3 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΩ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι απαραίτητα. Για το δικό μου σπίτι, εξίσου απαραίτητα είναι και τα γλυκά χωρίς ζάχαρη. Έτσι, έμαθα να φτιάχνω 3 χριστουγεννιάτικα γλυκά που αγαπώ πολύ χωρίς ζάχαρη.
Λατρεύω όλα τα γλυκά, πόσο μάλλον τα χριστουγεννιάτικα, που χαρίζουν γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι με τις ευωδιές τους. Όμως το σπίτι μου έχει μία σημαντική (;) έλλειψη. Δεν έχει καθόλου άσπρη ζάχαρη!
Κι αυτό όχι μόνο επειδή αποδεδειγμένα η ζάχαρη βλάπτει με πολλούς τρόπους, αλλά κι επειδή στο δικό μου σώμα η ζάχαρη εντείνει τη φλεγμονή. Έτσι, αντί για λευκή ζάχαρη, θα βρεις στα ντουλάπια μου ζάχαρη καρύδας, μέλι, μελάσα, στέβια και μερικά φακελάκια καστανής ζάχαρης για τους φίλους που θέλουν τον καφέ τους γλυκό.
Αν αναρωτιέσαι τι κάνω με τα γλυκά που τόσο αγαπάω, θα σου απαντήσω ότι τα στερούμαι. Όχι όμως εντελώς. Φτιάχνω ορισμένα με εναλλακτικές πηγές γλυκαντικών ουσιών και συνήθως πιο άγλυκα για τα γούστα των περισσότερων και τα τρώω με μέτρο.
Για τα Χριστούγεννα, λοιπόν, έχω βρει ορισμένες συνταγές από αγαπημένες μπλόγκερ, τις έχω παραλλάξει ελαφρώς για να ταιριάζουν στις γεύσεις και τα υλικά που συνήθως επιλέγω, και έτσι απολαμβάνουμε όλοι τα αγαπημένα μας γλυκά, άλλος σε μικρότερη κι άλλος σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Μπισκότα gingerbread
Για τα μπισκότα
- 85 γρ. αλεύρι βρόμης ή ζέας ολικής άλεσης, κοσκινισμένο
- 40 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 45 γρ. κορν φλάουρ
- 25 γρ. μελάσα
- 1 αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για το γλάσο λεμονιού
- 100 γρ. ζάχαρη καρύδας, περασμένη από το multi
- 20 γρ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν και τα μπαχαρικά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό με ένα σύρμα, προσθέτουμε τη μελάσα και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αναμειγνύουμε τα υγρά με τα στερεά, ώστε να σχηματιστεί μια ζύμη.
Κλείνουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά ακριβώς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί.
Μεταφέρουμε τη ζύμη από τη μεμβράνη σε μια επιφάνεια στην οποία έχουμε απλώσει κορν φλάουρ και την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού. Πασπαλίζουμε με λίγο κορν φλάουρ, κόβουμε με κουπάτ μπισκότα σε διάφορα σχέδια και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 12-15 λεπτά και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν.
Γλάσο
Ενώνουμε τη ζάχαρη (που έχουμε μετατρέψει σε σκόνη) με τον χυμό λεμονιού.
Στη συνέχεια, με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα λεπτό κορνέ, κάνουμε σχέδια στα μπισκότα μας.
Τα gingerbread μπισκότα είναι baby friendly και τα εμπνεύστηκα από τo blog Little Hands που εξειδικεύεται στις φιλικές για μωρά τροφές.
Mελομακάρονα
Για τη ζύμη
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 70 γρ. μέλι
- 15 γρ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
- 20 γρ. Μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού (αν χρειαστεί τον αραιώνουμε με νερό)
- 300 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης ή ντίνκελ, κοσκινισμένο
- 150 γρ. αλεύρι βρόμης
- 100 γρ. καρύδια τριμμένα σε σκόνη
- σπασμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 250 γρ. μέλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα κανέλα
- 80 γρ. χυμό πορτοκαλιού (μπορούμε να τον αραιώσουμε και με νερό)
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα και στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το μέλι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα άλευρα και το καρύδι σε σκόνη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα άλευρα και το τριμμένο καρύδι. Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50 γρ.
Φτιάχνουμε το σχήμα που μας αρέσει και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά (αν κάνετε τα μελομακάρονα μικρότερα, θα πρέπει να τα ψήσετε γύρω στα 11-12 λεπτά, αν τα κάνετε μεγαλύτερα, μπορεί να χρειαστούν και 20 λεπτά).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βουτάμε στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι. Ρίχνουμε από πάνω και το σιρόπι που περίσσεψε.
Τα μελομακάρονα είναι από το blog της Ευαγγελίας Βλασσοπούλου Miss Healthy Living.
Βασιλόπιτα
Υλικά
- 200 γρ. λιωμένες μπανάνες
- 150 γρ. κρυσταλλική στέβια
- 4 αβγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- 1 κεσεδάκι (250 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 450 γρ. αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
- 5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. τριμμένο ινδοκάρυδο (για το πασπάλισμα στο τέλος)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αβγών και 10 γρ. από τη στέβια και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μαρέγκα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη στέβια, μέχρι να ασπρίσουν τα αβγά.
Προσθέτουμε τις μπανάνες και χτυπάμε ξανά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και χτυπάμε ξανά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τα ξύσματα και ανακατεύουμε.
Ενώνουμε τη μαρέγκα με το μείγμα, παίρνοντας ένα-ένα κουτάλι από τη μαρέγκα, ρίχνοντάς το στο μείγμα και ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα, της οποίας το πλαϊνό αποσπάται (ή τοποθετούμε ένα τσέρκι σε στρωμένη με λαδόκολλα λαμαρίνα), πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Βάζουμε το φλουρί μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο.
H βασιλόποτα είναι εμπνευσμένη από το blog της Σοφίας Πιτσικάλη, Sofeto, και μπορείτε να τη φτιάξετε και με σιρόπι.