ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ
Διάβασε τι είναι καλό να αποφεύγεις και τι θα σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη όταν συνομιλείς με τους γύρω σου.
Με πολύ απλά λόγια, συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητά μας να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, καθώς και να αναγνωρίζουμε και να επηρεάζουμε τα συναισθήματα των γύρω μας. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης έχουν τη σπάνια ικανότητα να αναγνωρίζουν τόσο τα δικά τους συναισθήματα, όσο και τα συναισθήματα των άλλων.
Χάρη στην ικανότητα αυτή, μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα με τους γύρω τους και να διαβάζουν αποτελεσματικά τη γλώσσα του σώματος. Έτσι, είναι σε θέση να αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις, όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επαγγελματικό.
Ένα πρώτο βήμα για να καλλιεργήσεις την δική σου συναισθηματική νοημοσύνη είναι η αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο συνομιλείς με τους γύρω σου. Παρακάτω θα βρεις πράγματα που καλό είναι να αποφεύγεις και άλλα που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς.
6 τρόποι να καλλιεργήσεις την συναισθηματική νοημοσύνη σου
1. Μην εστιάζεις μόνο στον εαυτό σου. Όλοι εκτιμούν την αναγνώριση για κάτι που έκαναν. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι πράγματα για τα οποία είσαι υπερήφανος, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου. Ωστόσο, μην το παρακάνεις και μη στρέφεις τη συζήτηση διαρκώς σε σένα. Οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν. Σε μια συνομιλία, ο μονόλογος σπάνια έχει ενδιαφέρον. Κάνε ερωτήσεις και δώσε προσοχή σε όσα λέγονται εκείνη την ώρα μπροστά σου.
2. Μην επιβάλλεις τις απόψεις τους σε άλλους. Άσε την άλλη πλευρά να εκφραστεί και άκου ενεργά όσα σου λέει. Αν φωνάζεις ή πιέζεις τον συνομιλητή σου, είναι πολύ πιθανό εκείνος να γίνει αμυντικός και να υψώσει εμπόδια. Έτσι, ακόμα κι αν έχεις δίκιο δεν θα μπορέσεις να του το δείξεις.
3. Επένδυσε σε ανθρώπους που σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος, ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε κοινούς στόχους και φιλοδοξίες, ανθρώπους που σε στηρίζουν και τους στηρίζεις. Οι αρνητικοί άνθρωποι θα σε εξαντλήσουν, γι’ αυτό προσπάθησε να περιορίσεις την αλληλεπίδρασή σου μαζί τους.
4. Μην μοιράζεις συμβουλές χωρίς δεύτερη σκέψη και μην κουνάς το δάχτυλο. Οι συνήθειες αυτές δείχνουν έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Απόφυγε να λες στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν ή τι θα έπρεπε να έχουν κάνει. Αυτό που λειτούργησε για σένα μπορεί να μην λειτουργήσει για τους άλλους. Προτίμησε να μοιραστείς μαζί τους εμπειρίες που έχεις βιώσει, αφήνοντας στους γύρω σου το περιθώριο να αποφασίσουν τι ταιριάζει περισσότερο στην δική τους περίπτωση.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ.
5. Κάποια πράγματα θεώρησε ότι είναι δουλειά σου. «Αυτό δεν είναι δική μου δουλειά». «Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα». «Εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;» Αν όλοι λειτουργούσαν με τον τρόπο αυτό, πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος σήμερα; Μερικές φορές χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο και γνώσεις σε πράγματα που δεν σε αφορούν άμεσα, αλλά αν αναγνωρίζεις τη θέση σου μέσα σε ένα ευρύτερο σύνολο είναι απαραίτητο να προσφέρεις στο σύνολο αυτό. Μερικές φορές, επίσης, το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούσεις τους ανθρώπους γύρω σου.
6. Δώσε προσοχή στα αστεία. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να βρει ένα αστείο προσβλητικό, τότε μην το πεις. Είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να απομακρύνεις ανθρώπους, γιατί υποδηλώνει έλλειψη ευαισθησίας και χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης.