ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΗΜΙΣΥ;
Για να ενισχύσεις την επικοινωνία με τον/τη σύντροφό σου, χρειάζεται να μοιράζεσαι ό,τι σκέφτεσαι, ή μήπως είναι προτιμότερο να κρατάς κάτι για τον εαυτό σου;
Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που, μόλις ερωτευτούν, ακολουθούν το κλασικό «πρωτόκολλο»: πεταλούδες στο στομάχι, συνεχής αδικαιολόγητη χαρά, αγωνία, γλυκιά αφηρημάδα, ρομαντισμός και όλα τα συμπαραμαρτούντα. Μαζί με αυτά τα καλά, διακατέχομαι και από ανυπομονησία να γνωριστώ και να συνδεθώ με το άτομο που έχω απέναντί μου. Θέλω να μάθει τα πάντα για μένα –κι εγώ για εκείνο, αν γίνεται– και να συνοψίσω γρήγορα σκέψεις, παιδικά όνειρα, συναισθήματα, παρελθόν και παρόν.
Ανοίγω λοιπόν το στόμα μου και αρχίζω τις εξομολογήσεις, χωρίς να γνωρίζω αν τελικά αυτό προάγει την επικοινωνία στη σχέση. Μήπως αυτό το «τελετουργικό» χρειάζεται αναθεώρηση;
Αυτοαποκάλυψη και οικειότητα
Μπορεί η τάση να «ανοίγουμε τα φύλλα της καρδιάς μας» να συνδέεται με την οικειότητα και την αποδοχή του ακροατή; Έρευνα του 2022 σε άτομα που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους εξέτασε πώς η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων επηρεάζει την αίσθηση οικειότητας και αποδοχής.
Με απλά λόγια, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες επέλεξαν να «ανοίγονται» περισσότερο, φανερώνοντας προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα, κέρδισαν μεγαλύτερη αποδοχή σε σύγκριση με εκείνους που αποκάλυψαν λιγότερα και δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα οικειότητας. Επιπλέον, η αποδοχή και η οικειότητα ήταν πιο έντονες όταν η μεταξύ τους επικοινωνία γινόταν διά ζώσης και όχι ηλεκτρονικά.
ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ, ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΥΠΟ ΣΧΕΣΗΣ
Παράλληλα, οι ερευνητές εντόπισαν το εξής ενδιαφέρον: ακριβώς επειδή οι συμμετέχοντες ήταν άγνωστοι μεταξύ τους και όχι πραγματικά ζευγάρια, η οικειότητα που προέκυψε ήταν υποκειμενική. Δηλαδή, εξαρτιόταν από το πόσο το άτομο που εξομολογούνταν πίστευε ότι εισακούγεται, και όχι απαραίτητα από την πραγματική ανταπόκριση του ακροατή.
Στο σημείο αυτό, ίσως σκέφτεσαι φράσεις όπως «όλα είναι στο μυαλό» ή «εγώ τα λέω, εγώ τα ακούω», αλλά μην αποθαρρύνεσαι. Είπαμε, όλα για την επικοινωνία!
Όταν μοιράζεσαι ευαίσθητα μυστικά
Η αυτοαποκάλυψη, δηλαδή η τάση ενός ατόμου να ξεδιπλώνει βαθιές πτυχές του εαυτού του, φαίνεται να εξαρτάται από τον τύπο της σχέσης που έχει με τον ακροατή. Καταλαβαίνουμε ότι η επικοινωνία είναι το ζητούμενο σε κάθε σχέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να λέγονται όλα σε όλους.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Psychology το 2024 επιβεβαίωσε ότι οι προσωπικές αφηγήσεις φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Ωστόσο, η αποκάλυψη πολύ ευαίσθητων μυστικών μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και τη δύναμη μιας σχέσης. Που σημαίνει ότι οι προσωπικές εξομολογήσεις κάνουν καλό, όταν είναι κατάλληλες για τον εκάστοτε τύπο σχέσης.
Χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα όσων χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως βασικό τρόπο επικοινωνίας και επωφελούνται από αυτά:
- Στην περίπτωση που επιδιώκουν μια φιλική σχέση με όσους τους «ακολουθούν», η αποκάλυψη προσωπικών ιστοριών ενισχύει τη μεταξύ τους σχέση.
- Όταν η παρουσία τους στα social media έχει πιο επιμορφωτικό ή επιστημονικό χαρακτήρα, οι προσωπικές εξομολογήσεις μειώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Σκέψου, για παράδειγμα, έναν σύμβουλο υγείας που ξαφνικά μοιράζεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Θα ένιωθες την ίδια εμπιστοσύνη;
Μέχρι πού μοιράζεσαι στον έρωτα;
Στις ερωτικές σχέσεις, όπου είμαστε πιο ευάλωτοι σε εξομολογήσεις, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μειώσουμε αρχικά την ταχύτητα της αυτοαποκάλυψης. Να το πάμε, δηλαδή, με πιο αργούς ρυθμούς. Γνωρίζοντας κάθε φορά τι είδους σύνδεση επιδιώκουμε με τον άλλο, μπορούμε μεν να μιλήσουμε για τον εαυτό μας με ειλικρίνεια, θίγοντας όμως θέματα που δεν θα έκαναν κανένα να αισθανθεί άβολα.
Ξεκινώντας με απλές ιστορίες για φίλους, οικογένεια ή επαγγελματικές ανησυχίες, δημιουργούμε το κατάλληλο έδαφος για βαθύτερες συζητήσεις στο μέλλον. Έτσι, σεβόμαστε τις αντοχές του άλλου προσώπου –είπαμε, δεν αντέχουν όλοι την «αποκάλυψη σοκ»– ενώ συγχρόνως προστατεύουμε τον εαυτό μας από τυχόν απογοητεύσεις.
Οι συζητήσεις στις οποίες και οι δύο πλευρές νιώθουν άνετα είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αξιολογηθεί η επικοινωνία με το άτομο που μας ενδιαφέρει, πριν προχωρήσουμε σε βαθύτερες αποκαλύψεις.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.