ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Πριν σκεφτείς να βοηθήσεις οποιονδήποτε άλλο, κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα είναι το απαραίτητο θεμέλιο για να χτίσεις μια ζωή υγιή και ισορροπημένη.
Με φροντίζω άραγε; Με αγαπώ; Και πώς μου το δείχνω; Αν με φροντίζω, είναι μια συνειδητή επιλογή μου; Ή το κάνω απλά γιατί μιμούμαι τους άλλους ή γιατί αντιγράφω τις τάσεις της εποχής;
Όταν σκέφτομαι τη λέξη αυτοφροντίδα, θυμάμαι πάντα την ενημέρωση που παρακολουθούμε μέσα σε ένα αεροπλάνο για τη χρήση των σωστικών μέσων.
Αν ήμασταν στο αεροπλάνο με τα παιδιά μας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι περισσότεροι θα θεωρούσαμε πως το να διαφυλάξουμε τα παιδιά μας και να τα προστατεύσουμε πρέπει να είναι προτεραιότητα. Άρα, αυτόματα θα πηγαίναμε να βάλουμε τη μάσκα οξυγόνου πρώτα στα παιδιά μας και μετά σε εμάς. Ωστόσο, πρέπει να γίνει το αντίθετο: Πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε το οξυγόνο στον εαυτό μας και μετά στα παιδιά.
Αν σας ακούγεται σοκαριστικό, για σκεφτείτε: Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, αν δεν είμαστε καλά εμείς οι ίδιοι; Πώς θα μπορούσαμε να σώσουμε τα παιδιά μας, αν δεν είμαστε υγιείς εμείς οι ίδιοι;
Αντίστοιχα, λοιπόν, πώς περιμένουμε να είμαστε καλά στην καθημερινότητά μας αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι;
Πώς περιμένουμε να είμαστε καλά στις σχέσεις μας, συντροφικές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές, αν δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας, αν δεν νιώθουμε υγιείς, αν δεν φροντίζουμε εμάς τους ίδιους;
Και, τελικά, τι είναι η φροντίδα και η αυτοφροντίδα;
Αυτοφροντίδα και comfort zone
Μάλλον η αυτοφροντίδα είναι η συνειδητή επιλογή συμπεριφορών και στάσεων ζωής που θα μας βοηθήσουν να είμαστε και να νιώθουμε υγιείς.
Βέβαια, πριν συζητήσουμε για την αυτοφροντίδα θα πρέπει μάλλον να είμαστε έτοιμοι να βγούμε έξω από το comfort zone μας. Γιατί οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει σε μια ζώνη άνεσης, σε μια παγιωμένη καθημερινότητα. Όσο υπέροχη κι αν ακούγεται η έννοια της αυτοφροντίδας, για να την υλοποιήσουμε πρέπει συχνά να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας, να αντιμετωπίσουμε αυτούς που θα μας κατηγορήσουν ότι εστιάζουμε στον εαυτό μας, να μάθουμε να μας φροντίζουμε.
Για να μπορέσουμε να βάλουμε την αυτοφροντίδα στο πρόγραμμα, πρέπει να ακούσουμε τις ανάγκες μας και το σώμα μας. Τις περισσότερες φορές το σώμα μας μιλάει, αρκεί να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό. Αρκεί να γίνει η προτεραιότητά μας. Αρκεί να δώσουμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να μας φροντίσουμε.
ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.
Παρατηρήστε λοιπόν το σώμα σας, ακούστε τις ανάγκες του και εστιάστε σε πράγματα που μπορεί να το αγχώνουν και να δημιουργούν ανάγκη για εκτόνωση.
Χτίστε μικρές συνήθειες και συμπεριφορές που θα σας κάνουν να νιώθετε πληρότητα. Μην εστιάσετε στην ποσότητα, εστιάστε στην ποιότητα – άλλωστε, η ευτυχία είναι στιγμές.
Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Εάν ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές στρεσογόνες προκλήσεις.
Επιλέξτε ποιοτικό φαγητό, όχι πολύ φαγητό. Καταναλώστε θρεπτικές τροφές, από άποψη, επειδή θέλετε να φροντίσετε το σώμα σας.
Μην αφήνετε στιγμές χωρίς να τις αξιοποιήσετε. Βγείτε έξω για περπάτημα με τα παιδιά σας, με τον σκύλο σας, με τον/τη σύντροφό σας.
Αυτοφροντίδα επίσης είναι...
Αυτοφροντίδα είναι να ζούμε σε ένα περιβάλλον υγιές. Ένα περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και μας εμπνέει ασφάλεια και ηρεμία, ώστε να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας. Ναι, αυτοφροντίδα είναι και αυτό.
Αυτοφροντίδα είναι να έχουμε υγιείς σχέσεις και όμορφους ανθρώπους στη ζωή μας, που να είναι σύμμαχοί μας. Που να μας βοηθάνε να βλέπουμε την άλλη όψη των πραγμάτων και να μην μας κρίνουν, αλλά να μας βοηθούν να αξιολογούμε την κατάσταση.
Αυτοφροντίδα είναι να μας αγκαλιάζουμε και να δείχνουμε αυτοσυμπόνοια.
Αυτοφροντίδα είναι να βάζουμε για λίγη ώρα το κινητό μας στο αθόρυβο και να απολαμβάνουμε τον χρόνο μας με αυτούς που επιλέγουμε.
Αυτοφροντίδα είναι να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια όταν δεν τα καταφέρνουμε μόνοι μας και να ζητάμε συμμάχους στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, χωρίς εγωισμούς και χωρίς το αίσθημα του ηττημένου.
Αυτοφροντίδα είναι να παίρνουμε κάποτε δύσκολες αποφάσεις και να φεύγουμε από σχέσεις που δεν είναι υγιείς και που δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε υγιείς, σχέσεις που μας κάνουν να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και την κρίση μας.
Αυτοφροντίδα είναι να επιλέγουμε να γίνουμε εμείς το κίνητρο για τον εαυτό μας.
Αυτοφροντίδα είναι να επενδύουμε το χρόνο μας σε δραστηριότητες που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.
Εσύ πού επενδύεις τον χρόνο σου και τη ζωή σου;
#choose_wisely
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.