ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
Ανήκετε σε εκείνους που θέτουν στόχους για τη νέα χρονιά; Μήπως φέτος να αποφασίσετε απλώς τι θα επιτρέψετε στον εαυτό σας; Ίσως σας φανεί πιο απελευθερωτικό.
Συχνά γράφουμε άρθρα και δίνουμε συμβουλές για τους στόχους που θα θέσουμε τη νέα χρονιά, για όσα θέλουμε να καταφέρουμε. Προσωπικά για τη νέα χρονιά, σκέφτηκα να βάλω διαφορετικούς στόχους. Να θέσω διαφορετικά τα «θέλω» μου. Σκέφτηκα λοιπόν το 2023 να το ορίσω ως έναν χρόνο που θέλω να μου επιτρέψω πράγματα.
Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά αν το σκεφτούμε, τις περισσότερες φορές αντί να απολαύσουμε τα «θέλω» μας, καταλήγουμε να τα βλέπουμε καταναγκαστικά. Να τα κάνουμε γιατί το συζητήσαμε με τον σύντροφό μας, τους φίλους μας ή τον θεραπευτή μας. Όμως, τα «θέλω» μας πρέπει να έχουν σκοπό την απόλαυση, την αγχόλυση. Και προφανώς δεν πρέπει να αποτελούν πηγή για περισσότερο άγχος.
Σκέφτηκα λοιπόν τη νέα χρονιά να αντιμετωπίσω εναλλακτικά τα «θέλω» μου. Και να προσπαθήσω να βοηθήσω τον εαυτό μου περισσότερο επιτρέποντάς μου πράγματα.
Τη νέα χρονιά θα μου επιτρέψω
- Να κάνω λάθη, χωρίς να με κρίνω, χωρίς να με χαρακτηρίσω και χωρίς να έχω τιμωρητική στάση απέναντί μου.
- Να κάνω τα ίδια λάθη που μπορεί να έκαναν οι γονείς ή οι φίλοι μου, χωρίς να προβάλλω εκείνους σε εμένα. Άλλωστε, το συμβουλεύουμε συχνά στους άλλους: δεν συγκρίνουμε και δεν είμαστε οι γονείς μας.
- Να φοβηθώ και να πονέσω, χωρίς να φοβηθώ τον φόβο και τον πόνο μου. Αντίθετα, να σκεφτώ ότι αγκαλιάζοντας ακόμα και τον πόνο μου, μειώνω τον φόβο που νιώθω απέναντί του.
- Να χαμογελάσω σε κάποιον, χωρίς να σκεφτώ αυτόματα ότι θα με απορρίψει. Εξάλλου, πάντα έχω στο μυαλό μου μία παρουσίασή μου για τη διαχείριση της απόρριψης, στην οποία υπήρχε μία διαφάνεια με την εξής ιστορία: «Ήταν κάποτε ένα αγόρι που πρότεινε σε μία κοπέλα να είναι μαζί. Η κοπέλα αρνήθηκε. Οι φίλοι του μετά τον έβλεπαν χαρούμενο, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα είναι λυπημένος και απογοητευμένος. Όταν τον ρώτησαν για ποιον λόγο συμπεριφέρεται έτσι, τους απάντησε ότι εκείνος έχασε κάποια που δεν τον αγάπησε, ενώ εκείνη έχασε κάποιον που την αγαπούσε πολύ».
- Να κάνω διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας μου, χωρίς να νιώθω τύψεις ή να κάνω αγχογόνα σενάρια, χωρίς να σκέφτομαι ότι θα μειωθεί η απόδοσή μου ή ότι θα με κρίνει ο προϊστάμενός μου.
- Να αφιερώσω χρόνο σε εμένα και να δεσμευτώ σε αυτό, χωρίς να νιώσω ότι τον στερώ από κάποιον άλλον. Μάλλον θα πρέπει να σκεφτώ ότι όταν δεν μου αφιερώνω χρόνο, τον στερώ από εμένα.
- Να κλάψω χωρίς να με απασχολεί τι θα σκεφτούν οι άλλοι.
- Να εκφράσω τα παράπονά μου, την ενόχλησή μου, την απογοήτευσή μου, ακόμα και αν κάποιοι μπορεί να ενοχληθούν από αυτό. Απλώς επιλέγοντας τον σωστό τρόπο ώστε οι άλλοι να ακούσουν.
- Να κάνω λάθος επιλογή συνεργάτη, χωρίς να σκεφτώ ότι ήταν λάθος. Γιατί μάλλον με δίδαξε πολύ περισσότερα από όσα θα μάθαινα αν δεν το έκανα. Αλλά να μη φορτωθώ τη λάθος επιλογή μου και να μην την κουβαλάω σε μελλοντικές επιλογές.
New Year's resolution
Για τη νέα χρονιά, λοιπόν, επιλέγω μια εναλλακτική θεώρηση. Έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης. Και μία διαχείριση που με κάνει σύμμαχο του εαυτού μου στην πράξη.
Πάνω απ’ όλα, όμως, επιλέγω να μου επιτρέψω να τσαλακώσω την τέλεια εικόνα μου. Εξάλλου, ξέρετε, και οι ψυχολόγοι αγχώνονται, όπως και οι γιατροί αρρωσταίνουν.
Καλή μας χρονιά!
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, MSc, εξειδικευμένη στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.