SEXTING: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Θα μπορούσε το Sexting να λειτουργήσει ως μία διαδικασία αναζωπύρωσης της σεξουαλικότητας του ζευγαριού; Τι γίνεται όταν ανακαλύπτεις το Sexting του/της συντρόφου σου προς έναν άλλον άνθρωπο; Τι σημαίνει αυτός ο νέος τρόπος ερωτικής επικοινωνίας για το ίδιο άτομο και για τη σχέση;
Ένα δυνατό ξεφύσημα βγήκε από το χείλη μου όταν πριν από μερικά χρόνια μια παλιά μου συνάδελφος αποκάλυψε αυτό που έβλεπα να την απασχολεί καιρό. «Τον έπιασα να κάνει sexting. Βρήκα τα μηνύματά του – της έγραφε πράγματα που σε εμένα δεν έχει πει ποτέ. Τι κάνω τώρα; Χωρίζω;». Η πρώτη μου σκέψη τότε ήταν «εννοείται». Τι κι αν είστε 10 χρόνια μαζί, τι κι αν έχετε παιδιά, ο άνθρωπος δεν σεβάστηκε τίποτε από όλα αυτά, είναι «αλλού», οπότε αποδέσμευσέ τον και κάνε κι εσύ μια νέα αρχή. Η δεύτερη σκέψη μου, όμως, την προβλημάτισε ακόμα περισσότερο: Να δοκιμάσουμε, πριν τον «σταυρώσουμε», να μπούμε στη θέση του;
Τι σημαίνει για έναν δεσμευμένο ή παντρεμένο να μπαίνει στη διαδικασία του sexting; Είναι απαραίτητο ότι θα οδηγηθεί στη σεξουαλική πράξη; Δείχνει ότι είναι έτοιμος να χωρίσει; Στην περίπτωση της φίλης μου τα πράγματα δεν φάνηκαν να είναι έτσι. Εκείνος περνούσε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τρομερή πίεση στη δουλειά και λόγω διάφορων οικογενειακών θεμάτων, και το «αντίπαλον δέος» ήταν υπερβολικά διαθέσιμο και εκδηλωτικό. Εξάλλου, οι ερωτικές επαφές της συναδέλφου με τον άντρα της είχαν αραιώσει. Και κανείς τους δεν είχε καθίσει να μιλήσει γι' αυτό.
Αποφάσισαν να μη χωρίσουν. Για την ακρίβεια, η αποκάλυψη του sexting λειτούργησε μάλλον ευεργετικά για τον γάμο τους, καθώς έδωσε αφορμή να ανοίξουν και οι δύο τα χαρτιά τους, να συζητήσουν πράγματα που δεν είχαν τολμήσει στο παρελθόν και να δοκιμάσουν να διοχετεύσουν την ανάγκη τους για εκτόνωση ο ένας προς τον άλλον, όχι προς τρίτους.
Λίγα ζευγάρια που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση μιλούν γι' αυτό ανοιχτά. Καθώς, όμως, πρόκειται για μια δραστηριότητα που την τελευταία δεκαετία, χάρη στην εξάπλωση των social media, μοιάζει να έχει πάρει διαστάσεις …επιδημίας, δεν βοηθά κανέναν απλά να την χαρακτηρίσουμε «απιστία» και να την αντιμετωπίσουμε ως θέμα-ταμπού. Έχει νόημα να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει για το άτομο που παρασύρεται σε αυτήν και για τη σχέση του.
«Όταν το sexting γίνεται εξάρτηση φέρει παθολογία»
Η ψυχολόγος Μαρία Αθανασιάδου, η οποία εφαρμόζει τη Συστημική Ψυχοθεραπεία στις συνεδρίες της, ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να το συζητήσω.
- Το sexting μοιάζει να είναι ένας τρόπος ερωτικής επικοινωνίας, που γεννήθηκε μαζί με τις φορητές συσκευές και τις κοινωνικές πλατφόρμες. Πέρα από τους κινδύνους που ενέχει, σε περίπτωση που υλικό που έχει αποστείλει κανείς δημοσιευτεί χωρίς τη θέλησή του, μπορεί να έχει και οφέλη;
Η δημοσίευση ερωτικού υλικού χωρίς την συγκατάθεση του ανθρώπου ή των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτό, είναι ξεκάθαρα παραβίαση, για να μην πω «βιασμός ψυχής και σώματος». Σε ένα ζευγάρι που διατηρεί σχέση εμπιστοσύνης και έχουν οι σύντροφοι χτίσει μία βάση πάνω σε αυτήν, θα μπορούσε να λειτουργήσει το «Sexting» ως μία διαδικασία αναζωπύρωσης της σεξουαλικότητας του ζευγαριού. Χωρίς όμως αυτό να είναι το μοναδικό που πρέπει να χαρακτηρίζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού και να απουσιάζει εντελώς η άμεση ερωτική επαφή. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι σαν διαδικασία το Sexting είναι ένα εργαλείο, για να κρατά ενεργό το ερωτικό παιχνίδισμα ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Δεν είναι, όμως, ερωτική επαφή.
Οι άνθρωποι της σημερινής εποχής λόγω των δυσκολιών της καθημερινής πίεσης μέσα από τις εργασίες, τις υποχρεώσεις και τις αποστάσεις, αφήνονται κατά κάποιο τρόπο στα διαδικτυακά μέσα και συνομιλούν με γνωστούς και αγνώστους πολλές φορές με κύρια θεματολογία το «σεξ» και ό,τι υπάρχει γύρω από αυτό. Το διαδίκτυο, επίσης, είναι για πολλά άτομα που έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης ένας ασφαλής και λιγότερο αγχωτικός χώρος για την αποφυγή της έκθεσης και της ψυχικής κόπωσης, που έχει για εκείνα η κοινωνική συναναστροφή. Το δια ζώσης φλερτ παρατηρείται ότι έχει εκλείψει και οι περισσότερες γνωριμίες πραγματοποιούνται ανώδυνα, χωρίς κατανάλωση χρόνου, ενέργειας και χρήματος μέσα από τα social.
Όπως ανέφερα παραπάνω, οι ανάγκες που καλύπτονται μέσα από αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς το χρησιμοποιούμε ως διαδικασία. Ως προκαταρκτικό για την σεξουαλική μας επαφή; Ως μία διέξοδο για να καλύψουμε τις σεξουαλικές μας ανάγκες εξ αποστάσεως αποφεύγοντας πράγματα που μας δυσκολεύουν στην δια ζώσης επαφή με έναν άνθρωπο; Ως έναν τρόπο επιβεβαίωσης; Ως μία αφορμή για να τραβήξουμε την προσοχή του ανθρώπου, που μας έχει γοητεύσει; Ως έναν ασφαλή τρόπο «απιστίας» μέσα στην μακροχρόνια σχέση, που έχουμε; Όλα εξαρτώνται από την προσωπικότητα του καθενός και τις εξατομικευμένες ανάγκες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ζωή του.
- Ανακαλύπτεις πως ο/η σύντροφός σου επικοινωνεί μ' αυτόν τον τρόπο με ένα άλλο άτομο. Σημαίνει ότι είναι πλέον συναισθηματικά απών; Δεν είναι δικαιολογημένο κάποια στιγμή, έπειτα από χρόνια σχέσης, να αναπτύξει κανείς σεξουαλικό ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο;
Δεν θα πω «δικαιολογημένο», αλλά είθισται μέσα σε μία μακροχρόνια σχέση να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ερωτική ζωή του ζευγαριού και φυσικά στην συναισθηματική εγγύτητα.
Για να μπει ένας σύντροφος στη διαδικασία να κάνει sexting με κάποιον άλλο διαδικτυακά, πολύ πιθανόν να του λείπουν πράγματα μέσα στην σχέση του. Τα έχει επικοινωνήσει, όμως, με τον σύντροφό του πριν αρχίσει να ανταλλάζει μηνύματα ερωτικού περιεχομένου με άλλο άτομο; Μπορεί και να έχουν συζητηθεί τα προβλήματα και τα «κενά» που υπάρχουν μέσα στην σχέση και να βρίσκεται η σχέση σε ένα αδιέξοδο μη διαχειρίσιμο. Δεν μπορεί κανείς να απαντήσει αντικειμενικά το κατά πόσον είναι συναισθηματικά απών από την σχέση ο άνθρωπος, που κάνει Sexting.
Οι κανόνες και τα όρια για το τι είναι επιτρεπτό και τι όχι μέσα σε μια σχέση καθορίζονται από τους συντρόφους. Το σημαντικότερο είναι να είναι κοινώς αποδεκτό.
Οι λόγοι που οδηγούν, επίσης, κάποιον στο sexting είναι υποκειμενικοί και διαφορετικοί ανάλογα με τον άνθρωπο και την ποιότητα της σχέσης που διατηρεί. Για αυτό και είναι σημαντικό, όταν αυτό ανοιχτεί σαν ζήτημα ανάμεσα σε δύο συντρόφους, να το επικοινωνήσουν με όση ειλικρίνεια μπορούν να υποστηρίξουν, για να καταλάβουν εάν υπάρχει κάποιο συναισθηματικό κενό μεταξύ τους που τους οδηγεί σε αυτή την επιλογή.
Σε καμία περίπτωση, όμως, το sexting με αγνώστους μέσα στη σχέση δεν είναι αποδεκτό όταν γίνεται «συνήθεια» και «εξάρτηση». Αυτό φέρει παθολογία και ατομική και συστημική στην συνέχεια, ειδικά όταν ο άλλος παρτενέρ δεν γνωρίζει τίποτα.