ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μήπως κι εσύ λες ψέματα στον ψυχοθεραπευτή σου; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό και τι καλό είναι να έχεις κατά νου, όταν τον επισκέπτεσαι.
Όποιος από μας επισκέπτεται ψυχοθεραπευτή το γνωρίζει καλά. Κάποιες φορές οι αλήθειες βγαίνουν από το στόμα εύκολα, σαν γάργαρο νερό, που λένε. Άλλες φορές απαιτούν μια κάποια προσπάθεια. Υπάρχουν, επίσης, οι φορές που λέμε τη μισή αλήθεια και κάποιες άλλες που δεν λέμε τίποτα. Και, βέβαια, κάποτε προτιμάμε να πούμε ψέματα. Ναι, το κάνουμε κι αυτό. Μάλιστα, το 93% των συμμετεχόντων σε έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας δήλωσε ότι είχε πει ψέματα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας.
Όπως αναφέρει η Juli Fraga, ψυχολόγος στο Σαν Φρανσίσκο, σε άρθρο της στην Washington Post, το να μιλάς σε έναν θεραπευτή απαιτεί θάρρος και το να ανοίγεσαι με τον τρόπο αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ευάλωτος. Όμως, το να παρακάμπτεις την αλήθεια έχει κόστος, καθώς μπορεί να κάνει τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική και να σε οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στο να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Μάλιστα, η ειδικός αναλύει και μια σειρά από λόγους που οδηγούν αρκετούς από εμάς στο να πούμε ψέματα.
Φοβόμαστε την κριτική
Είναι ίσως ένας από τους πιο κοινούς λόγους που αποφεύγουμε να πούμε την αλήθεια. Τι θα πουν οι άλλοι, αν παραδεχτούμε ότι τσακωνόμαστε συνέχεια με τα παιδιά μας; Πώς θα μας κρίνουν, αν μιλήσουμε για τις αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τον γάμο μας; Ας ηρεμήσουμε, γιατί ένας καλός θεραπευτής δεν θα μας επικρίνει. Αντιθέτως, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί νιώθουμε έτσι. Μπορεί, για παράδειγμα, οι γονείς μας να ήταν πολύ αυστηροί και να μας ασκούσαν διαρκώς κριτική, επομένως υποθέτουμε ότι όλοι γύρω θα μας συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο.
Λέμε ψέματα στον ψυχοθεραπευτή γιατί ντρεπόμαστε
Αν πιστεύουμε ότι οι πράξεις, οι σκέψεις ή τα συναισθήματά μας μπορούν να χαρακτηριστούν αρνητικά, τότε είναι πολύ πιθανό να τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και να μην τα μοιραστούμε ούτε με τον θεραπευτή μας. Στην περίπτωση αυτή ας αναλογιστούμε όχι μόνο ότι οι θεραπευτές έχουν ακούσει τόσες πολλές ιστορίες και έχουν βοηθήσει τόσους ανθρώπους να ξεπεράσουν προβλήματα και κρίσεις, που είναι πολύ πιθανό αυτό που θα τους πούμε να το έχουν ξανακούσει, αλλά και ότι αυτή είναι η δουλειά τους! Επομένως, είναι μεν φυσιολογικό αυτό που νιώθουμε, αλλά μπορούμε σταδιακά να το δουλεύουμε και να το ξεπερνάμε.
Δεν θέλουμε να στεναχωρήσουμε τον θεραπευτή μας
Ένας από τους «κλασικούς» λόγους που οι άνθρωποι λέμε ψέματα είναι προκειμένου να μην δυσαρεστήσουμε κάποιον, να μην πληγώσουμε τα αισθήματά του. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της ψυχοθεραπείας. Θεωρούμε ότι αυτό που θα πούμε θα στεναχωρήσει τον ψυχοθεραπευτή, οπότε κρατάμε το στόμα μας κλειστό. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να προστατεύουμε τα συναισθήματα του θεραπευτή μας. Ο λόγος που πάμε εκεί είναι άλλος και ο ίδιος ούτε θα θυμώσει ούτε θα κλάψει. Αντιθέτως, μέσω της ειλικρίνειας θα καλλιεργήσουμε την επικοινωνία μας μαζί του κι αυτό θα πάει ένα βήμα παραπέρα τη θεραπεία μας.
Προσπαθούμε να αποφύγουμε δυσάρεστα συναισθήματα
Ας κάνω μια μικρή εξομολόγηση: Αυτός είναι ο λόγος που εγώ έχω κατά καιρούς πει ψέματα στον ψυχοθεραπευτή μου. Η παράλειψη της αλήθειας μπορεί να μας προστατεύσει από ενοχλητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, οι ενοχές, η λύπη. Όμως, η αποφυγή δεν εξαφανίζει την αγωνία που βιώνουμε. Γι΄ αυτό και λίγες συνεδρίες μετά μαζεύω το θάρρος μου και αποκαλύπτω όσα προσπαθούσα να κρύψω. Το καλό είναι ότι ο θεραπευτής μπορεί να μας δείξει τρόπους να παραμείνουμε ήρεμοι και να ξεπεράσουμε τη δυσκολία αυτή.
Ναι, το να ανοίξουμε το μυαλό και την καρδιά μας σε έναν άγνωστο είναι δύσκολο, αλλά η ειλικρίνεια έχει μεγάλα οφέλη σε κάθε σχέση, άρα και στη θεραπευτική, και μας βοηθά να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.