5 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
Είτε για αναβαθμισμένο brunch είτε ως πρώτο πιάτο πριν το επίσημο γεύμα, τα ορεκτικά αυτά θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σου.
Ο καπνιστός σολομός είναι από τις πιο ιδιαίτερες και εκλεπτυσμένες γεύσεις σε ένα brunch ή ένα επίσημο δείπνο και λίγοι μπορούν να του αντισταθούν, ειδικά όταν συνδυάζεται με bagel, τυρί κρέμα και λίγο άνηθο. Επειδή, όμως, αυτή η πρόταση σερβιρίσματος είναι γνωστή, εμείς θα σου προτείνουμε 5 εναλλακτικούς συνδυασμούς με καπνιστό σολομό για ορεκτικά που θα κάνουν τους καλεσμένους σου να παραμιλάνε!
Οι παρακάτω πλούσιες, αλμυρές και ιδιαίτερες γεύσεις υπόσχονται να ξυπνήσουν τους γευστικούς κάλυκες και να ενισχύσουν τον οργανισμό με πρωτεΐνη υψηλής αξίας και ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα! Συνδυάζονται δε τέλεια με αφρώδες λευκό ή ροζέ κρασί. Δοκίμασέ τις και θα μας θυμηθείς.
5 ορεκτικά με καπνιστό σολομό
#1 Ριλέτες σολομού
Ριλέτες ονομάζονται τα κρεμώδη πατέ (συνήθως από χοιρινό ή συκώτι) που παρασκευάζονται όταν το κρέας ψήνεται αργά στο ίδιο του το λίπος. Μπορείς, όμως, να φτιάξεις πεντανόστιμες ριλέτες και με καπνιστό σολομό, τις οποίες θα σερβίρεις ως είτε ως ντιπ για κριτσίνια είτε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Η συνταγή αποτελεί πρόταση της Martha Stewart.
Υλικά
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ½ κούπα καπνιστό σολομό
- ¼ κούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- ¼ κούπας μαγιονέζα
- 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- ½ κ.γ. ξύσμα από φλούδα λεμονιού
- λεπτές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή κριτσίνια για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο, προσθέτεις τα κρεμμύδια και σοτάρεις μέχρι να γίνουν διάφανα, για περίπου 10 λεπτά. Αφήνεις μερικά λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια μεταφέρεις στο μούλτι, στο οποίο προσθέτεις τον σολομό, τον άνηθο, τη μουστάρδα, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αναμειγνύεις μέχρι όλα να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα (όχι πάρα πολύ) και μεταφέρεις σε ένα βαθύ μπολάκι. Μπορείς να γαρνίρεις με λίγο ακόμα άνηθο.
#2 Ρολάκια σολομού
Μια πανεύκολη συνταγή που κερδίζει τις εντυπώσεις και ως εικόνα και ως γεύση, η οποία μάλιστα μπορεί να ονομαστεί και «σούσι» που θα ενθουσιάσει τους μικρούς καλεσμένους.
Υλικά
- 2 μεγάλες τορτίγιες
- 3 κ.σ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. ξύσμα από φλούδα λεμονιού
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος μόνο)
- 4 λεπτές φέτες καπνιστό σολομό
Εκτέλεση
Άπλωσε τις τορτίγιες σε μια μεγάλη, καθαρή επιφάνεια. Σε μπολ ανακάτεψε το τυρί κρέμα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και πρόσθεσε το αλατοπίπερο. Άπλωσε το μείγμα αυτό ομοιόμορφα στην κάθε τορτίγια και στη συνέχεια κόψε την στη μέση.
Ρίξε στο κάθε ένα από τα 4 κομμάτια τορτίγιας το φρέσκο κρεμμυδάκι και άπλωσε τις φέτες σολομού, αφήνοντας 1 εκ. περιθώριο στις άκρες κάθε τορτίγιας.
Ξεκινώντας από την κυκλική πλευρά, τύλιξε σφιχτά το κάθε κομμάτι τουρτίγιας μέχρι το τέλος, ώστε να γίνει ένα μεγάλο ρολάκι. Στη συνέχεια κόψε το κάθετα σε μικρότερα ρολάκια, ώστε να θυμίζει σούσι.
#3 Φρυγανισμένο ψωμί με καπνιστό σολομό, αβοκάντο και αβγό ποσέ
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάσεις στο brunch από αυτό το ξεχωριστό πιάτο. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αβγά ορτυκιού.
Υλικά (για 1 φέτα)
- αλάτι και πιπέρι
- 4 μικρά αβγά (ιδανικά ορτυκιού) ή 1 μεγάλο
- 1 μεγάλη φέτα ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανισμένο και βουτυρωμένο
- 2 λεπτές φέτες καπνιστού σολομού
- ¼ μικρό ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- λίγες σταγόνες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Όλη η δυσκολία σε αυτό το πιάτο είναι να φτιάξεις τα τέλεια αβγά ποσέ. Η σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας Αντιγόνη Στρατηλάτη περιγράφει πώς ακριβώς θα το κάνεις εδώ.
Αν, ωστόσο, το εγχείρημα δεν πετύχει, μια χαρά μπορείς να αντικαταστήσεις το ποσέ με ένα αυγό μάτι.
Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση των επιμέρους υλικών: Κάλυψε το φρυγανισμένο ψωμί με τις φέτες σολομού και αβοκάντο και τοποθέτησε το αβγό. Στάξε μερικές σταγόνες λεμόνι, πασπάλισε με αλατοπίπερο και σέρβιρε.
#4 Ομελέτα με πατάτες και καπνιστό σολομό
Ένα ακόμα φανταστικό πιάτο για brunch, εξαιρετικά νόστιμο και χορταστικό.
Αφού ετοιμάσεις την ομελέτα με τις πατάτες όπως περιγράφει η Καρολίνα Δωρίτη εδώ, άφησέ την στην άκρη για 10 λεπτά να κρυώσει.
Υλικά
- 3 κ.σ. τυρί κρέμα
- 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 5 λεπτές φέτες καπνιστό σολομό
- 2 κ.γ. φρέσκο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Χτύπα το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Άπλωσέ το πάνω από την ομελέτα. Συνέχισε απλώνοντας τις φέτες του καπνιστού σολομού και ολοκλήρωσε πασπαλίζοντας με το φρέσκο σχοινόπρασο. Για να σερβίρεις, κόψε την ομελέτα σε τρίγωνα.
#5 Γόνδολες σέλερι με σολομό και καραμελωμένο κρεμμύδι
Δροσερό, γευστικό και εξαιρετικά εντυπωσιακό ορεκτικό, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι.
Υλικά (για 10 τεμάχια)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και λεπτοκομμένο
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι χτυπημένο τυρί κρέμα
- 5 κ.σ. αποξηραμένο χρένο (θα το βρεις στα μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα)
- 150 γρ. καπνιστό σολομό
- 1 κ.σ. φρέσκο, λεπτοκομμένο άνηθο (και λίγο παραπάνω προαιρετικά για γαρνίρισμα)
- 10 κοτσανάκια σέλερι μήκους 5 εκ., καθαρισμένα
Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις το κρεμμύδι. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σοτάρεις για 15 λεπτά. Προσθέτεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις ανά διαστήματα για 30 ακόμα λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Το απομακρύνεις από τη φωτιά και το αφήνεις να κρυώσει.
Σε μπολ αναμειγνύεις το χτυπημένο τυρί κρέμα, το χρένο και τον άνηθο.
Κόβεις πολύ-πολύ λεπτές τις φέτες σολομού και τις αναμειγνύεις σε μπολ με το καραμελωμένο κρεμμύδι.
Ξεκινάς τη σύνθεση: Σε κάθε κοτσανάκι σέλερι απλώνεις μια λεπτή στρώση με το μείγμα του τυριού και από πάνω το μείγμα σολομού και καραμελωμένου κρεμμυδιού. Προαιρετικά πασπαλίζεις με λίγο ακόμα άνηθο.