ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
Η ευδαιμονική ευτυχία απαιτεί μόνο μια μικρή μετατόπιση του τρόπου που σκέφτεσαι και μπορεί να γίνει το μυστικό για διαρκή ευεξία.
Ίσως συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται τα πράγματα που επιθυμεί ή όλα όσα θέλει να επιτύχει. Αυτό όμως που δεν σκέφτεσαι είναι γιατί πραγματικά τα θέλεις και τι είναι αυτό τελικά που θα φέρουν στην ζωή σου. Αυτή τη διαφορά έρχεται να φέρει η ευδαιμονική ευτυχία.
Ευδαιμονική ευτυχία. Μπορεί να ακούγεται σαν πλεονασμός, όμως δεν είναι. Οι επιστήμονες θέλησαν να κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό για να ξεχωρίζουν την ηδονική ευτυχία, αυτήν που αναζητά απόλαυση, αγαθά, πολυτέλεια και άμεση ικανοποίηση, από την ευδαιμονική ευτυχία, αυτήν που σου προσφέρει ικανοποίηση με έναν πιο βαθύ και υπαρξιακό τρόπο, μέσα από πράγματα που σου δίνουν νόημα και σκοπό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευδαιμονική ευτυχία είναι ο τύπος της ευτυχίας που συναντάται στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες. Η μακροζωία που επιτυγχάνουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών οφείλεται κατά πολύ στις αρχές που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα τους και οι οποίες θέτουν σε προτεραιότητα την σύνδεση των ανθρώπων, την κοινότητα και την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών και σχέσεων.
Ευτυχία και Μπλε Ζώνες
Επιστήμονες που μελετούν τους κατοίκους στις Μπλε Ζώνες διαπίστωσαν πως αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε όσους κυνηγούν την εφήμερη ευτυχία και την άμεση ικανοποίηση, η αίσθηση κοινότητας, η σύνδεση, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που είναι καθοριστικές στην προαγωγή της μακροζωίας και της γενικότερης ευεξίας. Τη θεωρία αυτή έρχεται να υποστηρίξει η έρευνα Harvard Adult Development Study , η οποία διήρκεσε 85 ολόκληρα χρόνια. Τα ευρήματά της αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που δήλωναν πιο ευτυχισμένοι δεν είχαν πολλά χρήματα ή αγαθά, αλλά βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις.
Η ευδαιμονική ευτυχία δεν είναι μόνο μια αφηρημένη έννοια που μένει σε θεωρητικό επίπεδο. Ο καθηγητής του Stanford και νευροεπιστήμονας James Doty υποστηρίζει ότι το να διαχωρίζεις την ηδονική από την ευδαιμονική ευτυχία και να επιδιώκεις τη δεύτερη μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ευκολότερα όσα επιθυμείς, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εστιάσεις πιο σωστά σε αυτά που θέλεις.
Διαλογισμός και ευδαιμονική ευτυχία
Mαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου απέδειξαν πως τεχνικές όπως ο διαλογισμός μπορούν να τροποποιήσουν μόνιμα την δομή του εγκεφάλου και να ενισχύσουν την συναισθηματική ανθεκτικότητα μπροστά στις δυσκολίες. Τέτοιες καθημερινές συνήθειες, όπως ο διαλογισμός, δεν απαιτούν χρήματα αλλά φέρνουν στην ζωή των ανθρώπων νόημα και σκοπό, που βρίσκονται στον πυρήνα της ευδαιμονικής ευτυχίας. Αν καταφέρει κανείς να κάνει αυτήν τη μετατόπιση στην ζωή του, θα έχει βρει και το μυστικό για την ευεξία του. «Αυτή η μετατόπιση κάνει τον εγκέφαλο να δουλεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνει αποτελεσματικά τις δηλώσεις του για όσα επιθυμεί και θέλει να φέρει στην ζωή του», αναφέρει ο Doty.
Για να εξηγήσει καλύτερα την θεωρία του, ο Doty χρησιμοποιεί ένα απλουστευτικό παράδειγμα, όπως την απόκτηση ενός όμορφου σπιτιού. «Αν πεις ότι θέλω να ζήσω σε αυτό το πολυτελές σπίτι γιατί είναι μεγαλύτερο από αυτά των γνωστών και των φίλων μου και θα είναι μια συνεχής προβολή και υπενθύμιση της επιτυχίας μου, έχεις τη λάθος προσέγγιση» αναφέρει. Η προσέγγιση της ευδαιμονικής ευτυχίας θα πήγαινε κάπως έτσι: «Χρειάζομαι αυτό το σπίτι για να ζω όμορφες στιγμές με αυτούς που αγαπώ, σε έναν χώρο που θα με κάνει να νιώθω καλά, στο οποίο οι άνθρωποι θα νιώθουν άνετα και θα μπορούν να είναι ο εαυτός τους».
Ίσως το παράδειγμα να μοιάζει λίγο υπεραπλουστευμένο, η κεντρική ιδέα όμως παραμένει. Για να καταφέρεις να νιώθεις εσωτερική ευτυχία και πληρότητα πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου γιατί θες τα πράγματα που θέλεις. Με αυτόν τον τρόπο είτε θα βρεις πιο εύκολα τον τρόπο να τα αποκτήσεις, είτε θα απαλλαγείς από την επιθυμία για αυτά.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.