3 ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Δίνουμε ιδέες για τρεις σαλάτες που μπορείτε να κάνετε στο γιορτινό τραπέζι, οι οποίες συνοδεύουν τα κρεατικά αλλά και τα χορτοφαγικά πιάτα. Το σίγουρο είναι ότι θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας!
Κόκκινο λάχανο, κράνμπερι, τζίντζερ, καρύδια, ρόδι. Τα υλικά αυτά είναι άμεσα συνδυασμένα με τα Χριστούγεννα. Τα χρησιμοποιούμε στις μαγειρικές παρασκευές των ημερών γιατί δίνουν στα πιάτα μας ξεχωριστή γεύση.
Το γιορτινό τραπέζι, βέβαια, έχει τα μυστικά του και χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια. Οι σαλάτες που θα συνοδεύσουν τα κυρίως πιάτα δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι' αυτό παρακάτω δίνουμε τρεις ιδέες για πεντανόστιμες σαλάτες, ώστε να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει στις γευστικές προτιμήσεις και το μενού σας.
Σαλάτα με κόκκινο λάχανο μαγειρευτό, με κράνμπερι, τζίντζερ και καρύδια
Αυτή η σαλάτα σερβίρεται και ζεστή και κρύα και μπορεί να συνοδέψει από κρεατικά μέχρι vegan πιάτα. Είναι, δηλαδή, για όλα τα γούστα!
Υλικά για 6-8 άτομα
- 500 γρ. μοβ λάχανο λεπτοκομμένο
- 170 γρ. φύλλα κέιλ χωρίς το κεντρικό κοτσάνι, χοντροκομμένα
- 3 καρότα, κομμένα ζουλιέν ή τριμμένα
- 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 80 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη)
- 80 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
- 1 κ.σ. σιναπόσπορος (σπόροι μουστάρδας)
- ½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου, τριμμένοι
- 60 ml μηλόξυδο
- 70 ml σιρόπι σφενδάμου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το τζίντζερ και το λάχανο, και ανακατεύουμε περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τα κράνμπερι, το κέιλ, τα καρύδια, τους σπόρους μουστάρδας, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε να βγουν οι μυρωδιές.
Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά.
Σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και ροκφόρ
Πρόκειται για μια χειμωνιάτικη σαλάτα η οποία έχει ως κύριο συστατικό το ρόδι, ένα εκπληκτικό φρούτο με αντιοξειδωτική δράση και πολλές βιταμίνες. Και το κυριότερο, συνδυάζει εμφάνιση και γεύση!
Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα (6-8 άτομα)
- 1 εσκαρόλ
- 1 κόκκινη λόλα
- κόκκινη σαλάτα σγουρή
- 50 γρ. φύλλα βαλεριάνας
- 70 γρ. καρυδόψιχα
- 200 γρ. παντζάρια στον ατμό (ή βραστά), κομμένα σε κυβάκια
- 1 ρόδι καθαρισμένο
- 200 γρ. τυρί ροκφόρ, κομμένο σε κομματάκια
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Για τη βινεγκρέτ ροδιού
- 80 ml φρέσκος χυμός ροδιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, ή μέλι
- 1 κ.γ. φύλλα φρέσκου δεντρολίβανο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
- τουφίτσες δεντρολίβανου
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε τις σαλάτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν και να στεγνώσουν καλά.
Κόβουμε τα φύλλα σκίζοντάς τα απαλά με τα χέρια. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το σχοινόπρασο, τα μισά καρύδια, το μισό ρόδι, το μισό τυρί, και ανακατεύουμε απαλά προσθέτοντας το dressing (το βάζουμε βάζουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας απαλά για να μην βαρύνει και «πέσει» η σαλάτα).
Αν θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο σχήμα στη σαλάτα, μπορούμε να σχηματίσουμε ένα στεφάνι σε μια μεγάλη πιατέλα, να διακοσμήσουμε από πάνω με τα υπόλοιπα υλικά, και να την περιχύσουμε με λίγο από το dressing. Μπορούμε επίσης να τη μοιράσουμε σε μικρότερες πιατέλες και να διακοσμήσουμε αν θέλουμε με τουφίτσες δεντρολίβανο.
Σαλάτα coleslaw με παντζάρι και γιαούρτι
Η κλασική σαλάτα coleslaw συνδυάζει το λάχανο και το καρότο με ένα κρεμώδες ντρέσινγκ που έχει ως κύριο συστατικό του τη μαγιονέζα. Σε αυτή τη συνταγή αντικαθιστούμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι και την κάνουμε πιο υγιεινή και light, όμως εξίσου απολαυστική!
Υλικά για 4 μερίδες
- 400 γρ. λάχανο, λεπτοκομμένο
- 2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
- 1 ξινόμηλο, τριμμένο
- 80 γρ. παντζάρι ωμό, τριμμένο
- 1 κοτσάνι σέλερι, λεπτοκομμένο
- 2 κ.σ. φύλλα σέλερι ή σέλινο, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς) ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 170 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
Εκτέλεση
Πλένουμε το λάχανο και το στραγγίζουμε. Φροντίζουμε να έχει στεγνώσει καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λεπτοκομμένο λάχανο, το τριμμένο καρότο, το τριμμένο μήλο, το σέλερι, το τριμμένο παντζάρι, το ψιλοκομμένο σέλινο και το σχοινόπρασο (αν χρησιμοποιούμε). Προσθέτουμε τα καρύδια, χοντροκομμένα.
Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη μουστάρδα με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το λεμόνι και το μηλόξιδο, και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και να είναι το μείγμα μας λείο. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και ανακατεύουμε. Φορώντας ιδανικά γάντι μιας χρήσης, ανακατεύουμε απαλά τη σαλάτα με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο-λίγο από το ντρέσινγκ, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο.
Μπορούμε να σερβίρουμε την coleslaw αμέσως. Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αργότερα, αποθηκεύουμε στο ψυγείο χωρίς το ντρέσινγκ, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, και προσθέτουμε το ντρέσινγκ την ώρα που θέλουμε να τη σερβίρουμε.