ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Ένα τεστ 40 ερωτήσεων μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Η ψυχολόγος Stephanie Stahl μάς καλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Έτσι είμαι φτιαγμένος».
Κρίνουμε τα πράγματα ορθολογικά ή αποφασίζουμε αυθόρμητα; Θεραπευόμαστε με τη βοήθεια των δικών μας ανθρώπων ή στηριζόμαστε μόνο στις δυνάμεις μας και αναρρώνουμε σιωπηλά; Εκτιμάμε τις λεπτομέρειες ή βλέπουμε τη μεγαλύτερη εικόνα; Η συγγραφέας του βιβλίου «Έτσι είμαι φτιαγμένος» μάς καλεί να αξιολογήσουμε σωστά τον εαυτό μας και τους άλλους. Τότε θα δούμε τη δική μας συμπεριφορά και των συνανθρώπων μας υπό ένα εντελώς νέο πρίσμα.
Πόσες φορές έχουμε ακούσει και έχουμε πει εμείς οι ίδιοι τη φράση «Έτσι είμαι εγώ!»; Ακόμα κι αν έχουμε καταλήξει στο «Έτσι είμαι εγώ!» ή «Δεν είμαι έτσι εγώ!», πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής ή πολύ υπερόπτης, αν νομίζει ότι ξέρει ακριβώς ποιος είναι. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το βιβλίο «Έτσι είμαι φτιαγμένος», κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε γιατί είμαστε όπως είμαστε, γιατί σκεφτόμαστε έτσι και όχι αλλιώς.
«Έτσι είμαι φτιαγμένος»: Ένα διαφορετικό βιβλίο για να βρεις την προσωπικότητά σου
Το «Έτσι είμαι φτιαγμένος» είναι ένα βιβλίο διαφορετικό. Η συγγραφέας του, Stefanie Stahl, είναι Γερμανίδα ψυχολόγος που ειδικεύεται στον φόβο δέσμευσης, στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και στο «εσωτερικό παιδί». Ανοίγοντας το βιβλίο θα βρεθείτε μπροστά σε ένα σύντομο σημείωμα της συγγραφέως, η οποία ενημερώνει τους αναγνώστες ότι υπάρχουν δύο τρόποι να το διαβάσει κάποιος: Ο ένας είναι να ξεκινήσει από την πρώτη σελίδα και ο άλλος να αρχίσει να διαβάζει από τη σελίδα 75. Σας ακούγεται παράξενο;
Στη σελίδα 75, λοιπόν, βρίσκουμε ένα τεστ προσωπικότητας, το οποίο μπορούμε να κάνουμε πριν περάσουμε στη ανάγνωση του υπόλοιπου βιβλίου. Αφού απαντήσουμε στις 40 ερωτήσεις που θέτει η συγγραφέας (κάθε ερώτηση έχει δύο εναλλακτικές απαντήσεις, ο καθένας επιλέγει αυτήν που ανταποκρίνεται περισσότερο στον ίδιο), βρίσκουμε τον δικό μας τύπο προσωπικότητας. Το τεστ είναι βασισμένο στη λογική των 4 διαστάσεων: εξωστρεφής ή εσωστρεφής, συγκεκριμένος ή αφηρημένος, οι αποφάσεις παίρνονται με το συναίσθημα ή με το μυαλό, οργανωμένος ή χαλαρός.
Τα κεφάλαια του βιβλίου
Το πρώτο μέρος του «Έτσι είμαι φτιαγμένος», στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε αφού ολοκληρώσουμε το τεστ, αναλύει τις παραπάνω 4 ψυχολογικές διαστάσεις.
Το επόμενο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στους «16 υπουργούς». Μπερδευτήκατε; Είπαμε, δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο! Οι «16 υπουργοί» αναφέρονται στους 16 τύπους προσωπικότητας με βάση την ανάλυση Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), ένας από τους οποίους θα είναι ο δικός σας μετά τις απαντήσεις που θα δώσετε στο τεστ. Ιδού οι 16 Υπουργοί: Θεωρίας, Μέλλοντος, Στρατηγικής, Ικανοτήτων, Αρετής, Ιδεών, Σχέσεων, Γνώσης, Αρμονίας, Κοινωνικότητας, Ακριβείας, Προγραμματισμού, Ανεκτικότητας, Διασκέδασης, Κρίσεων, Ελευθερία. Αφού, λοιπόν, βρούμε τον δικό μας υπουργό, πηγαίνουμε στο αντίστοιχο κεφάλαιο για να διαβάσουμε λεπτομερώς τις ιδιότητες και τις τάσεις που χαρακτηρίζουν την εκάστοτε προσωπικότητα.
Εδώ, θα βρούμε το πώς τείνει να φέρεται κάθε «υπουργός» στη δουλειά, πώς συμπεριφέρεται στο πλαίσιο του έρωτα και της φιλίας, πώς είναι ως γονιός, ποια είναι τα αδύναμα σημεία του και ποιες δυνατότητες εξέλιξης υπάρχουν. Κάθε κεφάλαιο τελειώνει με μερικές σύντομες, αλλά και ουσιαστικές οδηγίες χρήσης.
Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ
Δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε και τους άλλους
Αν νομίζετε ότι κάπου εδώ τελειώσατε, κάνετε λάθος! Δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Για να δούμε αλλαγές στη ζωή μας, είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε τα βασικά γνωρίσματα και των υπόλοιπων «15 υπουργών», ώστε να μπορούμε να τους συναναστραφούμε. Γνωρίζοντας καλά τον εαυτό μας και τους άλλους, είμαστε σε θέση μεταξύ άλλων, να επιλέξουμε τον/την κατάλληλο/η σύντροφο, να κάνουμε τις σωστές κινήσεις στον τομέα της εργασίας και γενικά να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.
«Το να καταλάβεις τον εαυτό σου και τους άλλους είναι τόσο δύσκολο και όμως τόσο απλό». Πόση αλήθεια κρύβεται πράγματι σε αυτή τη φράση της Stefanie Stahl;