ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ; ΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ
Θέλεις να έχεις πάντα δίκιο; Μήπως ο εγωισμός σου δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια για ψύχραιμες αντιδράσεις; Δες γιατί αυτή η άκαμπτη στάση μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις σου και τι μπορείς να κάνεις για να την αλλάξεις.
Στη θέση αυτή έχουμε σίγουρα βρεθεί όλοι: Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση –ή απλώς συζητάμε– με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο και μας «πνίγει το δίκιο». Θέλουμε πάση θυσία να περάσει το δικό μας.
Μπορεί να αισθανόμαστε πως βοηθάμε τον άλλο να καταλάβει ποιο είναι το σωστό, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η επιμονή μας μπορεί κάλλιστα να φέρει σημαντικά προβλήματα στις σχέσεις μας – με τον/τη σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε μια παύση, να πάρουμε μια ανάσα και να ξανασκεφτούμε αν αξίζει.
Τα άτομα που θέλουν να έχουν πάντα δίκιο «έχουν ένα ευαίσθητο εγώ, μια τόσο εύθραυστη αυτοεκτίμηση, που το να παραδεχτούν το λάθος τους, θα τους συνταράξει», εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Guy Winch στο βιβλίο του «Πρώτες βοήθειες - Γίνε γιατρός της ψυχής σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Επιπλέον, συχνά τα άτομα που θεωρούν πως κατέχουν το «αλάθητο», έχουν την τάση να είναι τελειομανή.
Αναρωτιέστε αν όντως ανήκετε κι εσείς σ’ αυτή την κατηγορία ατόμων; Αν συνηθίζετε να κάνετε τα παρακάτω, η απάντηση είναι μάλλον θετική:
- Αποφεύγετε να ζητάτε συγγνώμη.
- Έχετε την τάση να κατηγορείτε εύκολα τον άλλο.
- Αρνείστε να κάνετε συμβιβασμούς.
- Κρατάτε…σκορ, υπενθυμίζοντας στον άλλο τις φορές που είχατε δίκιο.
Αν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται αμείωτα, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι σχέσεις μας θα αρχίσουν να υποφέρουν. Το αγαπημένο μας πρόσωπο ίσως αρχίσει να αισθάνεται πικρία και δυσαρέσκεια απέναντί μας, ενώ οι παρεξηγήσεις μπορεί να γίνουν συχνότερες. Δημιουργείται, επίσης, ένα «παιχνίδι εξουσίας», όπου το άτομο που βρίσκεται συχνότερα στην πλευρά του λάθους αρχίζει να αισθάνεται υποδεέστερο.
Ενδεχομένως η άλλη πλευρά να αρχίσει σταδιακά να αποσύρεται συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να χάσουμε έτσι την καλή σύνδεση και επικοινωνία που είχαμε.
Δεν έχεις μόνο εσύ δίκιο
Μπορούμε να μετριάσουμε αυτή τη τάση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από αυτή τη συμπεριφορά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
1. Αναγνώρισε το πρόβλημα
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε πως έχουμε την τάση να θεωρούμε πως το δίκιο είναι πάντα με το μέρος μας. Να αναλογιστούμε ποια είναι η συμπεριφορά και οι αντιδράσεις μας κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας. Αλήθεια, πόσες φορές «πιάνετε» τον εαυτό σας να λέει «Όχι, εγώ έχω δίκιο»;
2. Άκου πραγματικά τον άλλο
Αντί να βιαζόμαστε να αποδείξουμε πως έχουμε δίκιο αμυνόμενοι, ας δοκιμάσουμε να ακούσουμε τις ανησυχίες του άλλου και να δείξουμε κατανόηση.
3. Αποδέξου το λάθος σου
Οι σχέσεις μας δεν έχουν να κάνουν με το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, δεν είναι μια μάχη. Μπορούμε να παραδεχτούμε πως σφάλαμε εμείς, δείχνοντας σεβασμό στον άλλο και στην άποψή του.
4. Αναζήτησε θεραπεία
Είναι δύσκολο πολλές φορές να κατανοήσουμε και να διορθώσουμε συμπεριφορές που μας βλάπτουν, ακόμα κι αν το θέλουμε, γι’ αυτό η ματιά ενός ειδικού μπορεί να μας κατευθύνει πιο στοχευμένα.