Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αυτό που λέμε με τα μάτια, τα χείλη, τα χέρια, ακόμη και τη στάση του κεφαλιού, δεν το λέμε με τα λόγια. Εσύ ξέρεις να ερμηνεύεις τη γλώσσα του σώματος;

Ναι, η γλώσσα είναι το βασικό εργαλείο επικοινωνίας των ανθρώπων, αλλά δεν επικοινωνούμε μόνο με αυτή. Η αλήθεια είναι ότι επικοινωνούμε πάντα με ολόκληρο το σώμα μας. Αυτό περιλαμβάνει χειρονομίες, εκφράσεις, την ίδια τη στάση του σώματος, ακόμη και αλλαγές στο μέγεθος της κόρης του ματιού μας.

Λέγεται μάλιστα ότι, όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ αυτού που λέμε και και του πώς το λέμε, μόνο το 7% αυτού που μεταφέρουμε βασίζεται στις λέξεις. Το 38% βασίζεται στον τόνο της φωνής και το 55% στη μη λεκτική συμπεριφορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, μαθαίνουμε κατά κύριο λόγο μέσω της όρασης (83%), κατά 11% μέσω της ακοής, κατά 3,5% μέσω της όσφρησης, κατά 1,5% μέσω της αφής και κατά 1% μέσω της γεύσης. Αν και οι αριθμοί μπορεί να μην είναι απόλυτοι και να διαφέρουν ανά περίπτωση, το σίγουρο είναι πως η γλώσσα του σώματος είναι σημαντική, καθώς μας προσφέρει πληροφορίες που ενδέχεται να αφήσουμε να χαθούν.

Παρατήρησε τα σημάδια και μάθε τη γλώσσα του σώματος

Στη χρήση της μη λεκτικής επικοινωνίας εστιάζει ένα ολόκληρο κεφάλαιο από το βιβλίο Συνδέσου! Πώς να χτίσεις σχέσεις που να βασίζονται στην εμπιστοσύνη (εκδ. Κλειδάριθμος), που υπογράφει η ομάδα της εταιρείας Dale Carnegie & Associates. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρουσιάζονται οι 10 βασικοί κανόνες παρατήρησης, όπως τους έχει καταγράψει ο Joe Navarro, πρώην πράκτορας του FBI, ειδικός στη γλώσσα του σώματος, στο βιβλίο του What Every Body is Saying.

Γλώσσα του σώματος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πέρα από αυτούς, στο βιβλίο Συνδέσου! παρουσιάζονται και μερικά χρήσιμα στοιχεία που μπορούμε να παρατηρήσουμε για να καταλάβουμε πώς αισθάνεται κάποιος στην επικοινωνία του μαζί μας. Καλό είναι να τα ξέρουμε, ώστε να γνωρίζουμε τι σήματα εκπέμπουμε ακούσια στους άλλους μέσω της γλώσσας του σώματος.

– Χέρια στους γοφούς, αγκώνες προς τα έξω

Όταν βλέπουμε κάποιον να στέκεται με τα χέρια στους γοφούς του, τους αγκώνες προς τα έξω και τα πόδια του ελαφρώς ανοιχτά, αυτό μαρτυρά μια στάση κυριαρχίας. Γι' αυτό και συνήθως τη στάση υιοθετούν άνθρωποι που είναι επικεφαλής σε μια ομάδα. Υποδηλώνει επιβλητική παρουσία.

– Σταύρωμα χεριών (στα μπράτσα)

Το σταύρωμα των χεριών, ψηλά στην περιοχή των μπράτσων, μπορεί να έχει είτε θετική είτε αρνητική χροιά. Για να προσδιορίσουμε τι ισχύει πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά τη λαβή. Αν ο συνομιλητής μας σφίγγει τα μπράτσα του με τα χέρια του, υποδηλώνει κάτι αρνητικό. Μπορεί να πιέζεται, να φοβάται ή να θέλει να αποδράσει από τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν πάλι τα χέρια του είναι χαλαρά και ίσως ακουμπάει άνετα στην πλάτη της καρέκλας, έχει αρχίσει να νιώθει άνετα και ο ίδιος. Τις φορές που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και τον συνομιλητή μας, τοποθετούμε ένα αντικείμενο, όπως ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα ή ένα ρούχο.

– Δάχτυλα ενωμένα, παλάμες ανέπαφες

Τα χέρια είναι από τα καλύτερα σημεία για να αναζητήσουμε μη λεκτικά μηνύματα. Όταν φέρνουμε τα δάχτυλά μας κοντά αλλά δεν αφήνουμε τις παλάμες μας να αγγίξουν η μία την άλλη, αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας ισχυρός τρόπος να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Δείχνει ότι είμαστε πολύ σίγουροι γι' αυτό που λέμε.

– Ανασήκωμα ώμων

Όταν κάποιος γέρνει τους ώμους του ή τους ανασηκώνει, δεν είναι σίγουρος για το τι λέει ή τι ακούει.

Γλώσσα σώματος
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

– Συνοφρυωμένο μέτωπο

Το μέτωπο είναι από τα σημεία του σώματος που αποτυπώνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, το συνοφρυωμένο μέτωπο δείχνει άγχος ή και έντονο προβληματισμό.

– Ανοιγοκλείσιμο ματιών

Πρόκειται για έναν ασυνείδητο μηχανισμό αποκλεισμού. Τις περισσότερες φορές όταν ακούμε κάτι που δεν μας αρέσει κλείνουμε τα μάτια μας για μερικά δευτερόλεπτα, για να επεξεργαστούμε μια πληροφορία στενόχωρη ή αγχωτική. Πρόκειται για έναν μηχανισμό του εγκεφάλου που θέλει να πάρει απόσταση, αφήνοντας «έξω» για λίγο μια άβολη πληροφορία.

– Φλας φρυδιών

Λέγεται έτσι το ανασήκωμα των φρυδιών και αποτελεί μία από τις κλασικές εκφράσεις που δείχνουν ενδιαφέρον.

– Άγγιγμα πηγουνιού

Το άγγιγμα του πηγουνιού συνδέεται με τη σκέψη, τον συλλογισμό και την ακρίβεια των ιδεών. Τείνουμε να ηρεμούμε όταν πιάνουμε όλο το σαγόνι μας, σχεδόν το ξεκουράζουμε, ενώ σκεφτόμαστε κάτι έντονα όταν αγγίζουμε το πηγούνι μας στην άκρη. Το σαγόνι μπορεί επίσης να δείξει πολλά για την αυτοπεποίθηση ή την ανασφάλεια ενός ατόμου. Όταν νιώθουμε δυνατοί και σίγουροι, το σαγόνι βγαίνει προς τα έξω. Όταν νιώθουμε αδυναμία και ανασφάλεια, το σαγόνι κλείνει προς τα μέσα.

– Ειλικρινές χαμόγελο

Για να διακρίνουμε το ειλικρινές από το ψεύτικο ή κοινωνικό χαμόγελο, πρέπει να προσέξουμε τα μάτια. Στην πρώτη περίπτωση, οι γωνίες του στόματος ανεβαίνουν προς τα πάνω και μοιάζουν να συναντούν τους μυς των ματιών που συσπώνται κι αυτοί, κάνοντας το βλέμμα μας να χαμογελάει επίσης.

Το ψεύτικο χαμόγελο κινεί τις γωνίες του στόματος προς τα αυτιά, αλλά δεν περιλαμβάνει τα μάτια. Τα πολύ σφιγμένα χείλη, τέλος, που σχεδόν κρύβονται, υποδηλώνουν άγχος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.