ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΓΑΜΟΥ
Τι γίνεται όταν εσύ θέλεις να επισκεφθείς έναν σύμβουλο γάμου για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα στη σχέση και ο σύντροφός σου όχι;
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να επισκεφθεί ψυχολόγο ή σύμβουλο γάμου, η πρωτοβουλία κατά κανόνα είναι του ενός και ο δεύτερος απλά ακολουθεί, χωρίς καλά-καλά να έχει καταλάβει και πώς συμφώνησε. Αυτό δεν είναι κακό. Είναι οπωσδήποτε ένα πρώτο βήμα, που υποδηλώνει μια καλή διάθεση συνεργασίας.
Υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι που κάποιοι σύντροφοι διστάζουν να ξεκινήσουν θεραπεία ζεύγους. Ορισμένοι δεν πιστεύουν ότι θα βελτιώσει πραγματικά τις σχέσεις τους. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει τα προβλήματα και ότι είναι καλύτερο απλώς να προχωρήσουν σαν να μην υπάρχουν (ίσως σπρώχνοντάς τα κάτω από το χαλί).
Άλλοι ανησυχούν για το κόστος και αναρωτιούνται αν μια τέτοια επένδυση θα αξίζει. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι στη θεραπεία θα κατηγορηθούν ανοιχτά για τα προβλήματα στην σχέση, ότι δηλαδή θα τους «πατήσει» ο σύντροφός τους σε συνεργασία με τον θεραπευτή. Και εν μέρει έχουν δίκιο. Η θεραπεία ζεύγους απαιτεί να είσαι ανοιχτός και ευάλωτος μπροστά στον σύντροφό σου και σε έναν άγνωστο. Και αυτό μπορεί να το αισθάνεται κάποιος ως κάτι πολύ τρομακτικό.
Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία
Στο παρελθόν οι θεραπευτές ζευγαριών «μάντευαν» πώς να βελτιώσουν τις σχέσεις. Τώρα, έχει φτάσει να γίνει επιστήμη η Θεραπεία Ζεύγους. Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας ζευγαριών είναι η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT). Το 90% των ζευγαριών, λέει η σύμβουλος γάμου Tasha Seiter, MS, Ph.D., LMFT, βελτιώνει τη σχέση του όταν δοκιμάζει αυτή την προσέγγιση. Οπότε φαίνεται να λειτουργεί.
Πολλά ζευγάρια μπορεί να βιώνουν πολλά στενάχωρα προβλήματα μέσα στην σχέση τους (έντονους καυγάδες, σκέψεις για διαζύγιο) και με τη θεραπεία αυτή να έχουν μήνες αργότερα έναν πολύ πιο ασφαλή, ικανοποιητικό δεσμό μεταξύ τους. Ξεφεύγουν από τα καταστροφικά, αρνητικά μοτίβα τους και καταλήγουν να εκδηλώνουν θαυμασμό και στοργή ο ένας προς τον άλλον.
Ο ρόλος του θεραπευτή, λοιπόν, είναι να εντοπίζει τα αρνητικά μοτίβα σε μια σχέση και να διευκολύνει τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν το ζευγάρι πέρα από το αρνητικό πρότυπο και προς τη σύνδεση ανάμεσά τους. Είναι σημαντικό και για τους δύο να γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι αρνητικοί κύκλοι στις σχέσεις είναι συστημικοί, που σημαίνει ότι είναι προϊόν της δυναμικής της σχέσης, όχι πρόβλημα που προκαλείται μόνο από τους δύο συντρόφους. Η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να δουν αυτές τις δυναμικές πιο καθαρά και να μάθουν πώς να θεραπεύονται μέσα από αυτές.
Δώστε χρόνο στον σύντροφο και βρείτε εναλλακτικές
Εάν ο σύντροφός σας αρνείται να συμμετάσχει σε θεραπεία ζεύγους, μην απελπιστείτε. Έχει λόγο να φοβάται. Η ιδέα αυτής της θεραπείας είναι τρομακτική για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι απολύτως λογικό να φοβάται και να αντιστέκεται. Πιθανότατα είναι διστακτικός επειδή φοβάται μήπως χειροτερέψουν τα πράγματα στη σχέση σας. Δηλαδή, δεν θέλει να σας χάσει. Θέλει να είναι μαζί σας με τον τρόπο που ξέρει. Το κλειδί για μια καλή σχέση, στη ρίζα της, είναι να μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αδυναμία του συντρόφου σας με αποδοχή, κατανόηση και υποστήριξη. Ξεκινήστε ρωτώντας τον για τον φόβο του να σκάψει στη σχέση σας. Μπορεί να μην θέλει να περιπλέξει τα πράγματα μαζί σας και να φοβάται. Πείτε του ότι αποδέχεστε αυτόν τον φόβο και ότι είστε πάντα εκεί γι’ αυτόν. Και δείτε τι θα συμβεί.
Στην περίπτωση που ο σύντροφός σας δεν παίρνει το ρίσκο να δει έναν επαγγελματία, μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε με κάτι που αισθάνεται πιο ακίνδυνο, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί για το πώς να συνδεθείτε καλύτερα ή να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε την ατομική θεραπεία για να δουλέψετε πάνω στον δικό σας ρόλο στο μοτίβο της αρνητικής σχέσης. Γνωρίζουμε ότι εάν ένα άτομο αλλάξει τη συμπεριφορά του σε μια σχέση, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και ολόκληρη η σχέση.
Συμπερασματικά έχουμε να πούμε ότι είναι αναμενόμενο να διστάζει κανείς με την θεραπεία ζεύγους. Η δουλειά μέσα στη σχέση δεν είναι για τους αδύναμους. Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να «σκάψετε» σε δύσκολα μονοπάτια, που ίσως μέχρι στιγμής έχετε αποφύγει και αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια σκληρά συναισθήματα. Ωστόσο, εάν είστε εσείς ο διστακτικός από τους δύο, να ξέρετε ότι πιθανότατα αξίζει η πρόκληση και η επένδυση.
Η θεραπεία ζεύγους λειτουργεί πραγματικά και η επιστήμη το αποδεικνύει διαρκώς. Όταν τελειώσετε, μπορεί να έχετε έναν σύντροφο για μια ζωή που θα είναι εκεί για να σας παρηγορεί και να σας υποστηρίζει στις δύσκολες στιγμές, φέρνοντας περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά σας. Αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας ευθέως με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, ξεκινήστε την δύσκολη αυτή θεραπευτική δουλειά και δεν θα το μετανιώσετε.
Η Μαρία Αθανασιάδου είναι Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας με Ψυχικά Ασθενείς στην εταιρεία Ξένιος Ζεύς – Φορέας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.