ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΣΤΙΜΗ COLESLAW ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
Η κλασική σαλάτα coleslaw γίνεται πιο light αν αντί για μαγιονέζα χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι, ενώ μερικές ακόμη γευστικές πινελιές την κάνουν πολύ απολαυστική.
Η coleslaw είναι μια σαλάτα με βάση το λάχανο αρκετά διάσημη και δημοφιλής. Τη συναντάμε συχνά σε εστιατόρια όλου του Δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα σε diners αμερικάνικου τύπου.
Οι ρίζες του ονόματος coleslaw είναι Ολλανδικές. Στα Φλαμανδικά, koolsla σημαίνει λαχανοσαλάτα. Λένε ότι οι Ολλανδοί μετανάστες στην Νέα Υόρκη καλλιεργούσαν λάχανα γύρω από τον ποταμό Χάντσον και τα χρησιμοποιούσαν πολύ για να φτιάξουν αυτή τη σαλάτα.
Η εκδοχή της σαλάτας coleslaw που έχει υπερισχύσει είναι με λεπτοκομμένο λάχανο και καρότο, και με ένα γλυκόξινο, κρεμώδες ντρέσινγκ με βάση τη μαγιονέζα. Κάποιοι χρησιμοποιούν φρέσκα μυρωδικά, κρεμμύδι ή σέλερι.
Η coleslaw που ετοιμάζουμε εμείς είναι πιο υγιεινή και light, γιατί δεν χρησιμοποιούμε καθόλου μαγιονέζα και αποφεύγουμε τη ζάχαρη στο ντρέσινγκ. Για το ντρέσινγκ χρησιμοποιούμε γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά και αντί για ζάχαρη λίγο σιρόπι σφενδάμου. Αν δεν έχουμε σιρόπι σφενδάμου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι. Καλό είναι να είναι ρευστό, για να διαλυθεί πιο εύκολα.
Για να δώσουμε μια ακόμα γλυκιά νότα στη σαλάτα, τρίβουμε μέσα ένα ξινόμηλο. Το ωμό παντζάρι που επίσης τρίβουμε δίνει στην coleslaw χρώμα και την εμπλουτίζει με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το παντζάρι είναι ένα ιδιαίτερα ευεργετικό λαχανικό. Ρυθμίζει την πίεση, καταπολεμά τις φλεγμονές, ενώ έχουν γίνει και μελέτες για την αντικαρκινική του δράση. Το να τρώμε τα παντζάρια ωμά είναι ακόμα καλύτερο από το να είναι βρασμένα, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πολύ και σε χυμούς ή energy shots. Πρώτα τα καθαρίζουμε με πίλερ από την εξωτερική φλούδα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούμε. Δοκιμάστε τα σε διάφορες σαλάτες τριμμένα σαν καρότα. Καλό είναι να φοράμε ποδιά και γάντια όταν χειριζόμαστε ωμά παντζάρια, γιατί λεκιάζουν πολύ. Για συνταγές που χρειάζονται βρασμένα παντζάρια (όπως η πρωτότυπη σκορδαλιά που έχουμε κάνει σε συνταγή για τηγανητό μπακαλιάρο), μπορούμε να τα πάρουμε και έτοιμα, συσκευασμένα σε κενό αέρος, από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.
Τη συνταγή για coleslaw μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε vegan αντικαθιστώντας το γιαούρτι με ένα vegan προϊόν.
Τον χειμώνα, που το λάχανο και τα καρότα είναι στην εποχή τους, είναι ευκαιρία να τα καταναλώνουμε ωμά σε σαλάτες. Εκτός από νόστιμες και ευεργετικές για την υγεία, οι λαχανοσαλάτες έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται γενικά πολύ καλά κομμένες στο ψυγείο. Στη συγκεκριμένη coleslaw, βέβαια, αν πρόκειται να την κρατήσουμε στο ψυγείο είναι καλό να φυλάξουμε το ντρέσινγκ ξεχωριστά (λεπτομέρειες παρακάτω).
Αυτή η σαλάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορα σάντουιτς, σε burger και σε hot dog.
Συνταγή για σαλάτα coleslaw, με λάχανο, γιαούρτι και παντζάρι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 4 μερίδες
- 400 γρ. λάχανο, λεπτοκομμένο
- 2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
- 1 ξινόμηλο, τριμμένο
- 80 γρ. παντζάρι ωμό, τριμμένο
- 1 κοτσάνι σέλερι, λεπτοκομμένο
- 2 κ.σ. φύλλα σέλερι ή σέλινο, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς) ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Πλένουμε το λάχανο και το στραγγίζουμε. Φροντίζουμε να έχει στεγνώσει καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λεπτοκομμένο λάχανο, το τριμμένο καρότο, το τριμμένο μήλο, το σέλερι, το τριμμένο παντζάρι, το ψιλοκομμένο σέλινο και το σχοινόπρασο (αν χρησιμοποιούμε). Προσθέτουμε τα καρύδια, χοντροκομμένα.
Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη μουστάρδα με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το λεμόνι και το μηλόξιδο, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και να είναι το μείγμα μας λείο. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε.
Φορώντας ιδανικά γάντι μιας χρήσης, ανακατεύουμε απαλά τη σαλάτα με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο-λίγο από το ντρέσινγκ, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο.
Μπορούμε να σερβίρουμε την coleslaw αμέσως. Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αργότερα, αποθηκεύουμε στο ψυγείο χωρίς το ντρέσινγκ, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, και προσθέτουμε το ντρέσινγκ την ώρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε.