Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;

Πώς περνούν οι γυναίκες την κρίση μέσης ηλικίας, πότε ξεκινάει και τι μπορούν να κάνουν για να τη διαχειριστούν;

Όταν ακούμε τις λέξεις «κρίση μέσης ηλικίας», το μυαλό μας πάει συνήθως στους άντρες. Όμως, η περίοδος μεταξύ 40 και 65 ετών μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική και αγχωτική και για τις γυναίκες. Όπως αναφέρει μελέτη στο Women's Midlife Health, «οι γυναίκες αναζητούν ισορροπία ανάμεσα σε πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες, ενώ αντιμετωπίζουν απώλειες και αλλαγές». Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα, οικογενειακά ζητήματα, οικονομικά θέματα και αναζητούν τους προσωπικούς τους στόχους.

Οι ορμονικές αλλαγές παίζουν, επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο. «Καθώς οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται και προκαλούν φυσιολογικές αλλαγές, όπως π.χ. διακυμάνσεις στον ύπνο, τη διάθεση και τη σεξουαλική ορμή. Η ορμονική διαταραχή και τα συναισθήματα που προκύπτουν, μπορούν να κάνουν μια γυναίκα να συντονιστεί με τον εαυτό της», αναφέρει η ψυχολόγος Susan Albers.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα μιας κρίσης μέσης ηλικίας στις γυναίκες; «Κατάθλιψη και άγχος, χαμηλά επίπεδα ευτυχίας, έλλειψη κινήτρων ή επιθυμίας να αφιερώσουν χρόνο σε ορισμένες δραστηριότητες, δυσαρέσκεια με την καριέρα τους και άλλες επιλογές της ζωής τους», απαντά η Albers.

Όσο για το πόσο διαρκεί, η ειδικός εξηγεί ότι η φυσιολογική αυτή φάση είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Κάποιες γυναίκες μπορεί να βρουν λύση μέσα σε λίγους μήνες, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν χρόνια.

Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να διαχειριστείς την κρίση μέσης ηλικίας;

Αν και στο άκουσμα των παραπάνω λέξεων οι συνειρμοί που κάνουμε είναι κυρίως αρνητικοί, τα πράγματα δεν είναι απαραίτητα μαύρα και άραχνα. Η περίοδος αυτή «μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επαναξιολογήσεις τη ζωή σου. Μια ευκαιρία να κάνεις μια παύση και να αφιερώσεις χρόνο στο να βρεις τι έχει νόημα για σένα».

Η Albers προτείνει, μάλιστα, και ορισμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου αυτό:

  • Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, αν αισθάνεσαι κατάθλιψη ή άγχος. Για να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις.
  • Δώσε βάση στα συναισθήματά σου. Αναλογίσου πού ξοδεύεις τον χρόνο και την ενέργειά σου κι αν αυτό λειτουργεί. Ίσως χρειαστεί να επαναξιολογήσεις τις σχέσεις σου και να βρεις νέα χόμπι.
  • Μην αισθάνεσαι άσχημα για το γεγονός ότι πρέπει να ανακαλύψεις ξανά τον εαυτό σου. Η εξερεύνηση αυτή είναι μια αναγκαιότητα της ζωής.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, το οποίο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις ποιες επιλογές σου σε ικανοποιούν και θες να επαναλάβεις.
  • Επικοινώνησε με τον γιατρό σου ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας, που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις και να επεξεργαστείς όσα συνεπάγεται η περίοδος αυτή.
  • Δεν είσαι ούτε ο πρώτος άνθρωπος ούτε ο τελευταίος που βιώνει κρίση μέσης ηλικίας. Μίλα με γυναίκες που έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Μπορεί να σου προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες.
  • Απόφυγε τις ακραίες ή παρορμητικές αλλαγές. Πάρε τον χρόνο σου για να σκεφτείς τι θες να κάνεις και δράσε σιγά σιγά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.