POWER POSING: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΣΑΝ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ
Αν ποζάρω όπως ο Superman ή η Wonder Woman, θα νιώσω πιο δυνατός/ή; Μπορεί η στάση του σώματός μου, το Power Posing, να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή μου;
Επανέρχομαι στη σειρά «Grey's Anatomy», όπου η Amelia Shepherd ετοιμάζεται για μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση. Λίγο πριν ξεκινήσει, βάζει τα χέρια στη μέση και στέκεται όπως η Wonder Woman στα κινούμενα σχέδια. «Υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι αν στέκεσαι έτσι για πέντε λεπτά πριν από μια επαγγελματική συνέντευξη, μια παρουσίαση ή μια δύσκολη εργασία, όχι μόνο θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά θα αποδώσεις καλύτερα», λέει.
Τελικά, έχει δίκιο η υπεύθυνη της Μονάδας Καρδιάς και Θώρακα του Νοσοκομείου Grey; Μπορεί μια power pose, μια δυναμική στάση σώματος, να επηρεάσει τον τρόπο που νιώθουμε και την αυτοεκτίμησή μας; Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε όπως ένας σούπερ ήρωας ή μία σούπερ ηρωίδα;
Το Power Posing και η αυτοπεποίθησή μας
Η συζήτηση γύρω από την επίδραση που μπορεί να ασκήσει το «Power Posing» ξεκίνησε χρόνια πριν. Ήδη το 2010, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science έρευνα που υποστήριζε ότι όσοι υιοθετούν στάσεις ισχύος παρουσιάζουν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης, μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, νιώθουν περισσότερο δυνατοί και δεν φοβούνται τόσο την ανάληψη ρίσκων.
Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να αναπαράγουν τα παραπάνω ευρήματα της κοινωνικής ψυχολόγου Amy Cuddy. Υποδηλώνουν, όμως, ότι οι στάσεις ισχύος επηρεάζουν τον βαθμό αυτοπεποίθησης και τα επίπεδα άγχους μας.
Πιο συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg, το Πανεπιστήμιο του Bamberg και το Πανεπιστήμιο του Οχάιο αξιολόγησε δεδομένα από περίπου 130 πειράματα με συνολικά 10.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι οι στάσεις ισχύος με όρθια την πλάτη, όπως των υπερηρώων, μας κάνουν να πιστεύουμε περισσότερο στον εαυτό μας.
«Μια δυναμική στάση σώματος μπορεί, για παράδειγμα, να σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», λέει η καθηγήτρια Astrid Schütz από το Πανεπιστήμιο του Bamberg. «Στη θεραπεία, η στάση και η γλώσσα του σώματος είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφάλεια και να βιώνουν θετικά συναισθήματα», συμπληρώνει ο ψυχολόγος Robert Körner, από το MLU και το Πανεπιστήμιο του Bamberg.
Η μελέτη βρήκε, επίσης, μια σύνδεση μεταξύ της στάσης ισχύος και της συμπεριφοράς, ότι δηλαδή αυτές οι στάσεις μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, η σύνδεση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο στην περίπτωση της αίσθησης της προσωπικής αξίας.
Από την άλλη, η παραπάνω ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Bulletin, διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι κάποιες στάσεις μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών.