει!

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το είδος βάσης ταιριάζουν έντονες γεύσεις, όπως ένα πικάντικο σαλάμι ή άλλο αλλαντικό, π.χ. προσούτο, που συνδυάζεται ωραία με φρέσκια ρόκα. Οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι! Μπορούμε να προσθέσουμε στην πίτσα γεύση και υφές με διάφορα λαχανικά ή τυριά, ελιές, κάπαρη και άλλα, ανάλογα με τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Αυτή η συνταγή είναι πολύ απλή και γίνεται με υλικά που συνήθως έχουμε στο σπίτι. Όσο για τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε, οι επιλογές είναι πολλές και μπορούμε να κινηθούμε κατά βούληση.

Συνταγή για πίτσα με βάση από πατάτα, χωρίς γλουτένη

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 55 λεπτά
  • Gluten-free

πίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

Για τη βάση από πατάτα

  • 750 γρ. πατάτες
  • 2 αβγά
  • 50 γρ. τυρί τριμμένο (π.χ. σκληρή μοτσαρέλα, γραβιέρα, παρμεζάνα, γκούντα)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για επάνω στην πίτσα

  • 150 γρ. τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ανακατεμένη με σκληρή μοτσαρέλα)
  • 125 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε μικρές φέτες
  • 6-7 ντοματίνια, κομμένα σε μικρά κομμάτια ή μισά
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη.

τριμμένη πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε γενναιόδωρα και τις αφήνουμε να σταθούν 15 λεπτά.

πατάτα
Καρολίνα Δωρίτη

Έπειτα, τις στύβουμε καλά ώστε να αποβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά και τις σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βάζουμε τις πατάτες σε μπολ, προσθέτουμε τα αβγά, 50 γρ. τριμμένο τυρί, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας και πάνω απλώνουμε το μείγμα της πατάτας, δίνοντάς του το κλασικό στρογγυλό σχήμα και μέγεθος πίτσας, με διάμετρο περίπου 30 cm και ομοιόμορφο πάχος.

βάση για πίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε τη βάση στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε τη βάση από τον φούρνο.

βάση
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί ομοιόμορφα πάνω από τη βάση της πατάτας. Προσθέτουμε τη φρέσκια μοτσαρέλα, τα φύλλα βασιλικού, τα ντοματίνια και τη ρίγανη.

πίτσα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για ακόμη 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν ωραία τα τυριά!

πίτσα χωρίς γλουτένη
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε αμέσως.