ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΩΤΗΣ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΤΕ 3 ΠΙΑΤΑ ΣΕ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
Μια απλή και γρήγορη παρασκευή, όπως η Μπεσαμέλ, αρκεί για να δώσει έξτρα γεύση στα πιάτα μας. Σας προτείνουμε 3 απλές συνταγές με θρεπτική αξία και πλούσια γεύση.
Μας αρέσει να μαγειρεύουμε εύκολα, γρήγορα και με έξυπνους τρόπους. Να μεταμορφώνουμε τροφές που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας, αλλά που δεν θα επιλέγαμε να φάμε σκέτες, σε γευστικές εμπειρίες. Με μια Μπεσαμέλ μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να φτιάξουμε πιάτα με λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά.
Ευτυχώς, η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή φύση έχουν να προσφέρουν υπέροχες, θρεπτικές τροφές, οι οποίες, αν συνδυαστούν ευφάνταστα, μπορούν να δώσουν πεντανόστιμα πιάτα υψηλής θρεπτικής αξίας.
Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, εκτός από απίθανη γεύση στα πιάτα και μεγάλες απολαύσεις στον ουρανίσκο μας, μπορεί να παρασκευαστεί με πιο ελαφριά υλικά, όπως light γάλα ή ελαιόλαδο για την πρόσληψη καλών λιπαρών, μπορεί να εμπλουτιστεί με πρωτεΐνη, όπως κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι και να συνδυαστεί με ποικιλία λαχανικών ή πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο και ψάρι), ώστε να δημιουργήσουμε πιάτα με θρεπτική αξία, εκτός από εγγυημένη απόλαυση.
Στις παρακάτω συνταγές, που είναι φτιαγμένες με μεγάλη ποικιλία υλικών, λειτουργεί ακριβώς έτσι. Τα πιάτα που έχουμε επιλέξει είναι εύκολα, γίνονται σχετικά γρήγορα και μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα, ώστε να μην έχουμε food waste. Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται και με οποιοδήποτε φυτικό γάλα, στην ίδια αναλογία με το κανονικό.
Απλά χτυπάτε με κρύο γάλα (ή φυτικό ρόφημα) για 1 λεπτό και έχετε το πιο νόστιμο και αφράτο αποτέλεσμα. Με την ποικιλία υλικών που θα δείτε και την ποιότητα της ΓΙΩΤΗΣ, τα πιάτα που σας προτείνουμε θα γίνουν πιο λαχταριστά! (Διατίθεται σε συσκευασία 162 γρ. που περιέχει 3 φακέλους των 54 γρ. ο καθένας)
3 απίθανες και ευφάνταστες συνταγές με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
Συνταγή#1: Τάρτα με σολομό και μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των διατροφολόγων, οι οποίοι μας συστήνουν να το καταναλώνουμε (ή άλλα σταυρανθή όπως το κέιλ, το κουνουπίδι και το λάχανο) καθημερινά. Το μπρόκολο έχει έντονη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Μάλιστα, μια φυσική ουσία που περιέχει φαίνεται να αποτελεί όπλο κατά του κοινού κρυολογήματος. Παρόλα αυτά, το μπρόκολο είναι μια «δύσκολη» τροφή, όσον αφορά τη γεύση και πολλές φορές την αποφεύγουμε είτε γιατί μυρίζει στο μαγείρεμα, είτε επειδή δεν θα την προτιμήσουν τα παιδιά. Ευτυχώς αυτή η συνταγή, με τον εξίσου ωφέλιμο και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά σολομό και με την πανεύκολη σε παρασκευή Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, απογειώνει γευστικά το μπρόκολο και έτσι όλοι μπορούν να το φάνε αποκομίζοντας τα θρεπτικά οφέλη του.
Υλικά για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκατ.
Για την τάρτα
- 200 γρ. (1 2/3 φλιτζ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 125 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
- 200 γρ. (1 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο
- 1 αβγό
- 40 ml (4-5 κουτ. σούπας) γάλα
- 5 γρ. αλάτι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μπρόκολο βρασμένο
- 300 γρ. σολομός
- 600 ml (3 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 3 αβγά
- 10 γρ. μαϊντανός
- αλάτι και πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την τάρτα: Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα, τρυπάμε με ένα πηρούνι, ώστε να σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνεια και την ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψήνουμε τον σολομό με αλάτι, πιπέρι και λάδι στον φούρνο για 15 περίπου λεπτά στους 170°C. Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού, αλλά μαζί με τα 600ml γάλα, προσθέτουμε τα αβγά και τον μαϊντανό.
- Βάζουμε το μπρόκολο (κρατάμε λίγο για γαρνίρισμα) και τον σολομό σε κομματάκια επάνω στην προψημένη τάρτα και έπειτα περιχύνουμε με το μείγμα της μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180°C στη μεσαία σχάρα για περίπου 30 λεπτά.
- Τέλος, γαρνίρουμε με το υπόλοιπο μπρόκολο.
Συνταγή#2: Μεσογειακό «ογκρατέν» λαχανικών
Με ταπεινά λαχανικά εποχής, λίγο ελαιόλαδο και κάποιο μυρωδικό φτιάχνει μοναδικά σε νοστιμιά πιάτα, χαμηλά σε λιπαρά, αλλά γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Ένα από αυτά είναι το μπριάμ, πιάτο που παρασκευάζεται με λαχανικά εποχής, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και όλο τον χρόνο διαφορετικά, με ό,τι λαχανικό είναι στην εποχή του (και στο ψυγείο μας).
Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπορεί να συνθέσει σε ευφάνταστο πιάτο σχεδόν οποιοδήποτε λαχανικό έχουμε στο ψυγείο μας, ακόμη και τον χειμώνα, ώστε να μην έχουμε καθόλου food waste. Πάρτε για παράδειγμα το σπανάκι, που μπορεί να μπει στον φούρνο με λαζάνια και φέτα, ή το καρότο, το κουνουπίδι και τις πατάτες, που θα συνυπάρξουν αρμονικά σε ένα «ογκρατέν», αλλά και το μπρόκολο, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με κιμά ή μπέικον γαλοπούλας και να μεταμορφωθεί σε ένα γευστικότατο σουφλέ.
Σε αυτή τη συνταγή πειράζουμε το μπριάμ, χρησιμοποιώντας λαχανικά της αρεσκείας μας και το μαγειρεύουμε με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, ώστε να θυμίζει ογκρατέν, χωρίς επί της ουσίας να είναι. Βάζουμε δηλαδή λίγο ευρωπαϊκό χρώμα σε μια κατεξοχήν ελληνική συνταγή, πρωτοτυπώντας, αλλά μένοντας πιστοί και στην ευκολία και στην απόλαυση που εγγυάται η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπορεί να παρασκευαστεί και με φυτικό ρόφημα της αρεσκείας σας στις ίδιες αναλογίες με το κανονικό γάλα, ώστε να έχουμε μια πιο light συνταγή.
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 3-4 μελιτζάνες μικρές και σφιχτές
- 5 κολοκυθάκια
- 3-4 πατάτες, καθαρισμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (150 γρ.), κομμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι φρέσκο βασιλικό
- 100 ml κόκκινο κρασί ξηρό
- 300 ml ντομάτα, τριμμένη
- 70 ml νερό ζεστό
- 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, τοποθετώντας μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το φύλλο δάφνης, και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης, το κλωναράκι βασιλικού, και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε την ντομάτα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε τον βασιλικό και τη δάφνη και την περνάμε στο multi για να γίνει λεία.
- Στο μεταξύ, κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες. Μουλιάζουμε τη μελιτζάνα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε και τη σκουπίζουμε καλά. Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Απλώνουμε στον πάτο ενός πυρέξ τα 2/3 της σάλτσας. Τοποθετούμε τα λαχανικά εναλλάξ και σχετικά στριμωχτά μεταξύ τους. Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και στη συνέχεια περιχύνουμε με τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ.
- Καλύπτουμε το πυρέξ με λαδόκολλα και στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο από πάνω.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, και ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει, για περίπου 30 λεπτά.
Συνταγή#3: Κουνουπίδι με μπρόκολο και πατάτες «α λα κρεμ»
Κουνουπίδι και μπρόκολο: δύο από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για την υγεία. Που δίνουν πολύτιμες βιταμίνες, όπως η C και μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μέχρι πρότινος πολλοί τα θεωρούσαν βαρετά λαχανικά, που γίνονται μόνο βραστά κι έχουν δυσάρεστη οσμή και υφή. Σιγά σιγά όμως έχουν μπει σε δημιουργικές και ευφάνταστες συνταγές με διαφορετικούς τρόπους και συνθέτουν νόστιμα και θρεπτικά πιάτα.
Σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε τα δύο αυτά πολύτιμα λαχανικά, προσθέτοντας πατάτες και Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ που θα δώσουν πιο πλούσια και υπέροχη γεύση.
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 1,5 κιλό πατάτες μικρές γαλλικές
- 1 κουνουπίδι μεσαίο
- 1 μπρόκολο μεσαίο
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι σε νιφάδες
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 100 ml χλιαρό νερό
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό (λίγο πάνω από τη μέση) και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε για 20 λεπτά.
- Στο μεταξύ, πλένουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα κόβουμε σε φουντίτσες. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε το λάδι, το σιρόπι σφενδάμου, το σκόρδο και το νερό, και χτυπάμε να γίνει το μείγμα λείο. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ενώ σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι.
- Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πυρέξ. Στο ίδιο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά και το μπρόκολο για 5. Στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο πυρέξ με τις πατάτες. Περιχύνουμε με τη σος που ετοιμάσαμε και προσθέτουμε νιφάδες αλατιού κατά βούληση.
- Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα στο ταψί και τα περιχύνουμε με την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιάς που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για περισσότερες συνταγές με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ μπες εδώ.