iStock

TO ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΟΥ

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στην εκδήλωση κατάθλιψης. Μάθε τη Νο 1 συμβουλή που θα σε βοηθήσει να την ανακτήσεις, σύμφωνα με έναν ψυχίατρο.

Ένας από τους λόγους που μπορεί να συμβάλλουν ακόμη και στην εκδήλωση μιας ψυχικής νόσου, όπως η κατάθλιψη, είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της σχέσης που έχει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο με την κακή εικόνα που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας.

Τι σημαίνει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Αν μπορούσαμε να την ενισχύσουμε, θα λειτουργούσε αυτό προληπτικά σε μια υποβόσκουσα κατάθλιψη;

Αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση; Ποια η διαφορά;

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η αυτοεκτίμηση δεν είναι το ίδιο με την αυτοπεποίθηση. Η πρώτη έχει να κάνει με την εικόνα του εαυτού μας, το πόσο τον εκτιμάμε και τον θεωρούμε ικανό και έχει καλλιεργηθεί μαζί με άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς μας από τα παιδικά μας χρόνια.

Η αυτοπεποίθηση, από την άλλη, έχει να κάνει με τη βεβαιότητα που νιώθουμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μια συγκεκριμένη πρόκληση, ότι έχουμε μια συγκεκριμένη δεξιότητα και είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας στον χορό, κάνοντας ορισμένα μαθήματα.

Αυτοεκτίμηση
iStock

Τι συμβουλεύει ένας ψυχίατρος για την αυτοεκτίμηση

Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή μας, ώστε να ενισχύσουμε και την ψυχική μας ανθεκτικότητα; Ο Αμερικανός ψυχίατρος Daniel G. Amen M.D. βασισμένος στην εμπειρία του από τις συνεδρίες με τους θεραπευόμενούς του, έχει καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Η Νο 1 συμβουλή για να τονώσετε άμεσα την αυτοεκτίμησή σας, είναι να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους.

Μιλώντας για σύγκριση, εννοεί κάθε αρνητικής χροιάς σύγκριση με άλλους ανθρώπους που οδηγεί σε μειονεκτικές κρίσεις για τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, «δεν είμαι τόσο αδύνατος/όμορφος/πλούσιος/πετυχημένος, όσο ο τάδε». Τέτοιου είδους συγκρίσεις γίνονται αβίαστα και μπορεί καν να μην αρθρώνονται σαν σκέψεις ή λόγια, αλλά να παραμένουν εντυπώσεις που όμως μας πληγώνουν βαθιά.

Πώς λειτουργεί η σύγκριση;

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Amen «είναι σαν θάνατος για την ύπαρξη». Εκείνο που προτρέπει ο ειδικός είναι να παρατηρήσουμε αρχικά πότε και πόσο συχνά το κάνουμε. Στη συνέχεια, αφού συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η συνήθεια «ρίχνει» σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας, θα προσπαθήσουμε να την κόψουμε και απλώς να μην μπαίνουμε καθόλου σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία σκέψης.

Αυτοεκτίμηση
iStock

Το να κόψεις μια τέτοια συνήθεια δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μια εποχή που τα Social Media την ενθαρρύνουν. Γι' αυτό και μία καλή ιδέα είναι να κλείσουμε για ένα μικρό διάστημα, δοκιμαστικά, τις ειδοποιήσεις των Social Media. Όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες έρευνες, τα κέρδη για την ψυχική μας υγεία δεν θα είναι μικρά.

Κόβοντας μια κακή συνήθεια

Δυστυχώς αυτή η συνήθεια της σύγκρισης με τους άλλους είναι τόσο μεταδοτική και εξαρτητική που τείνουμε να την υιοθετούμε και όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Σκεφτόμαστε για παράδειγμα ότι το δικό μας παιδί δεν είναι τόσο έξυπνο/ευγενικό/κοινωνικό όσο οι φίλοι του. Κι όμως, αυτό είναι κάτι που το παιδί εισπράττει και μπορεί να το οδηγήσει να αναπτύξει κι εκείνο μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Παρόλο που οι κακές συνήθειες κόβονται δύσκολα, να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου 20 μέρες για να αλλάξει αυτό το μοντέλο και να υιοθετήσουμε μια καλή συνήθεια στη θέση τους. Η σύγκριση δεν προσφέρει τίποτε και σε κανέναν. Απλώς, αγνοήστε τις αρνητικές σκέψεις που κάνετε για τον εαυτό σας και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στην αυτοεκτίμησή σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.