ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΧΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ON/OFF
Το ξέρεις ότι η σχέση αυτή μπορεί να σε διαλύσει. Γιατί, λοιπόν, αφήνεις αυτό το άτομο να βγαίνει και να ξαναμπαίνει κάθε τόσο στη ζωή σου; Μια ψυχολόγος απαντά.
Από όλα τα είδη τοξικών σχέσεων, πιο δύσκολα φαίνεται πως τελειώνει κανείς την σχέση On/Off. Πρόκειται για μια σχέση-φαύλο κύκλο: Χωρίζεις, αναζητάς την οικειότητα και την άνεση που σου προσφέρει το άλλο άτομο, επιστρέφεις σε αυτό και συνειδητοποιείς πόσο δίκιο είχες που τον/την άφησες την πρώτη φορά. Και αυτό επαναλαμβάνεται στο διηνεκές.
Τι είναι αυτό που κάνει αυτόν τον τύπο σχέσης τόσο θελκτικό; «Αυτή η σχέση μοιάζει να προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό προβλέψιμης οικειότητας και συναρπαστικής αβεβαιότητας», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jourdan Travers. «Ωστόσο, το ψυχικό κόστος μιας τέτοιας σχέσης, τις περισσότερες φορές, δεν αξίζει τον κόπο».
Αυτό απέδειξε και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships, σύμφωνα με την οποία τα άτομα σε On/Off σχέσεις ανέφεραν περισσότερα αρνητικά (π.χ. προβλήματα επικοινωνίας και αβεβαιότητα), παρά θετικά (π.χ. αγάπη και κατανόηση), επισημαίνοντας πώς επιδρά στους ίδιους όλη αυτή η αστάθεια. Γιατί, λοιπόν, δυσκολεύεται κανείς τόσο πολύ να λήξει μια τέτοια σχέση;
Η σχέση αυτή ικανοποιεί μια κρυφή σου ανάγκη
Σύμφωνα με την Travers, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην Journal of Personal and Social Relationships ανέφερε ότι παρόλο που το στρες και η αβεβαιότητα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας σχέσης, οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι τους δημιουργεί και κάποια θετικά συναισθήματα.
Ενδεχομένως, λοιπόν, αυτή η σχέση να ικανοποιεί έναν σκοπό για τα δύο μέρη, μια αλληλεξάρτηση που ίσως και οι ίδιοι να μην αναγνωρίζουν ή να δυσκολεύονται να λύσουν. Τέτοιες «εξαρτήσεις» δημιουργούνται:
- όταν κανείς δεν έχει ξεκάθαρη αίσθηση του εαυτού του,
- όταν βιώνει έντονες ανισορροπίες σε συναισθηματικό, σχεσιακό ή και επαγγελματικό επίπεδο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι σχέσεις εξάρτησης οδηγούνται σε μία «λούπα» αρνητικής ανατροφοδότησης, όπου κανένα ζήτημα δεν επιλύεται και τα δύο μέρη απλά επιδεινώνουν τα προβλήματα.
Αν αναζητάς αποτελεσματικό τρόπο να σπάσεις αυτή την αλυσίδα και να διαφύγεις από αυτή τη σχέση, προσπάθησε να αναγνωρίσεις τι σε κρατάει πραγματικά σε αυτήν:
- Τι κενό στη ζωή σου γεμίζει;
- Υπάρχει άλλος τρόπος να το αναπληρώσεις;
- Η χαρά που σου προσφέρει αυτή η σχέση είναι παροδική ή μόνιμη;
- Όταν φαντάζεσαι την πιο χαρούμενη εκδοχή του εαυτού σου, περιλαμβάνεται αυτό το άτομο στο πλάνο;
Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, ίσως καταφέρεις να φτάσεις στη ρίζα του ζητήματος. Μπορείς να θέσεις, άλλωστε, και στον On/Off σύντροφο τις ίδιες ερωτήσεις.
Φοβάσαι να γίνεις ευάλωτος/-η ξανά σε έναν νέο άνθρωπο
Μελέτη του 2021 αναγνωρίζει το άγχος των ραντεβού ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δημιουργούν νέες ερωτικές σχέσεις. Ένα άτομο που βιώνει έντονα αυτό το άγχος, προκειμένου να το αποφύγει μπορεί να στραφεί στην On/Off σχέση του.
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον φόβο των ραντεβού φοβούνται ουσιαστικά την απόρριψη, τόσο το να απορριφθούν οι ίδιοι όσο και το να απορρίψουν. Αποφεύγουν, λοιπόν, να πάρουν αυτό το ρίσκο (όσο υγιές κι αν είναι στο πλαίσιο δημιουργίας νέων σχέσεων) και γίνονται πιο επιρρεπείς είτε στη μοναξιά είτε στη στασιμότητα και τις μη-υγιείς On/Off σχέσεις.
Στο πλαίσιο της On/Off σχέσης δεν χρειάζεται να έχεις τέτοια άγχη. Ξέρεις ότι μπορείς πάντα να επιστρέφεις, όπως και το άλλος μέρος ξέρει ότι πάντα θα του ανοίγεις την πόρτα.
Κι όμως, το μοτίβο αυτό γίνεται σύντομα τοξικό. Καταπνίγει την εσωτερική σου ανάπτυξη και σου στερεί κάθε νέα εμπειρία, κάθε πιθανότητα να μπει ένας νέος άνθρωπος στη ζωή σου.
Αν νιώθεις, ότι σου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλεις ένα τέλος σε όλο αυτό, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις μια και καλή τόσο την κρυφή σου ανάγκη, όσο και το άγχος σου να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.