ΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΣΕ ΟΣΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ;
Τι είναι αυτό που μας κάνει να συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας τη στιγμή που γύρω μας συμβαίνουν τραγικά πράγματα; Έχουμε αλλοτριωθεί; Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος, παίρνει θέση μέσα από ένα βίντεο.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέχρι την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας και από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, η επικαιρότητα δεν μας έχει αφήσει να πάρουμε ανάσα. Τραγικά γεγονότα συμβαίνουν γύρω μας –κάποιες φορές πιο κοντά μας κι άλλες πιο μακριά– και διαδέχονται το ένα το άλλο με ρυθμούς «αστραπή».
Αν είσαι ένας άνθρωπος με λίγη έστω ενσυναίσθηση, δεν μπορεί να μην επηρεαστείς ψυχολογικά. Από την άλλη πλευρά, λίγο αφότου έχεις δει τις εικόνες με τις σωρούς μικρών παιδιών στη Γάζα, επιστρέφεις στη δουλειά σου, στην έξοδό σου, στην καθημερινότητά σου. Τι μας συμβαίνει; Έχουμε αλλοτριωθεί ή πρόκειται για ένστικτο επιβίωσης;
«Στον άνθρωπο υπάρχει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό σε ωθεί να προστατεύεις εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους», εξηγεί ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος. «Όταν συμβαίνει κάποια μεγάλη καταστροφή, αυτός που βρίσκεται μακριά αισθάνεται αρχικά την ενοχή του επιβιώσαντος. Σε έναν δεύτερο χρόνο υπάρχει η αναγκαιότητα να αντέξουμε αυτή την κατάσταση και να προχωρήσουμε τη ζωή μας. Γίνεται κατά κάποιον τρόπο μια διαδικασία πένθους, η οποία μας βοηθάει να "χωνέψουμε" σε έναν βαθμό το γεγονός», προσθέτει.
Ο ειδικός βάζει στο παιχνίδι και την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας, ενός εργαλείου απαραίτητου σε κάθε άνθρωπο. «Σ' αυτή τη διαδικασία, πέρα από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχική ανθεκτικότητα. Δηλαδή το πόσο ο ψυχισμός είναι ανθεκτικός για να αντέξει αυτό που βλέπει, που ακούει, που αισθάνεται».
Ποιοι άνθρωποι, όμως, έχουν το χαρακτηριστικό της ψυχικής ανθεκτικότητας; «Μία παράμετρος είναι η αγάπη που έχει λάβει κανείς ως παιδί, η αγάπη που λαμβάνει στο σήμερα και η αγάπη που μπορεί να δώσει», απαντάει ο κ. Σαββόπουλος.
Αυτό που θεωρεί ο ίδιος, όμως, το πιο σημαντικό όσον αφορά τον τρόπο που ανιδρούμε στα τραγικά γεγονότα που βιώνουμε, είναι η αλληλεγγύη: «Αυτό που κάπως μαλακώνει αυτή την αίσθηση της ενοχής είναι η αλληλεγγύη. Το να δώσεις δηλαδή στον άλλον ακόμα και από τα λίγα που έχεις. Αυτό είναι σπουδαίο».
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.