Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΥΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Τα άτομα με βουλιμία έχουν τακτικά επεισόδια κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο της διατροφής τους. Μάθε περισσότερα για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τον τρόπο διάγνωσης αυτού του είδους διατροφικής διαταραχής.

Η νευρική βουλιμία, γνωστή και ως βουλιμία, είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής που αφορά προβλήματα ψυχικής υγείας και προκαλούν ακραίες και επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα, οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τη σχέση του ασθενούς με το φαγητό και το σώμα του.

Τα άτομα με βουλιμία συνήθως τρώνε πολύ φαγητό σε σύντομο χρονικό διάστημα και αισθάνονται έλλειψη ελέγχου της κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Στη συνέχεια, προσπαθούν να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους ακολουθώντας διάφορες μεθόδους, όπως:

  • Εμετό ή λήψη καθαρτικών
  • Νηστεία (μη κατανάλωση τροφής)
  • Αυξημένη σωματική άσκηση

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν βουλιμία, όμως οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι έφηβες και οι νεότερες σε ηλικία, είναι πιο πιθανό να λάβουν διάγνωση για τη συγκεκριμένη πάθηση.

Όπως συμβαίνει σε κάθε διατροφική διαταραχή, η ανάρρωση μπορεί να είναι μια μακρά διαδικασία, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναρρώσουν από τη βουλιμία με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη.

Νευρική βουλιμία
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας;

Η βουλιμία εμφανίζεται σε κύκλους αδηφαγίας που ακολουθούνται από συμπεριφορές κάθαρσης. Κατά τη διάρκεια των διατροφικών εξάρσεων, το άτομο μπορεί να φάει γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί έπειτα να αισθανθεί ότι χάνει τον έλεγχο για το πόσο έχει φάει, σε σημείο να νιώσει ναυτία και δυσφορία. Οι εξάρσεις αυτές μπορεί να συμβαίνουν αρκετές φορές την ημέρα για πολλούς μήνες κάθε φορά.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερφαγία και η συνακόλουθη κάθαρση μπορεί να επηρεάσουν το σώμα του ασθενούς προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, όπως:

  • Χρόνιο πονόλαιμο
  • Παλινδρόμηση οξέων ή καούρα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Πόνο στο στομάχι
  • Πρήξιμο στα μάγουλα και το σαγόνι
  • Φθορά και ευαισθησία των δοντιών
  • Σοβαρή αφυδάτωση
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
  • Ακανόνιστη περίοδο ή διακοπή της περιόδου στις γυναίκες

 

Συχνά είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος αν πάσχει από βουλιμία με βάση το βάρος του και μόνο. Οποιοσδήποτε με οποιοδήποτε βάρος ή σωματότυπο μπορεί να έχει αυτού του είδους τη διατροφική διαταραχή.

Ποιες είναι οι αιτίες της βουλιμίας;

Η ακριβής αιτία της νευρικής βουλιμίας είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αποτελεί ένα συνδυασμό γενετικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δίαιτα και ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους που ξεκινούν σε νεαρή ηλικία
  • Κοινωνικές ή πολιτισμικές πιέσεις σχετικά με τα πρότυπα ομορφιάς, το βάρος και το σχήμα του σώματος
  • Σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση
  • Δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος
  • Οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών

Διάγνωση και θεραπεία

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζετε συμπτώματα διατροφικής διαταραχής, είναι καλό να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ο ειδικός θα πάρει το ιατρικό σας ιστορικό μέσα από ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και έπειτα θα το αξιολογήσει.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έγκαιρα θεραπεία για τη βουλιμία. Στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει και να προληφθεί ο κύκλος των συμπεριφορών αδηφαγίας και κάθαρσης.

Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν διατροφολόγο, έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή έναν ειδικό σε θέματα διατροφικών διαταραχών.

Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας, ομάδες υποστήριξης και διατροφικής συμβουλευτικής. Μέσα από τις ομάδες υποστήριξης, το άτομο μπορεί να μοιραστεί τα συναισθήματά του με άλλους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες και να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς. Αντίστοιχα, η διατροφική συμβουλευτική με κάποιον εγγεγραμμένο διατροφολόγο μπορεί να βοηθήσει να βελτιωθούν οι διατροφικές συμπεριφορές και να δημιουργηθεί ένα διατροφικό πλάνο που λειτουργεί καλύτερα στο κάθε άτομο.

Είναι συχνό φαινόμενο η βουλιμία να επιστρέφει ή να υποτροπιάζει, αλλά κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην τα παρατήσετε εάν και όταν προκύψουν δυσκολίες. Προσπαθήστε να ακολουθείτε το θεραπευτικό σας πλάνο και να είστε κοντά σε αγαπημένα σας άτομα που σας στηρίζουν σε αυτή τη διαδικασία, για να βελτιώσετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε την εμφάνιση ιατρικών επιπλοκών που σχετίζονται με τη νευρική βουλιμία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.