ΠΟΙΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ
«Πολλές φορές τα ζευγάρια δεν συνειδητοποιούν τι κάνουν», λέει σύμβουλος σχέσεων, αναφερόμενη στις φράσεις που βάζουν μια σχέση σε κίνδυνο.
Όταν περνούν μια περίοδο σοβαρής κρίσης, τα περισσότερα ζευγάρια θα αναρωτηθούν κάποια στιγμή αν έχει πραγματικά νόημα να συνεχίσουν να προσπαθούν. Πολλά από αυτά θα κάνουν το ώριμο βήμα να επισκεφθούν έναν ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται ως οικογενειακός σύμβουλος με την ελπίδα να τους οδηγήσει σε μια ασφαλή απάντηση.
Ποιο είναι, όμως, το feedback για τον ίδιο τον σύμβουλο; Τι του μαθαίνουν οι συναντήσεις με τα ζευγάρια και ποια είναι τα στοιχεία που του δίνουν να καταλάβει ότι κάποια σχέση είναι καλύτερο να λήξει;
Η ψυχοθεραπεύτρια Rachel Glik, με εμπειρία άνω των 30 ετών στη συμβουλευτική ζευγαριών, δίνει μεγάλη έμφαση στον τρόπο που μιλούν τα ζευγάρια, πολλά εκ των οποίων «δεν βλέπουν πώς οι λέξεις και η γλώσσα του σώματός τους –ακόμα κι αν δεν φωνάζουν– υποδηλώνουν έλλειψη σεβασμού».
«Βλέπω ζευγάρια που διακόπτουν ο ένας τον άλλον, που μειώνουν ο ένας τον άλλον, που παίρνουν ενοχλημένες εκφράσεις όταν μιλάει ο άλλος. Πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται ότι το κάνουν, ή δεν το βλέπουν ως έλλειψη σεβασμού, όμως όταν ο συνομιλητής τους εισπράττει αυτή τη συμπεριφορά, αυτή την ενέργεια ξανά και ξανά, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα νιώσει προσβεβλημένος», συνεχίζει.
Μάλιστα, έχει συγκεντρώσει σε άρθρο φράσεις που όταν τις ακούει σε συνεδρίες με ζευγάρια, λειτουργούν ως red flags για το μέλλον της σχέσης.
Φράσεις που μειώνουν τον/τη σύντροφο: Χαρακτηρισμοί ή απαξιωτικές κουβέντες
Παραδείγματα:
- Αλήθεια τώρα; Θες και δεύτερη ευκαιρία;
- Πω πω, πάντα το κάνει αυτό.
- Μην του δίνετε σημασία.
Σαρκασμός και ειρωνεία με σκοπό την προσβολή
Παραδείγματα:
- Σπουδαίος πατέρας είσαι που φωνάζεις στα παιδιά.
- Σοβαρά τώρα, αυτό θα βάλεις;
- Μην το συζητάς! Πολύ σπουδαίο αυτό που έκανες!
Χειριστική γλώσσα που αλλοιώνει την πραγματικότητα
Παραδείγματα:
- Δεν έγινε έτσι!
- Ποτέ δεν το είπα αυτό – εσύ κατάλαβες λάθος.
- Καλά έχεις τρελαθεί εντελώς.
Ηθικολογίες που προσβάλλουν, διορθώνουν, επικρίνουν
Παραδείγματα:
- Τον κακομαθαίνεις όπως σε κακόμαθε κι εσένα η μάνα σου.
- Είσαι τόσο εγωιστής!
- Πόσο ναρκισσιστικό είναι αυτό που είπες!
Μετάθεση κατηγοριών μέσα στο ζευγάρι
Παραδείγματα:
- Δεν μου αρέσει να φωνάζω, αλλά εσύ με αναγκάζεις.
- Με κάνεις να νιώθω λες και φταίω εγώ για όλα!
- Ίσως αν προσπαθούσες περισσότερο να μην φτάναμε εδώ.
Συναισθηματικό μπλοκάρισμα του συντρόφου
Παραδείγματα:
- Γιατί δεν μου μίλησες για όλα αυτά νωρίτερα;
- Σε ακούω και σε αγνοώ.
- Σε έχω ακούσει αμέτρητες φορές – ως εδώ ήταν.
Ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τα ζευγάρια
Η Glik λέει πως, παρόλο που δεν θα λύσει όλα τους τα προβλήματα, ένα «εργαλείο» που συνηθίζει να δίνει στα ζευγάρια μετά την πρώτη συνεδρία είναι αυτό της παύσης: «Είτε πρόκειται για λίγη απόσταση μεταξύ τους, π.χ. μια βόλτα εκτός σπιτιού, είτε για τη μεταξύ τους συμφωνία ότι “τώρα το σταματάμε εδώ”, η ιδέα είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτό το φραστικό πινγκ-πονγκ που κατά κανόνα επιδεινώνει την ένταση και τα πικρά συναισθήματα».
Η παύση, λέει η Glik, μπορεί να διαρκέσει πέντε λεπτά ή πέντε ημέρες. «Όσο χρειάζεται για να μας κάνει να πάρουμε χρόνο και να σκεφτούμε όσα είπαμε, τι επίδραση μπορεί να έχουν και πώς θα πούμε αυτό που θέλουμε με καλύτερο τρόπο την επόμενη φορά».