ΤΑ 10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΓΧΩΔΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Η αγχώδης διαταραχή διαφέρει από το άγχος. Οι ανησυχίες, οι σκέψεις και οι φόβοι των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι μαζί της είναι γενικευμένα. Μερικές φορές μπορεί να προσπεράσουμε ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα, επειδή δεν είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά.
Αν και το άγχος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της αγχώδους διαταραχής, αυτά τα δύο δεν είναι συνώνυμα. Διαφέρουν όπως ο φόβος από τη φοβία. Ο φόβος είναι μια λογική αντίδραση σε ένα δεδομένο ερέθισμα. Η φοβία είναι ένας υπερβολικός φόβος που μας καθιστά δυσλειτουργικούς σε κάποιον βαθμό.
Έτσι και με το άγχος. Κανείς δεν περιμένει ότι υπάρχει ζωή χωρίς άγχος. Το άγχος, ακόμη και οι περίοδοι κρίσεων άγχους, είναι απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα φαινόμενα, αν ακολουθούν κάποιο γεγονός ικανό να τα πυροδοτήσει. Η φροντίδα ενός καρκινοπαθούς για παράδειγμα είναι αδύνατον να μην επιφέρει άγχος στον φροντιστή του.
Τι είναι η αγχώδης διαταραχή
Η αγχώδης διαταραχή όμως είναι άλλο πράγμα. Είναι μια κατάσταση γενικευμένης και υπερβολικής ανησυχίας για διάφορα θέματα. Ο Νικήτας Αρναούτογλου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής εξηγεί: «Τα άτομα που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή μπορεί να προβλέπουν ότι οι καθημερινές τους αρμοδιότητες ή ασχολίες θα εξελιχθούν καταστροφικά, με αποτέλεσμα να ανησυχούν υπερβολικά για τα οικονομικά, την υγεία, την οικογένεια, την εργασία κ.τ.λ».
»Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να ελέγξουν την ανησυχία τους. Μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε για πραγματικά γεγονότα ή μπορεί να περιμένουν το χειρότερο ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος ανησυχίας».
Τα συμπτώματα είναι τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά και περιλαμβάνουν από αναποφασιστικότητα και αίσθημα διαρκούς ανησυχίας μέχρι μυϊκούς πόνους, κόπωση και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Άγχος σημαίνει φόβος
Προσπαθώντας να αναλύσει κανείς το άγχος αυτό, κατανοεί ότι πρόκειται για φόβο. Και παρότι πολλές φορές, οι άνθρωποι που υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή αισθάνονται αδύναμοι, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο, διότι καταφέρνουν και κάνουν πράγματα παρά τον διαρκή φόβο τους. Αυτό αναφέρει ο Αμερικανός ψυχολόγος Joshua Fletcher, ειδικός στη διαχείριση του άγχους και συγγραφέας, που έχει και ο ίδιος αντιμετωπίσει την αγχώδη διαταραχή.
Μπορεί να έχεις αγχώδη διαταραχή αν...
Ο ίδιος αναφέρει μερικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής, που ίσως να μην είναι τα πιο συνηθισμένα, παραμένουν ωστόσο χαρακτηριστικά.
#1 Έχεις ταχυκαρδίες, αρρυθμίες, φτερουγίσματα
Μπορεί να ακολουθούν ένα γεγονός που πυροδοτεί το άγχος σου, μπορεί και να προκύπτουν χωρίς προφανή αιτία.
#2 Βιώνεις μια αίσθηση εξωπραγματικού
Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι έξω από το σώμα σου, σα να παρακολουθείς ένα όνειρο, πράγμα που σε αναστατώνει.
#3 Έχεις άτακτη και ρηχή αναπνοή
Το διαρκές κράτημα της αναπνοής μπορεί να την καταστήσει ρηχή ή ακανόνιστη ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες. Παρατήρησε πώς αναπνέεις και αν κρατάς συστηματικά την αναπνοή σου. Ίσως οφείλεται στο διαρκές άγχος σου.
#4 Αισθάνεσαι ναυτία
Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο έντονη που σου καταστέλλει την όρεξη. Αν δυσκολεύεσαι να φας μέσα στην ημέρα λόγω ναυτίας, αναλογίσου αν φταίει το άγχος σου.
#5 Ακυρώνεις συναντήσεις και ραντεβού
Συχνή τακτική όσων υποφέρουν από παρατεταμένο άγχος είναι η αδυαναμία να παραμείνουν συνεπείς σε κοινωνικές υποχρεώσεις. Είναι τόσο έντονο το άγχος που τους κατακλύζει, που νιώθουν ότι τους αποδιοργανώνει.
#6 Αναζητάς τη μαγική συνταγή που θα διώξει το άγχος μακριά
Μπορεί να ασχολείσαι υπερβολικά με το τι θα διώξει το βασανιστικό σου άγχος. Όμως η υπερβολική σκέψη και υπερανάλυση τελικά οδηγεί σε περισσότερο άγχος, ενώ μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν.
#7 Τσεκάρεις στο Google τα συμπτώματά σου
Όχι απαραίτητα επειδή είσαι υποχόνδριος, αλλά κυρίως επειδή έχεις την τάση να φοβάσαι. Έτσι, οτιδήποτε σου συμβαίνει, το ψάχνεις στο Google, αναζητώντας μια πληροφορία που θα σε καθησυχάσει. Για παράδειγμα μπορεί να αναζητάς τι κινδύνους κρύβει το ημιμόνιμο μανικούρ. Στην πραγματικότητα, αυτό που πετυχαίνεις είναι να διευρύνεις τον φαύλο κύκλο της διαρκούς ανησυχίας σου.
#8 Υπεραναλύεις τα πάντα
Ποιος και γιατί και κυρίως τι θα μπορούσες να είχες κάνει. Όλα περνάνε από το μικροσκόπιο της αυστηρής και βασανιστικής ματιάς σου. Μοιάζει να σκέφτεσαι περισσότερο παρά να ζεις.
#9 Οι σκέψεις σου τρέχουν σα να σε βομβαρδίζουν
Σαν προέκταση της παραπάνω συνήθειας, οι σκέψεις δεν σταματούν. Είναι μάλιστα τόσο διεγερτικό και βασανιστικό αυτό που συχνά δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε αυτό που κάνεις.
#10 Ελέγχεις διαρκώς το σώμα σου για τυχόν προβλήματα
Ένας πόνος εδώ, ένας βήχας εκεί, τα 2 κιλά που πήρες, το ότι δεν γυμνάζεσαι αρκετά και το ότι δεν παίρνεις αρκετά ω-3 από τη διατροφή σου είναι μερικές από τις πιθανές ανησυχίες σου.
Αν νιώθεις ότι το σώμα σου βρίσκεται υπό μια απειλή συνεχώς ή κάτι δεν κάνει καλά, τότε πιθανότατα φταίει το άγχος σου και η ανάγκη σου να ανησυχείς. Κανένα σώμα δεν είναι τέλειο και κανείς δεν εφαρμόζει στην εντέλεια όσα διαβάζει στα site ευεξίας.
Μια μικρή, χρήσιμη συμβουλή
Η αγχώδης διαταραχή πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί είτε με ψυχοθεραπεία, είτε και με φαρμακευτική αγωγή. Υπεύθυνος για τη διάγνωση είναι ο ψυχίατρος. Ωστόσο μια καλή συμβουλή, προτού κανείς φτάσει στο κατώφλι του, είναι η απομάκρυνση του φόβου για το άγχος.
Συχνά τα άτομα με πολύ άγχος τείνουν να το φοβούνται, επειδή τα κάνει δυσλειτουργικά. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτούν φόβο για τον ίδιο τον... φόβο και να διεγείρεται υπερβολικά το νευρικό τους σύστημα. Αν βασανίζεσαι από το άγχος, μην ξεχνάς: είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις άγχος, κανείς δεν κινδύνεψε από αυτό!