Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΚΤΟΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Εσύ πώς αντιδράς όταν φουντώνεις από θυμό; Βάζεις τις φωνές ή καταφέρνεις να μην χάσεις τον έλεγχο; Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα ξεσπάσματα θυμού δεν σε βοηθούν να ηρεμήσεις και προτείνει εναλλακτικούς τρόπους για να εκτονώνεις τον θυμό σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που όταν θυμώνουν εκρήγνυνται. Είναι αυτοί που θα βάλουν τις φωνές σε έναν καβγά, που θα εκραγούν όταν κάποιος τους κλείσει στον δρόμο, που θα προκαλέσουν χαμό όταν τους πάρουν την σειρά στο supermarket. Νιώθουν ίσως ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν τον εαυτό τους να εκτονώσει το συναίσθημά του και να ηρεμήσει. Ή απλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.

Πάντα ζήλευα τους ανθρώπους που μπορούσαν να εκδηλώσουν δημόσια τον θυμό τους. Πίστευα ότι βγάζοντας το από μέσα τους είχαν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα –στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία τους– σε σχέση με εμένα που μπορούσα πάντα να τον καταπιέζω σε βαθμό που ένιωθα πως το κεφάλι μου θα εκραγεί.

Όπως αποδεικνύεται όμως σε πρόσφατη έρευνα, έκανα λάθος. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ohio αφού έκαναν μεταανάλυση σε 154 έρευνες που αφορούσαν το θυμό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι το έντονο ξέσπασμα βοηθάει κάποιον να εκτονώσει τον θυμό του, να νιώσει καλύτερα ή ξαναβρεί την ηρεμία του.

«Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι το ξέσπασμα είναι ένας δημιουργικός και λειτουργικός τρόπος να εκτονώσεις τον θυμό σου», αναφέρει η Δρ Sophie Kjaervik, ερευνήτρια επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε την μεταανάλυση για τον θυμό. «Το να ξεσπάς τον θυμό σου μπορεί προς στιγμήν να σε κάνει να νιώθεις καλά, αλλά σταδιακά σε κάνει πιο επιθετικό και παράγει ακόμη περισσότερο θυμό».

Γιατί το ξέσπασμα δεν εκτονώνει τον θυμό σου
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Δραστηριότητες που κατευνάζουν τον θυμό

Κάποιος θα μπορούσε εύλογα να υποθέσει πως ένας περίπατος ή το τρέξιμο θα ήταν δύο καλοί τρόποι για να εκτονώσει τον συσσωρευμένο θυμό, όπως τυχόν θα γινόταν και με το άγχος. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι το περπάτημα ή το τρέξιμο μπορούν να σε ηρεμήσουν όταν είσαι θυμωμένος. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, το τρέξιμο συγκεκριμένα μπορεί να κάνει τα πράγματα και λίγο χειρότερα.

«Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που είναι συνδεδεμένο με πολύ έντονη σωματική διέγερση, που σημαίνει ότι οι καρδιακοί παλμοί, η πίεση και ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνονται», εξηγεί η Δρ Sophia Kjaervik.

«Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, που θα αυξήσουν τους παλμούς και την αναπνοή σου, θα πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο το συναίσθημα του θυμού. Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στην φωτιά», συμπληρώνει η Kjaervik και προτείνει αντί αυτών να υιοθετήσεις πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Ό,τι μπορεί να μειώσει τον έντονο ρυθμό της καρδιάς, της αναπνοής και την αυξημένη πίεση μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικό για τον θυμό. Διαλογισμός, γιόγκα, τεχνικές mindfulness, ακόμη και η απλή πρακτική του να μετρήσεις αντίστροφα μέχρι το δέκα.

Ομαδικά παιχνίδια εναντίον θυμού

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές τους Πανεπιστημίου του Ohio, βέβαια, δεν είναι όλες οι φυσικές δραστηριότητες ακατάλληλες για να σε ηρεμήσουν από το συναίσθημα του θυμού. Όπως προέκυψε από την μεταανάλυσή τους, ομαδικά παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ μπορούν να βοηθήσουν. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί τέτοιου είδους δραστηριότητες έχουν την έννοια του παιχνιδιού, που προκαλεί θετικά συναισθήματα και αίσθημα απόλαυσης και χαράς. Επίσης, τα αθλήματα αυτά περιλαμβάνουν κοινωνική σύνδεση και αλληλεπίδραση, που συχνά σου δίνει θετικό feedback από τον προπονητή ή τους συμπαίκτες σου, και μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία σου και να καταφέρουν να κατευνάσουν τον θυμό σου.

Αντίθετα, το τρέξιμο ως ένα μοναχικό σπορ που είναι επαναλαμβανόμενο και μονότονο επιτρέπει σε κάποιον να αναμασά τις αρνητικές σκέψεις του για ένα γεγονός και να πυροδοτεί τον θυμό του. Η έρευνα κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα σε όποια χώρα και να διεξήχθη, ακόμη και όταν το δείγμα ανήκε σε διαφορετικό φύλο, φυλή ακόμη και σε έρευνες στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν κρατούμενοι σε φυλακές.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τον θυμό να σε κατακλύζει, θυμήσου πως μια έκρηξη δεν θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλά, μονάχα θα δημιουργήσει ένταση και αρνητική ενέργεια. Η λύση βρίσκεται στο να βρεις και πάλι τον έλεγχο σου, να βάλεις τα αθλητικά σου και να τηλεφωνήσεις στους φίλους σου για να κανονίσετε εκείνο το 5x5 που όλο αναβάλλετε.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.