Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ GHOSTING

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Αν θες να αποφύγεις ένα δεύτερο ραντεβού, υπάρχει πολύ πιο ευγενικός και ανθρώπινος τρόπος να το κάνεις από το ghosting.

«Απλά εξαφανίστηκε», μου λέει μια φίλη, όταν τη ρωτάω τι έγινε τελικά με τον τύπο που είχε γνωρίσει πριν από μερικές εβδομάδες και είχαν βγει πρόσφατα για πρώτη φορά ραντεβού. «Τι εννοείς εξαφανίστηκε;» ρωτάω. «Ghosting», μου λέει. «Ενώ περάσαμε πολύ ωραία, μιλούσαμε όλη την ώρα, είπαμε να ξαναβρεθούμε, του έστειλα εγώ μήνυμα δύο μέρες μετά και δεν απάντησε ποτέ. Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε». Πριν αρχίσω να παραθέτω πιθανές αιτίες, με προλαβαίνει: «Δεν του έχει συμβεί κάτι. Μπαίνει και βλέπει όλα τα stories μου. Απλά δεν απαντάει».

Σου θυμίζει κάτι η παραπάνω ιστορία; Είναι επειδή συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο θα έπρεπε. Τι μαρτυρά; «Ο άνθρωπος έχει πρόβλημα», λέει χωρίς περιστροφές η φίλη μου. Τι πρόβλημα, όμως;

Ο ψυχίατρος Αριστοτέλης Βάθης έχει δώσει την απάντηση σε παλαιότερο άρθρο του OW: «Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει να κάνει με την αποφυγή. Με τη δυσκολία κάποιων ατόμων να εκφραστούν, να μιλήσουν σε έναν άλλον άνθρωπο για ό,τι νιώθουν, να υπερασπιστούν αυτό που σκέφτονται. Άλλες φορές, βέβαια, μπορεί να έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου που επιλέγει το ghosting. Συνήθως είναι άτομα με ναρκισσιστικά στοιχεία ή άτομα που θέλουν να εκδικηθούν».

Η Grace Lee, dating coach, προσπαθεί να μιλήσει από την πλευρά του «φαντάσματος». «Δεν είναι κακό να μην θες να ξανασυναντήσεις ένα άτομο με το οποίο δεν βλέπεις μέλλον. Αν μάλιστα κάθε φορά που βλέπεις ένα νέο του μήνυμα νιώθεις ένα αίσθημα απέχθειας, το ghosting είναι ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνεις. Έχει νόημα όμως να σκεφτείς και το εξής: Ο άνθρωπος αυτός αφιέρωσε τον χρόνο του για να σε συναντήσει και να περάσει μερικές ώρες μαζί σου. Του αξίζει τουλάχιστον μια ευθεία απάντηση».

Τι να πεις για να αποφύγεις κάποιον, αντί να κάνεις ghosting
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Τι να πεις αντί να κάνεις ghosting;

Αν θεωρείς ότι το να πεις ευθέως στον άλλο ότι δεν θέλεις να ξανασυναντηθείτε θα του πέσει πιο «βαρύ» από το να εξαφανιστείς χωρίς καμία εξήγηση, κάνεις λάθος. Το άλλο άτομο νιώθει πολύ μεγαλύτερη απόρριψη στη σκέψη ότι δεν αξίζει ούτε μια απάντηση.

«Δεν χρειάζεται στην απάντησή σου αυτή να παραθέσεις όλους τους λόγους που δεν θέλεις να ξαναβρεθείτε και να καταλήξεις έτσι να γίνεις προσβλητικός/ή. Μία δόση ειλικρίνειας, όμως, είναι απαραίτητη», λέει η Lee, η οποία μάλιστα έχει να προτείνει και μία συγκεκριμένη απάντηση: «Γεια σου, σε ευχαριστώ που αφιέρωσες τον χρόνο να συναντηθούμε. Ωστόσο, δεν ένιωσα την έλξη που περίμενα και δεν θα ήθελα να σπαταλήσω τον χρόνο σου».

Εξάλλου, είναι πιθανό το ίδιο να ισχύει και για το άλλο άτομο, που απλά σου πρότεινε ένα δεύτερο ραντεβού για να ελέγξει τα συναισθήματά του. «Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις υπόνοιες και κάνεις τον άλλο να νιώθει μπερδεμένος/η», λέει η dating coach.

«Μπορεί να μην νιώθεις καλά στέλνοντας ένα τέτοιο μήνυμα, πάντως σίγουρα είναι προτιμότερο από το ghosting, το οποίο μάλιστα μπορεί να σε… στοιχειώσει! Φαντάσου πόσο άσχημα θα νιώσεις αν συναντήσεις αυτό το άτομο κάπου τυχαία στο μέλλον».

Πρόσεχε, όμως: Αν πράγματι θέλεις να είσαι ξεκάθαρος/η ότι δεν σε ενδιαφέρει το άτομο που απέρριψες, το επόμενο βήμα είναι να σταματήσεις και το semi-ghosting, κατά το οποίο δεν παραλείπεις να τσεκάρεις τα stories που δημοσιεύει. Εσύ μπορεί να το κάνεις από καθαρή περιέργεια, όμως το μήνυμα που στέλνεις είναι ότι σε νοιάζει να ξέρεις.

«Για τους περισσότερους ghosters αυτός είναι ο ελάχιστος κόπος που βάζουν για να κρατούν μία επαφή, η οποία μπορεί να τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Κατά κάποιον τρόπο, ελέγχουν κι εκείνοι αν νιώθουν κάτι κοιτάζοντας κάθε τόσο φωτογραφίες του άλλου ανθρώπου. Όμως αφού δεν έχουν καμία πρόθεση να επικοινωνήσουν, είναι σαφές ότι δεν νιώθουν τίποτα», καταλήγει η ειδικός.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.