ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΩΡΟ
Το νεόφερτο στη ζωή βρέφος λένε πως συμπληρώνει την ευτυχία σε ένα ζευγάρι, αφού βέβαια πρώτα δοκιμάσει τις αντοχές του. Τι λέτε; Αντέχετε χωρίς χρόνο, ύπνο και το παλιό, καλό σεξ; Εκείνοι που άντεξαν σας δίνουν ιδέες για να ξαναβρείτε τη σχέση σας που χάνεται ανάμεσα σε κλάματα και ξενύχτια.
Όταν ένα ζευγάρι υποδέχεται το πρώτο του μωρό, ό,τι ήξερε ως κανονικότητα βγαίνει από το παράθυρο: Η έξοδος με τις φίλες, το pilates, μια μπύρα με τους κολλητούς, το διάβασμα, το hangover της Παρασκευής, το αγχολυτικό κυριακάτικο χαζολόγημα…
Ένας άνθρωπος λιλιπούτειος –αλλά ικανός για όλα– εισβάλλει ως το τρίτο άτομο στη σχέση, αλλάζοντας για πάντα τις ζωές των γονιών του. Το κλάμα της πείνας, της μοναξιάς, της νύστας ή της υπερέντασης, με ντεσιμπέλ δηλωτικά της ανάγκης επικοινωνίας, δοκιμάζει το νευρικό σύστημα των άλλοτε ζεν ενηλίκων. Σώματα που αλλάζουν, μαστοί θελκτικοί ως γαλακτοφόροι αδένες, δάκρυα που γλιστρούν με την παραμικρή αφορμή… Μάνες: τίποτα λιγότερο.
Ο πατέρας αμήχανος μπροστά στη νέα κατάσταση, με ένα μισολεκιασμένο από τις γουλίτσες πανάκι-παράσημο στον ώμο, αναλαμβάνει βάρδια αποκαμωμένος από το εργασιακό του δεκάωρο. Το πολυαναμενόμενο θείο βρέφος τούς κλέβει τον χρόνο, τον χώρο, καταπονεί το σώμα τους και τέλος εξαντλεί την υπομονή τους.
Σήμερα που βλέπω τα παιδιά μου περί την ενηλικίωση, μπορώ να πω με βεβαιότητα: «Άξιζε τον κόπο». Αλλά μήπως να βρίσκαμε και τον τρόπο για μια πιο ανώδυνη μετάβαση από το ζευγάρι στο «πρώτη φορά οικογένεια»;
Ζευγάρι ξανά
Όταν το σοκ της άφιξης του μωρού στο σπίτι το διαδεχτεί η κόπωση και ο εκνευρισμός, αναζητήστε τα ατομικά σωσίβια αλλά και τις σωσίβιες λέμβους για δύο, που θα σας κρατήσουν σώους στην επιφάνεια. Έτσι, όταν θα έχει περάσει ο τυφώνας, να έχετε μείνει μαζί κι αγαπημένοι, ζευγάρι έτοιμο να βουτήξει με χαρά στα αχαρτογράφητα –πάντα– ύδατα της γονεϊκότητας.
- Ζητήστε βοήθεια. Ακόμη κι αν έχετε προσλάβει μία baby-sitter, μη διστάσετε να φωνάξετε γιαγιάδες και παππούδες όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Αν για παράδειγμα το παιδί σας περνάει την περίοδο των κωλικών και είστε άυπνοι δυο μερόνυχτα, τα έξτρα χέρια θα σας δώσουν λίγες ώρες ύπνου.
- Θυμηθείτε την αξία της αυτοφροντίδας και μην εγκαταλείπετε τον εαυτό σας. Όταν το μωρό κοιμάται, μπαμπάδες και μαμάδες αφιερώστε χρόνο για να μείνετε δίχως έγνοιες κάτω από το ντους για μερικά παραπανήσια λεπτά ή για να ασκηθείτε, έστω παρακολουθώντας προγράμματα άσκησης στο YouTube. Μια φίλη, ενώ θήλαζε αποκλειστικά και δεν πήγαινε πουθενά χωρίς το μωρό της, διατήρησε την προσωπική ρουτίνα ομορφιάς και περιποίησης ως στήριγμα για τον εαυτό της. Αυτό την ενδυνάμωνε, έλεγε, και είχε δίκιο. Οι γονείς που φροντίζουν τον εαυτό τους έχουν λιγότερο συχνά καταθλιπτικό συναίσθημα και μπορούν όχι μόνο να φροντίσουν καλύτερα και τα παιδιά τους, αλλά και να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση μεταξύ των συντρόφων.
- Αναζητήστε τον χαμένο ερωτισμό σεβόμενοι αλλήλους. Ο νέος πατέρας και η νέα μητέρα μπορεί να έχουν ψυχικές ή και σωματικές αλλαγές τέτοιες, ώστε να θέλουν περισσότερο χρόνο για να νιώσουν ερωτική επιθυμία. Θυμηθείτε τα προκαταρκτικά παιχνίδια μιας άλλης ηλικίας, δώστε αξία στο χάδι και το μασάζ αλλά και στο φιλί, που ξεχνιέται κάπου μεταξύ ταΐσματος και ρεψίματος.
- Μην ξεχνάτε τη δουλειά σας. Γίνατε γονείς, δεν μείνατε άνεργοι. Αν βρίσκεστε στην άδεια λοχείας θα σας βοηθήσει να επικοινωνείτε κάθε τόσο με τους συναδέλφους σας, ώστε να κρατήσετε μία επαφή και με το αντικείμενο της δουλειάς σας. Το επάγγελμά μας είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας. Διατηρώντας το ζωντανό θυμίζουμε στον εαυτό μας και στον σύντροφό μας ότι δεν έχουν έρθει ανεπανόρθωτα τα πάνω κάτω.
- Μείνετε οι δυο σας για μία έστω ώρα εκτός σπιτιού. Από τη μία βόλτα στο τετράγωνο συζητώντας μέχρι ένα σύντομο γεύμα σε ένα ωραίο εστιατόριο στη γειτονιά σας, όλα βοηθούν στην επαναφορά της εγγύτητας. Μη φοβάστε: το μωρό σας δεν θα πάθει τίποτα. Αν θηλάζετε, να ξέρετε ότι καθώς το βρέφος μεγαλώνει, οι πιθανότητες να ζητήσει γάλα πριν τη μία ώρα από το προηγούμενο γεύμα ελαττώνονται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, για να είστε ασφαλείς συλλέξτε το γάλα σας με το θήλαστρο, ώστε να του το προσφέρει το άτομο φροντίδας σε περίπτωση που χρειαστεί.
- Συζητήστε και μοιραστείτε τα νέα υπαρξιακά ζητήματα που προκύπτουν από τη γονεϊκότητα: Ποιος είμαι εγώ ποιος είσαι εσύ; Υπάρχουν ρόλοι ή δεν υπάρχουν; Και ποιοι είναι αυτοί; Ισορροπήστε κατά βούληση χωρίς να ακολουθείτε τα στερεότυπα των γονιών σας. Τη δική σας οικογένεια φτιάχνετε.
- Φωνάξτε έναν δυο φίλους. Ακόμη κι αν σας φαίνεται βουνό η επίσκεψη των φίλων, θα κάνει καλό και στους δυο σας αποφορτίζοντας τη μεταξύ σας τεταμένη ατμόσφαιρα και βάζοντάς σας στον κανονικό κόσμο. Εκεί που οι άνθρωποι φλερτάρουν, εργάζονται, πηγαίνουν θέατρο και κινηματογράφο, μιλούν για πολιτική, για βιβλία και για την επικαιρότητα, με την οποία εσείς περιστασιακά χάνετε επαφή.
- Ξαναβρείτε τα κοινά σας ενδιαφέροντα, έστω κι αν λόγω της κατάστασης αρκεστείτε σε παραλλαγές αυτών. Αν, για παράδειγμα, βλέπατε μανιωδώς ταινίες στον κινηματογράφο, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία σε κάποια πλατφόρμα, από το πολύ διαδεδομένο Netflix μέχρι το Cinobo για τους πιο σινεφίλ. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, μπορείτε να οργανώσετε καλά μια έξοδο για σινεμά έχοντας καλοταϊσμένο μωρό και μπόλικη δική σας καλή διάθεση.
- Μην μοιράζεστε το κρεβάτι με το μωρό σας, επειδή το μωρό κλαίει και ξυπνάει τον μπαμπά που θα πάει το πρωί για δουλειά. Στρώστε το στρώμα σας για δυο. Για εσάς και τον σύντροφό σας. Όποιος φεύγει από το κρεβάτι στο τέλος μένει μόνος.
- Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη. Όλες εκείνες οι βαριές κουβέντες που μπορεί να ξεστομίσει ο ένας σύντροφος στον άλλο στις ώρες της αγρύπνιας, της αγωνίας και του μονότονου τρόπου ζωής, που μοιάζει αιώνιος, συγχωρούνται με ένα ειλικρινές «συγγνώμη».
- Αστειευτείτε. Το γέλιο είναι το καλύτερο αποσυμφορητικό ακόμη και στην πιο απαιτητική καθημερινότητα.