8 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ
Τώρα είναι στην εποχή τους, γι' αυτό αξιοποίησε τα κολοκυθάκια που θα βρεις στην αγορά, δοκιμάζοντας τις απλές συνταγές που προτείνουμε.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μαγειρεμένα είναι από τα πιο εύπεπτα λαχανικά. Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αλλά σου δίνουν και βιταμίνη Κ και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο, ενώ διαθέτουν και αντιοξειδωτική δράση χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν.
Είναι μια τροφή... πολυεργαλείο, που τώρα θα τη βρεις παντού μιας και είναι η εποχή της. Τα κολοκυθάκια είναι νόστιμα, εύκολα στον χειρισμό και μπορείς να τα απολαύσεις με πάρα πολλούς τρόπους. Εμείς σου δίνουμε μερικές ιδέες για να τα εντάξεις στο καθημερινό σου μενού, καθώς τα τηγανητά κολοκυθάκια με κουρκούτι δεν είναι η μόνη σου επιλογή.
#1 Ψητά κολοκυθάκια με βαλσάμικο και φέτα
Κόψε τα κολοκυθάκια σε φέτες και ψήσε τα στο γκριλ. Μόλις μαλακώνουν, πρόσθεσε βαλσάμικο, το οποίο και θα απορροφήσουν, αποκτώντας μια γλυκιά γεύση. Η αλμυρή φέτα, που θα τρίψεις από πάνω λίγο πριν τα σερβίρεις (κι ενώ είναι ζεστά), θα δώσει ισορροπία στο πιάτο σου.
#2 Με μία δόση φέτας
Πέρα από γευστικά, αυτά τα ρολά κολοκυθιού με γέμιση φέτας είναι ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, το οποίο μπορείς να σερβίρεις μόνο του. Αν θες κάτι πιο εντυπωσιακό, μπορείς να βάλεις στο πλάι σάλτσα μαρινάρας ή πέστο.
#3 Λαζάνια κολοκυθιού με τυριά
Αυτή η συνταγή είναι μια καλή ευκαιρία να βάλεις τα παιδιά σου στον μαγικό κόσμο της μαγειρικής. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή ή ένα μαντολίνο κόψτε τα κολοκυθάκια σε ομοιόμορφες λεπτές λωρίδες (για να ψηθούν ομοιόμορφα) και τυλίξτε με αυτά ό,τι τυρί σας αρέσει.
#4 Εναλλακτικά πιτσάκια
Κόψε τα κολοκυθάκια στη μέση (κατά μήκος) και μετάτρεψέ τα σε βάσεις για μικρές πίτσες. Βάλε από πάνω ό,τι τραβάει η όρεξή σου (μην ξεχάσεις την ντομάτα) και στο τέλος άπλωσε τριμμένο τυρί, όπως ρικότα ή μοτσαρέλα.
#5 Stir-Fry λαχανικών
Ετοίμασε ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο stir fry με βασικό λαχανικό τα κολοκυθάκια, το οποίο ταιριάζει με ρύζι, ζυμαρικά, κινόα και πλιγούρι. Το τριμμένο τζίντζερ, η σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το μαύρο σουσάμι και το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι υλικά που θα σου φανούν χρήσιμα.
#6 Κολοκυθάκια στον φούρνο
Αν θες κάτι που να θυμίζει περισσότερο κυρίως γεύμα, μπορείς να ετοιμάσεις κολοκυθάκια στον φούρνο, τα οποία θα σκεπάσεις με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις κι άλλα τυριά και λαχανικά. Αν θες να το μετατρέψεις σε συνοδευτικό, μπορείς να το σερβίσεις με ψητό κοτόπουλο ή κάποιο ρύζι.
#7 Quiche λαχανικών
Εντάξει, αυτή ίσως είναι η πιο απαιτητική συνταγή που θα σου προτείνουμε, αλλά αξίζει τον κόπο. Στην περίπτωση αυτή, μπορείς είτε να ετοιμάσεις ζύμη για τάρτες και να βάλεις τα κολοκυθάκια στη γέμιση, είτε να μετατρέψεις τα ίδια τα κολοκυθάκια σε βάση για την τάρτα σου. Η δεύτερη επιλογή είναι καλύτερη, αν θες να αποφύγεις τα ζυμάρια.
#8 Σπαγγέτι από κολοκυθάκια
Θα τα βαφτίσουμε ζυμαρικά λόγω σχήματος. Με το ειδικό εργαλείο, που μπορείς να βρεις πλέον στα καταστήματα με είδη μαγειρικής, δώσε στα κολοκύθια σχήμα σπαγγέτι. Συνόδευσέ τα με ό,τι σάλτσα θες κι αν σου περισσέψουν, βάλ' τα στο ψυγείο γιατί τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα.