ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕΤΑ ΤΑ 50
Το «γκρι» διαζύγιο αποτελεί μια όλο και αυξανόμενη τάση και η «ανάρρωση» από αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί την ιδανικότερη λύση προκειμένου να μπορέσουν δύο άνθρωποι να συνεχίσουν και να «ξαναφτιάξουν» τη ζωή τους, όπως ο καθένας μπορεί και όπως ονειρεύεται. Τι γίνεται, όμως, όταν η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τα 50; Οι ειδικοί το αποκαλούν «γκρι» διαζύγιο και επισημαίνουν πως οι προκλήσεις του είναι πολύ μεγαλύτερες από ένα διαζύγιο σε μικρότερη ηλικία – αν και όχι αξεπέραστες.
Σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες, τα «γκρι» διαζύγια έχουν κυριολεκτικά διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια και σχεδόν τριπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι λόγοι ποικίλλουν:
- Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να χωρίσουν πολύ νωρίτερα, αλλά περιμένουν να μεγαλώσουν και να «αυτονομηθούν» κάπως τα παιδιά τους, για να μην τα «τραυματίσουν» με ένα διαζύγιο όσο είναι μικρά.
- Ρόλο παίζει ότι στις μέρες μας οι άνθρωποι παντρεύονται σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, κατά συνέπεια μεγαλύτεροι θα είναι και όταν αποφασίσουν να χωρίσουν.
- Μπορεί να έχει να κάνει και με τη γενικότερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, που αφήνει περιθώρια να προχωρήσεις σε αλλαγές στη ζωή σου ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Αν είσαι 65, για παράδειγμα, με την προοπτική να ζήσεις αλλά καλά 20 χρόνια, προλαβαίνεις ακόμα και γάμο να κάνεις – o Richard Gere απέκτησε το δεύτερο παιδί με την κατά πολύ νεότερη γυναίκα του στα 70!
- Στις μέρες μας εκλείπει και η οικονομική εξάρτηση που τα προηγούμενα χρόνια ανάγκαζε τις μη εργαζόμενες γυναίκες να παραμένουν σε έναν διαλυμένο γάμο. Πλέον σχεδόν όλες οι γυναίκες εργάζονται, οπότε ακόμα κι αν χωρίσουν στα 60 δεν έχουν ανάγκη από τη σύνταξη του συζύγου τους για να ζήσουν – έχουν τη δική τους.
Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που ενώ εργάζονταν, αποφάσισαν –έπειτα από συνεννόηση με τον τότε σύζυγο– να σταματήσουν, ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Τι γίνεται όταν εκείνος φεύγει από το σπίτι στα 65;
«Τα γκρι διαζύγια φέρνουν μαζί τους εξαιρετικά δύσκολες συναισθηματικές, οικονομικές και πρακτικές επιπλοκές. Το να αναρρώσεις από ένα τέτοιο διαζύγιο δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί έρχεται άνω-κάτω κυριολεκτικά ολόκληρη η ζωή σου», περιγράφει η Δρ. Ann Gold Buscho, κλινική ψυχολόγος που εξειδικεύεται στα διαζύγια. «Ωστόσο δεν είναι αδύνατον», συμπληρώνει και δίνει ορισμένες πολύτιμες συμβουλές.
Πώς να πατήσεις ξανά στα πόδια σου έπειτα από ένα γκρι διαζύγιο
1. Αποδέξου τα έντονα συναισθήματά σου
Θα υπάρξουν στιγμές που τα συναισθήματά σου θα σε κλονίσουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσεις θυμό, θλίψη, μελαγχολία αλλά και ανακούφιση. Επίτρεψε στον εαυτό σου να τα νιώσει, έκφρασέ τα, ζήτα υποστήριξη από τους δικούς σου ανθρώπους και από έναν θεραπευτή αν νιώθεις ότι το χρειάζεσαι.
2. Βάλε όρια
Αν έχεις ενήλικα παιδιά, διατήρησε τα υγιή όρια που έχετε βάλει τόσο αναφορικά με τις προσωπικές σας ζωές όσο και με τα οικονομικά σας.
3. Αγάπα και δείξε συμπόνια στον εαυτό σου
«Πολλές γυναίκες που έρχονται μου αποκαλύπτουν ότι φοβούνται πως κάτι έκαναν λάθος και ο σύζυγος τις άφησε», λέει η Gold Buscho. «Κατηγορούν τον εαυτό τους, νιώθουν ενοχές», συνεχίζει και τις συμβουλεύει: «Καταλάβετε ότι το διαζύγιο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει την αξία σας».
4. Φρόντισε τον εαυτό σου
Αυτή την περίοδο, το ανοσοποιητικό σου χρειάζεται ακόμα περισσότερη στήριξη, καθώς το στρες μπορεί να το απειλήσει. Φρόντισε, λοιπόν, την ψυχική και σωματική σου υγεία με άσκηση, διαλογισμό, σωστή διατροφή και επαρκή ύπνο. Το φως του ήλιο θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και μία συστηματική δραστηριότητα θα έχει θετική επίδραση στο μυαλό και το σώμα σου. Αν αντιμετωπίζεις οικονομικό πρόβλημα, αφού φροντίσεις τον εαυτό σου, ξεκινά σιγά-σιγά να διερευνάς τις επαγγελματικές σου προοπτικές.
5. Δημιούργησε νέες ρουτίνες
Μια νέα καθημερινή ρουτίνα θα φέρει ξανά σταθερότητα και δομή στη ζωή σου. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο. Ξύπνα σχετικά νωρίς, κάνε γυμναστική, οργάνωσε τις δουλειές σου. Μην αφήσεις τη μελαγχολία να σε βυθίσει.
6. Επικεντρώσου στην υγεία σου
Βεβαιώσου ότι δεν αμελείς τα τυπικά check-up σου. Καθώς μεγαλώνεις το να βάζεις τη σωματική και πνευματική υγεία σου σε προτεραιότητα είναι απαραίτητο. Εξίσου απαραίτητο είναι να ακολουθείς υγιεινή διατροφή και να ασκείσαι.
7. Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό δίκτυο
Αυτή είναι η περίοδος που οι φίλοι και η οικογένειά σου καλούνται να βρεθούν στο πλευρό σου. Το να μιλάς με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σε αγαπούν μπορεί να είναι τρομερά ανακουφιστικό – ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βιώσει την εμπειρία του διαζυγίου. Συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι μόνος/-η σε όλο αυτό και ότι κι άλλοι άνθρωποι που βρέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία τα κατάφεραν!
8. Μείνε κοινωνικά ενεργός/-η
Η απομόνωση εντείνει τα αισθήματα της μοναξιάς και της κατάθλιψης, ειδικά στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Προσπάθησε, λοιπόν, να παραμείνεις κοινωνικά ενεργός/-η, συμμετέχοντας σε ομάδες ανθρώπων με τους οποίους περνάς τον χρόνο ευχάριστα. π.χ. εθελοντικές.
9. Ξαναπιάσε τα χόμπι σου ή ανακάλυψε νέα
Το να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που απολαμβάνεις σου προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και εκπλήρωσης, και σε βοηθά να επικεντρωθείς στις θετικές πλευρές της ζωής.
10. Βρες έναν έμπειρο δικηγόρο για το διαζύγιο
Είναι μεγάλη τύχη να χωρίζεις αρμονικά, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός δικηγόρος είναι απαραίτητος κατά τη διαδικασία, καθώς θα σε βοηθήσει με όλα τα νομικά ζητήματα, το μοίρασμα της περιουσίας και των εισοδημάτων, τυχόν διατροφή, ασφαλιστικά συμβόλαια κ.λπ.
11. Κάνε προσεκτικό οικονομικό προγραμματισμό
Έπειτα από πολλά χρόνια γάμου τα οικονομικά της οικογένειας είναι κατά κανόνα τόσο ρυθμισμένα, που όλα γίνονται στον «αυτόματο». Αυτός είναι ο λόγος που ειδικά για μια μη εργαζόμενη γυναίκα η οποία μένει μόνη σε μεγάλη ηλικία το να καταλάβει πού βρίσκεται οικονομικά και πώς θα τα βγάλει πέρα στο μέλλον μπορεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Ένας έμπειρος λογιστής ή ένας οικονομικός σύμβουλος μπορεί να σε βγάλει από αυτόν τον λαβύρινθο.
12. Σκέψου αν το σπίτι σου σε βολεύει
Μήπως πλέον είναι υπερβολικά μεγάλο; Μήπως δεν σε βολεύει η τοποθεσία του; Μήπως είναι υπερβολικά κοστοβόρο; Σκέψου το ενδεχόμενο να μετακομίσεις σε ένα σπίτι που να σε βολεύει περισσότερο.
13. Χτίσε ξανά την ταυτότητά σου
Ένα διαζύγιο έπειτα από τόσα πολλά χρόνια μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι δεν ξέρεις πια ποιος/ποια είσαι και τι θέλεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να δεις τη ζωή με θετική ματιά, αλλά είναι και μια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης. Η ώρα να γράψεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου.
13. Επανεκτίμησε τους στόχους σου
Μπορεί μέχρι πρότινος ο κοινός στόχος σας να ήταν να πάτε μαζί ένα ταξίδι. Σκέψου τώρα τι είναι αυτό που εσύ θέλεις και κάνε ένα πλάνο για να το προσεγγίσεις. Να βρεθείς σε νέα μέρη; Να μάθεις κάτι καινούργιο; Να γνωρίσεις νέους ανθρώπους; Αυτό θα τονώσει ξανά την αυτοπεποίθησή σου.
14. Σκέψου το ενδεχόμενο μιας νέας σχέσης
Γιατί όχι; Πάρε τον χρόνο σου, κάνε αν θες κάποια ραντεβού και σκέψου αν έχεις τη διάθεση να δοθείς ξανά σε έναν άλλον άνθρωπο. Ποτέ δεν ξέρεις…
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.