4 ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΓΛΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ
Στα vegan κιτάπια μου έχω μερικές από τις πιο νόστιμες συνταγές για πλούσια γλυκά χωρίς αμαρτία ή κακές θερμίδες.
Στο σπίτι μας τρώμε γλυκά. Πολλά. Αν κάποιος βέβαια μπορεί να πει «γλυκό» τους χουρμάδες με φυστικοβούτυρο, το μείγμα ταχίνι-μέλι ή τον σοκολατένιο χαλβά. Ως vegan, είναι προφανές ότι στο θέμα «νηστεία» έχουμε κάνει διατριβή.
Εάν ακολουθείτε vegan ή vegetarian διατροφή, αν νηστεύετε, ή αν απλά θέλετε να τρώτε σωστά ακόμη κι όταν ικανοποιείτε την τρέλα σας για κάτι γλυκό, είμαι ο άνθρωπός σας! Ακολουθούν οι αγαπημένες μου healthy but sweet συνταγές.
Γλυκό #1: Chia seed pudding
Δροσερή, light και πολύ χορταστική, αυτή είναι η τέλεια ιδέα για τις πολύ ζεστές ημέρες της άνοιξης.
Υλικά
- 6 κουταλιές της σούπας σπόρους chia, λευκούς ή μαύρους
- 2 κούπες γάλα καρύδας ή βρόμης (γενικά προτιμώ τη βρόμη στην κουζίνα μου, αλλά σε αυτή τη συνταγή η καρύδα προσφέρει έξτρα άρωμα)
- 1 μεγάλη κουταλιά σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου (και το μέλι κάνει την ίδια δουλειά, αλλά θα πρέπει να το αραιώσετε πρώτα με λίγο ζεστό γάλα καρύδας, αφού δεν διαλύεται τόσο καλά, ενώ δεν είναι vegan)
- κανέλα
- ελάχιστο αλάτι (που αναδεικνύει όλες τις γεύσεις)
- ½ κουταλιά ακατέργαστο κακάο σε σκόνη (αν θέλετε σοκολατένια γεύση)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο (ξέρετε, από αυτά που αποθηκεύετε μήπως κάποια στιγμή φανούν χρήσιμα)και χτυπάμε σαν να είναι σέικερ.
Το αφήνουμε στο ψυγείο και δύο με τρεις ώρες μετά επαναλαμβάνουμε το χτύπημα/σέικερ. Όταν παγώσει καλά, είναι έτοιμο.
Διακοσμούμε με φρούτα ή και τριμμένη μαύρη σοκολάτα, ή/και ξηρούς καρπούς ή granola. To μυστικό της επιτυχίας σε αυτό το γλυκό είναι να φροντίσετε να συνδυάσετε κάτι ζουμερό με κάτι τραγανό και κάτι που να λιώνει.
Γλυκό #2: Vegan σοκολατάκια
Αυτή είναι μία συνταγή που έμαθα από τη vegan chef Δανάη Τσεκούρα. Σε φάσεις που έχω μεγάλη επιθυμία για γλυκό, φτιάχνω καμία δεκαριά σοκολατάκια που εξαφανίζω σχεδόν αμέσως, γεμίζοντας ενέργεια αντί για ενοχές.
Υλικά
- 1 κούπα βούτυρο κακάο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
- 4-5 κουταλιές σιρόπι αγαύης
- 1/2 κούπα ακατέργαστο κακάο σε σκόνη
- ελάχιστη βανίλια (καλύτερα σε υγρή μορφή)
- 1/6 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Δημιουργήστε ένα σπιτικό μπεν μαρί, τοποθετώντας πάνω στο τραπέζι ένα μπολ με βραστό νερό πάνω στο οποίο θα τοποθετήσετε το μπολ με το οποίο θα δουλέψετε. Μέσα στο μπολ (που τραβάει θερμότητα από το νερό που βρίσκεται από κάτω) ανακατέψτε το βούτυρο κακάο και μόλις λιώσει προσθέστε την αγαύη και ανακατέψτε καλά.
Ύστερα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε ξανά, σιγουρεύοντας ότι όλα τα υλικά έχουν αναμειχθεί καλά με τα υπόλοιπα. Δοκιμάστε, προσθέστε αν θέλετε κι άλλη αγαύη ή αλάτι, και ανακατέψτε ξανά.
Αν θέλετε, προσθέστε ξηρούς καρπούς, κομμάτια ωμού κακάο (θα βρείτε στα βιολογικά ή σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς), φλοίδες καρύδας ή ό,τι άλλο θέλετε.
«Σερβίρετε» το μείγμα σε μικρές θήκες για cupcakes (εγώ όταν βαριέμαι χρησιμοποιώ την παγοθήκη μου) και τοποθετήστε στο ψυγείο. Σε δέκα λεπτά τα σοκολατάκια είναι έτοιμα. Φάτε τα απευθείας από το ψυγείο, καθώς το βούτυρο καρύδας λιώνει σχετικά γρήγορα όταν εκτεθεί σε ζεστές θερμοκρασίες.
Γλυκό #3: Εναλλακτικός σιμιγδαλένιος χαλβάς
Όλοι ξέρουμε τη γνωστή συνταγή 1-2-3-4 για τέλειο σπιτικό χαλβά. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε με λάδι καρύδας, που δίνει ένα πολύ πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα, ενώ είναι το ιδανικό γλυκό για τις ημέρες της νηστείας που δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι!
Υλικά
- 1 ποτήρι λάδι καρύδας
- 2 ποτήρια σιμιγδάλι (με το λάδι καρύδας ταιριάζει καλύτερα το ψιλό)
- 3 ποτήρια ζάχαρη (εγώ προτιμώ τη μαύρη ζάχαρη καρύδας, από την οποία βάζω δυόμισι ποτήρια το πολύ)
- 4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Αφήνουμε το λάδι καρύδας να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο κατσαρολάκι έχουμε λιώσει τη ζάχαρη στο νερό.
Μόλις «τσιγαριστεί» το σιμιγδάλι, προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι ζάχαρης. Εάν θέλετε, προσθέτετε λίγη κανέλα ή γαρύφαλλο, για περισσότερο άρωμα.
Γλυκό #4: Avocado mousse
Ο τέλειος τρόπος να φάει ένα παιδί αβοκάντο πιστεύοντας ότι απολαμβάνει μία πλούσια μους σοκολάτας. Vegan και άρα νηστήσιμη, φουλ στην ενέργεια και πολύ πολύ healthy.
Υλικά
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 1/4 κούπας ακατέργαστο κακάο σε σκόνη
- 4 κουταλιές της σούπας γάλα βρόμης ή αμυγδάλου
- λίγη βανίλια σε υγρή μορφή (ανάλογα την έντασή της, μέχρι μισό κουταλάκι του γλυκού)
- 1/8 αλάτι
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μας στο μπλέντερ, σερβίρουμε σε μπολάκια και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει. Τόσο απλά.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε σε κάθε μπολάκι μία βάση από χουρμάδες και ξηρούς καρπούς, για μια πιο «πλούσια» αίσθηση. Υπολογίστε περίπου έναν βασιλικό χουρμά, μιάμιση κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς και λίγη κανέλα για κάθε μπολάκι. Αλέθουμε το μείγμα του χουρμά στον mini επεξεργαστή τροφίμων και τοποθετούμε στα μπολάκια, πατώντας το σε κάθε μπολάκι για να δημιουργήσουμε έναν «πάτο». Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν συμπληρώσουμε με το μείγμα του αβοκάντο.