ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στη σεξουαλική θεραπεία, ειδικευμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας καλούνται να βοηθήσουν ένα άτομο ή ένα ζευγάρι προκειμένου να ξεπεράσει οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο σε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Θα αρχίσουμε με τα δεδομένα, όπως προκύπτουν από μελέτες: η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει συναισθηματικά, γνωστικά και σωματικά στοιχεία, και επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, την υγεία (βλ. καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση), τη ψυχική μας διάθεση (μεταξύ άλλων μειώνει το άγχος), την ευτυχία και τη συνολική ποιότητα ζωής, με πρόσφατα στοιχεία να αποκαλύπτουν πως παγκοσμίως υπάρχει και θέμα αναπαραγωγής.
Οι νέοι άνθρωποι και οι ενήλικες αυτής της γενιάς κάνουν λιγότερο σεξ από τις προηγούμενες, με τα κινητά τηλέφωνα να έχουν αναφερθεί ως μία από τις αιτίες.
Τα social media, τα video games, το αλκοόλ, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι ανησυχίες για τη φυλετική ταυτότητα και γενικά η ζωή (με τις προκλήσεις που προσφέρει και αυξάνονται διαρκώς μέσω των διαφόρων κρίσεων) έγιναν «εμπόδια», με τους ερευνητές να διευκρινίζουν πως οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν τα γιατί.
Χαρακτηριστικά, σε μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία οι μετέχοντες ανέφεραν πως:
- το 1991 έκαναν σεξ 5 φορές το μήνα,
- το 2001 έκαναν σεξ 4 φορές το μήνα,
- το 2012 μειώθηκαν σε 3 φορές το μήνα.
H επόμενη προγραμματισμένη καταγραφή αναβλήθηκε λόγω Covid-19. Εντούτοις, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι στο ξέσπασμα της πανδημίας δεν μειώθηκε η σεξουαλική δραστηριότητα «των ανθρώπων που δεν ζούσαν με τους συντρόφους τους». Ή η ικανοποίηση, που είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Το 25% των ερωτηθέντων που είναι σε σχέση είπαν πως δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για σεξ με τους συντρόφους τους.
Στις ΗΠΑ επίσης κατεγράφη μείωση της δραστηριότητας από γενιά σε γενιά, με το 54% να κάνει σεξ μια φορά την εβδομάδα και το 75% να ανησυχεί πως οι άλλοι κάνουν περισσότερο από τους ίδιους.
Ειδικά στην έξαρση της πανδημίας, πολλές μελέτες που έγιναν στη χώρα έδειξαν πως υπήρχε μείωση στον αριθμό των συνευρέσεων και της ικανοποίησης.
Έχει διαπιστωθεί και ότι όσο απέχουμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να μας κατακλείσει το άγχος και να νιώθουμε ανασφαλείς. Άρα έχει μια χρηστική σημασία να γνωρίζουμε πότε θα ήταν χρήσιμο να αποταθούμε σε ειδικό. Να κάνουμε σεξουαλική θεραπεία.
Τι είναι η σεξουαλική θεραπεία
Οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας για Σεξουαλικές Διαταραχές είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (συνηθέστερα ψυχίατροι, ψυχολόγοι ή κλινικοί κοινωνικοί λειτουργοί) που κάνουν πρόσθετα μαθήματα στη σεξουαλική υγεία, τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ευχαρίστηση, για να πάρουν σχετική άδεια. Όπως αναφέρουν οι New York Times, συνεργάζονται με ενήλικες οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού και βλέπουν άτομα σε σχέσεις (με ή χωρίς τον/τη σύντροφο ή τους συντρόφους τους), ενώ κάνουν και ατομικές συνεδρίες.
Συχνά οι άνθρωποι αναζητούν τη σεξουαλική θεραπεία επειδή έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν. Ένα συναισθηματικό ή ψυχικό εμπόδιο που σχετίζεται με σεξουαλικό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που αναζητούν μια μεγαλύτερη αίσθηση σεξουαλικής περιπέτειας στη ζωή τους ή αναζητούν καθοδήγηση καθώς διερευνούν την πιθανότητα μιας ανοιχτής σχέσης.
Κάποιοι είναι σε νέες σχέσεις και θέλουν απλώς να δημιουργήσουν μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική σεξουαλική ζωή από νωρίς.
Ένας σεξουαλικός θεραπευτής μπορεί να γίνει η λύση στο όποιο θέμα έχουμε και σχετίζεται με τη σεξουαλική μας ζωή. Δεν μπορεί να αναλάβει ανθρώπους με υποκείμενες παθήσεις υγείας που συμβάλλουν στις σεξουαλικές ανησυχίες. Τους παραπέμπει σε γιατρό και μετά συνεργάζεται μαζί του.
Πώς γίνεται η σεξουαλική θεραπεία
Όπως σε κάθε θεραπεία, όλα ξεκινούν με τους ανθρώπους που επισκέπτονται τον θεραπευτή να αναφέρουν τι τους απασχολεί – είτε πρόκειται για συνεύρεση, είτε για αυνανισμό. Μιλούν για εμπειρίες, ανησυχίες και συναισθήματα.
Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν μόνοι ή με το έτερον ήμισυ. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη συνάντηση, επεξεργάζονται τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ζητημάτων που δεν επιτρέπουν την πιο υγιή σεξουαλική ζωή.
Γίνεται ξεκάθαρο πως οι σεξουαλικοί θεραπευτές δεν είναι διαιτητές: εφόσον ένα ζευγάρι πάει μαζί σε συνεδρία, ο θεραπευτής δεν θα πάρει το μέρος κανενός. Αυτό που θα κάνει είναι να συνεχίσει να ωθεί προς την καλύτερη διαχείριση και αποδοχή των ανησυχιών.
Όλοι φορούν τα ρούχα τους και τα πάντα γίνονται μέσω της ομιλίας, όπως τονίζει το Healthline.
Εν αντιθέσει με τις άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, δεν είναι απαραίτητες οι εβδομαδιαίες επισκέψεις, ενώ έπειτα από κάθε συνεδρία ο θεραπευόμενος καλείται να κάνει κάποια πράγματα (σαν εργασία). Όπως ένα μασάζ στον/στη σύντροφο ή να πειραματιστεί σε διάφορες τεχνικές και φαντασιώσεις.
Πρωτίστως χρειάζεται υπομονή και διάθεση να λύσεις το πρόβλημα.
Πότε μπορείς να αποταθείς σε σεξουαλικό θεραπευτή
Στη λίστα της Cleveland Clinic με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και σχετίζονται με τη σεξουαλική μας ζωή, στα οποία μπορεί να βοηθήσει ο σεξουαλικός θεραπευτής είναι:
- η απουσία libido ή διέγερσης,
- η δυσκολία στον οργασμό,
- ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ,
- η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης,
- η πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτωση,
- το σεξουαλικό τραύμα,
- αισθήματα άγχους, ντροπής ή φόβου που σχετίζονται με το σεξ,
- ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό,
- βελτίωση επικοινωνίας και οικειότητας μεταξύ συντρόφων,
- κακή εικόνα του σώματος,
- υπερσεξουαλική διαταραχή,
- εθισμός στην πορνογραφία.