ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ (ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ) ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Αν ψάχνεις έναν καλό λόγο να πάρεις τα βουνά, μία έρευνα μπορεί να σου δώσει τη δικαιολογία που έψαχνες. Εναλλακτικά, ίσως να αγοράσεις ένα δύο καναρίνια. Το τραγούδι των πουλιών μειώνει το άγχος.
Θα έχεις ακούσει ίσως ότι η επαφή με τη φύση χαλαρώνει από την ένταση, μπορεί όμως και να το έχεις νιώσει για τα καλά. Σε μερικές χώρες μάλιστα, αυτά τα οφέλη έχουν την αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας με αποτέλεσμα ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν στους ασθενείς τους «δασοθεραπεία».
Φύση δεν είναι μόνο τα δέντρα όμως. Είναι και ο αέρας, οι ήχοι από το θρόισμα των φύλλων ή από ένα ρυάκι, το τραγούδι των πουλιών... Όλοι αυτοί οι ήχοι είναι επίσης χαλαρωτικοί και όχι τυχαία περιλαμβάνονται σε διάφορα apps διαλογισμού, χαλάρωσης και ψυχικής ευεξίας. Κι αν σε ρωτούσαν για το πώς νιώθεις, όταν τους ακούς, θα απαντούσες μάλλον «όμορφα».
Μία έρευνα για τους ήχους της φύσης
Μία πρόσφατη έρευνα θέλησε να απομονώσει κάποιους ήχους της φύσης και να επιβεβαιώσει αν όντως έχουν επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Max Planck του Μονάχου, μία ΜΚΟ που διεξάγει έρευνες στα πεδία των φυσικών επιστημών και της επιστημονικής ανάπτυξης.
Η μελέτη έγινε σε ένα τυχαιοποιημένο δείγμα 295 ατόμων χωρίς διάγνωση ψυχολογικών προβλημάτων ή ψυχικών νόσων και εξέτασε κατά πόσο ο θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και το τραγούδι των πουλιών επηρεάζουν τη διάθεση, την «παράνοια» και τη γνωστική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Όταν μιλάμε για παράνοια σε υγιείς ανθρώπους, εννοούμε την τάση μας να κάνουμε μερικές «παρανοϊκές», παράλογες σκέψεις, όταν ανησυχούμε.
Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακούσουν 6 λεπτά είτε χαμηλού θορύβου κυκλοφορίας, είτε υψηλού, είτε κελαηδίσματος πουλιών είτε ποικιλόμορφων ήχων της φύσης και στη συνέχεια να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής τους υγείας και γνωστικά τεστ.
Άγχος, θλίψη και παράνοια υπό τους ήχους του δάσους
Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι το άγχος και οι παρανοϊκές σκέψεις μειώθηκαν σημαντικά μετά το άκουσμα του τραγουδιού των πουλιών, ενώ στη θλίψη δεν υπήρξε η ίδια επίδραση. Η θλίψη βελτιώθηκε ελαφρώς από τους ποικιλόμορφους ήχους της φύσης, αλλά αυξήθηκε μετά το άκουσμα της αστικής κίνησης. Τέλος, όσον αφορά τις γνωστικές λειτουργίες δεν παρατηρήθηκε καμμιά μεταβολή.
Θα αναρωτιέσαι τώρα - και δικαίως ίσως - γιατί είναι σημαντικό αυτό. Αρχικά, επειδή είναι η πρώτη φορά που απομονώθηκαν οι ήχοι και βρέθηκε ποιος ήχος επιδρά πού ακριβώς: Δεν μιλάμε πλέον γενικά και αόριστα για τους ήχους του δάσους, μπορούμε να πούμε όμως «αν έχεις έντονη ανησυχία, άκου κελαηδίσματα πουλιών, αλλά αν είσαι θλιμμένος, μάλλον δεν θα σε ωφελήσει πολύ».
Κατά δεύτερον, μπορεί να ανοίξει τώρα ένας επόμενος, μεγαλύτερος κύκλος ερευνών που θα αφορά ίσως και συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αν δηλαδή αποδειχτεί ότι το τραγούδι των πουλιών κάνει καλό στις αγχώδεις διαταραχές, γιατί να μην έχουμε άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα μας; Αν βρεθεί αποδεδειγμένα ότι βελτιώνει τις παρανοϊκές σκέψεις σε ασθενείς με παράνοια, γιατί να μην χρησιμοποιηθούν τέτοιοι ήχοι σε ψυχιατρικές κλινικές;
Μέχρι τότε, μην αμελείς έναν περίπατο στη φύση ή ένα άκουσμα φυσικού anti-stress στο κινητό σου. Αν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι πως καλύτερα να προλαμβάνεις από το να (χρειαστεί να) θεραπεύεις.