iStock

ΠΟΣΟ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΥ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Είσαι πραγματικά ειλικρινής στις σχέσεις σου; Τι προϋποθέτει η ειλικρίνεια και πόσο αφιλτράριστα μπορείς να μιλάς στον άνθρωπο απέναντί σου;  

Ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης αποφάσισε να θέσει ερωτήματα στον ψυχίατρο-ψυχαναλυτή, Σάββα Σαββόπουλο. Έτσι, δημιουργήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Εμείς και η ψυχή μας. Όλα όσα θα θέλατε να ρωτήσετε έναν ψυχίατρο-ψυχαναλυτή» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις του βιβλίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι σου γεννιούνται ακόμα περισσότερες. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον κ. Σαββόπουλο να απαντήσει, σε σύντομα βιντεάκια, στις δικές μας απορίες, ξεκινώντας από ένα ερώτημα που έχει να κάνει –με τι άλλο;– με τις σχέσεις.

Είσαι πραγματικά ειλικρινής στη σχέση σου;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όλοι θα θέλαμε να έχουμε σχέσεις –συντροφικές, φιλικές, οικογενειακές– βασισμένες στην ειλικρίνεια. Και οι περισσότεροι από μας πιστεύουμε ότι πράγματι έχουμε. Αυτό που συχνά μας διαφεύγει όμως είναι το εξής: Για να υπάρξουμε ειλικρινείς στις σχέσεις μας χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Ακούγεται απλό – δεν είναι, σας διαβεβαιώ.

«Όταν γνωρίζω ποιος πραγματικά είμαι, γνωρίζω τα κομμάτια που με δυσκολεύουν και είμαι έτοιμος/η να μοιραστώ το κουσούρι μου. Τότε, θα μπορέσει και ο απέναντί μου να μοιραστεί το δικό του», λέει ο κ. Σαββόπουλος.

Η ειλικρίνεια, λοιπόν, είναι ζητούμενο σε κάθε σχέση. «Στον έρωτα και στη φιλία η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη. Αν δεν υπάρχει, δεν έχουν νόημα οι σχέσεις. Μόνο όταν υπάρχει ειλικρίνεια, υπάρχει περιθώριο να εξελιχθεί μία σχέση». Τι γίνεται σε αντίθετη περίπτωση; «Τότε θα αναπτυχθούν δύο ανειλικρινείς, καταπιεσμένοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι που θα παίζουν ρόλους, εγκλωβισμένοι μέσα στα "πρέπει"».

Όταν έχει προηγηθεί, λοιπόν, η διαδικασία της αυτογνωσίας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ειλικρινείς σχέσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, μπορούμε να προσπαθούμε να τις διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να εξελιχθούμε ως άτομα και ως σχέση.

Πόσο αφιλτράριστα μπορούμε να μιλάμε στο πλαίσιο μιας σχέσης;

«Το να είμαστε ειλικρινείς, όμως, δεν συνεπάγεται να είμαστε και χύμα», διευκρινίζει ο κ. Σαββόπουλος και συνεχίζει: «Να λέμε δηλαδή σε όλους τα πάντα – ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο αγαπημένο μας πρόσωπο».

Μπορούμε δηλαδή να είμαστε ειλικρινείς με τον άνθρωπο απέναντί μας, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας; «Ακριβώς», λέει ο ψυχίατρος. «Δεν πρέπει να είμαστε διάφανοι. Ο καθένας μας χρειάζεται να φυλάει τον μυστικό του κήπο, με τα μυστικά του άνθη. Τα άνθη αυτά μπορούμε να τα δώσουμε στον άλλον να τα μυρίσει, αλλά παραμένουν δικά μας. Κάποια πράγματα μπορούν να παραμένουν αδιαφανή, όχι όμως τα πραγματικά συναισθήματα».

Πολλές φορές, με πρόσχημα την ειλικρίνεια, φερόμαστε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας υποτιμητικά, ακόμα και υβριστικά. «Κατηγορώντας τον άλλον για τα 1.000 κακά που έχει, ουσιαστικά τον εξευτελίζουμε, τον κακοποιούμε», εξηγεί ο ψυχίατρος.

Ο κ. Σαββόπουλος αναφέρεται σε ένα ακόμα στοιχείο, στο οποίο κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να εστιάσουμε την προσοχή μας. «Αρκετά άτομα επιδιώκοντας να δείξουν το πάθος τους για κάποιο άλλο άτομο και το είδος της σχέσης που θέλουν να αναπτύξουν μαζί του, υπόσχονται: Θα κάνω για σένα αυτό, θα κάνω το άλλο. Βέβαια μπορώ να εκφράσω τα συναισθήματά μου, όμως αυτό που έχει αξία, δεν είναι τα κούφια λόγια, αλλά το να αφήσω τη ζωή να δείξει τι πραγματικά μπορώ να κάνω για τον άλλον».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.