Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η αντικαταθλιπτική αγωγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους οικείους του. Δες μερικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει ένας ασθενής πριν αρχίσει να παίρνει αντικαταθλιπτικά, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος.

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές νόσους και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάθλιψη είναι  τρίτη πιο συνηθισμένη ασθένεια διεθνώς.

Καθώς μοιάζει με τη θλίψη και τη μελαγχολία, είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη ακόμη και από τους ίδιους τους ασθενείς και τους δικούς τους ανθρώπους. Για τις διαφορές μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης, έχει μιλήσει σε βίντεο του OW ο καθηγητής ψυχιατρικής, Δημήτρης Δικαίος.

Δυστυχώς οι εκφάνσεις της νόσου αποκτούν όλο και πιο λεπτά, ιδιαίτερα και συχνά δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά. Η κατάθλιψη επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο και έχει ποικίλα συμπτώματα, με κυριότερο τη βαθιά, παρατεταμένη θλίψη.

Όπως λέει στο OW ο ψυχίατρος, Ορέστης Γιωτάκος, τα αντικαταθλιπτικά θα χορηγηθούν σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, που έχει και υψηλό δείκτη θνησιμότητας – «μέχρι και 15% των ασθενών αυτοκτονούν», σύμφωνα με τον ίδιο. Γι’ αυτό η αιτία λήψης τους είναι μια σοβαρή υπόθεση, όπως σοβαρή πρέπει να είναι και η διακοπή τους, καθώς «η πρόωρη διακοπή της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιτυχή ύφεση της μείζονος κατάθλιψης».

Τα όσα διαβάζουμε ενδέχεται να μας βοηθήσουν, όχι όμως να βρουν από τι πάσχουμε, ούτε να προσφέρουν θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί και πρέπει να κάνει τη διάγνωση. Εκείνος μπορεί να υποδείξει τη μέθοδο που θα μπορέσει να βοηθήσει το κάθε άτομο.

Αντικαταθλιπτική αγωγή
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας ασθενής πριν αρχίσει αντικαταθλιπτική αγωγή;

Το να είναι κάποιος προετοιμασμένος για το τι τον περιμένει στο δρόμο προς την ανάρρωση από την κατάθλιψη, θα βοηθήσει στην επίτευξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. Γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε από τον/τη γιατρό σας να σας εξηγήσει τι να περιμένετε και πότε.

Ταυτόχρονα, αν γνωρίζετε κι εσείς οι ίδιοι, θα μπορέσετε να ενημερώνετε τα κοντινά σας άτομα ώστε να είναι πιο υποστηρικτικά, όταν προκύψουν τα σκαμπανεβάσματα της θεραπείας.

Τα οφέλη από την αγωγή αργούν να φανούν

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά γενικά χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να δράσουν. Δεν είναι ασυνήθιστο να χρειάζονται 3 έως και 3, 5 μήνες για να γίνει εμφανής η επίδρασή τους και να έχουν το πλήρες θεραπευτικό τους αποτέλεσμα.

Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο όφελος αμέσως ή να μην αισθανθείτε τίποτα. Καθώς η φύση της θεραπείας είναι ότι ορισμένα συμπτώματα θα ανταποκριθούν αμέσως, ενώ άλλα θα χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κοιμάστε πιο εύκολα για παράδειγμα, αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε με υπαρξιακό τρόμο το πρωί.

Όμως μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε άμεσο αποτέλεσμα. Συχνά υπάρχουν κάποια μικρά πρώτα σημάδια που φανερώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά αρχίζουν να λειτουργούν. Αν τα αναζητήσετε και τα αναγνωρίσετε, θα ενισχύσετε τη δέσμευσή σας να τηρήσετε το πλάνο της θεραπείας σας και να νιώσετε καλύτερα.

Σχετικά με τις παρενέργειες

Οι παρενέργειες της αντικαταθλιπτικής αγωγής είναι συνήθως ήπιες και παροδικές. Εάν όμως εμφανίσετε μια δυσάρεστη παρενέργεια σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να το αναφέρετε στον/η γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει και να τροποποιήσετε ενδεχομένως τη δοσολογία.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι για κάθε φάρμακο, υπάρχει ένα εύρος πιθανών παρενεργειών, κάποιες σοβαρές ενώ κάποιες άλλες όχι.

Είναι λογικό να έχετε σκαμπανεβάσματα

Επειδή η κατάθλιψη έχει βιορυθμό, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεστε καλύτερα κάποιες μέρες ή κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα, και χειρότερα κάποιες άλλες φορές. Μέσα σε έξι εβδομάδες θα αρχίσετε πιθανώς να βλέπετε κάποια σημαντική ανταπόκριση στη θεραπεία.

Στόχος της θεραπείας καθώς εξελίσσεται, είναι να παρουσιαστεί μια μείωση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων και μια μεγαλύτερη ευκολία στο να μπορεί ο ασθενής να βγει από τα αντίστοιχα επεισόδια.

Η συνεργασία με έναν ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να έχει όλο και πιο παραγωγικά αποτελέσματα, καθώς η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα σωματικά, γνωστικά και ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν την κάθε θεραπεία, από τον ψυχισμό και την κατάσταση του κάθε ασθενή, μέχρι και το συγκεκριμένο φάρμακο που χορηγείται σε κάθε αντικαταθλιπτική αγωγή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον/τη γιατρό που σας παρακολουθεί πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο φάρμακο που σας χορηγεί, ποιες αντιδράσεις ή/και παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Φροντίστε να κλείνετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης και να μοιράζεστε τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις σας. Η διαδικασία του να βρείτε την θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς μπορεί να πάρει κάποιον χρόνο, να χρειαστούν δοκιμές και να γίνουν σφάλματα.

Όμως, με τη μεγάλη γκάμα των διαθέσιμων φαρμάκων και θεραπειών και την παραγωγική συνεργασία με τον/τη γιατρό σας, έχετε στη διάθεσή σας όλους τους λόγους για να πετύχετε τον στόχο της θεραπείας σας και να ανακάμψετε από την κατάθλιψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.